Свържи се с нас

Общество

В памет на Слави Бонев

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Има хора, които никога не си отиват. Има хора, които са по-силни от смъртта. Те са самият живот, независимо от това дали са тук, или отвъд. Слави Бонев е един от тях. Няма как да кажем, че си е отишъл. Смъртта е само етап от неговия живот, един преход, едно прекрачване, преодоляване на пространство, което не е въпрос на време.

Слави чертаеше пътеки, създаваше мостове, съзиждаше здания, които днес са навсякъде около нас. И това, което ни предстои, е едно незабравимо пътуване, което Слави е направил по-лесно. Той отъпка пътя ни и го осея с усмивки, показа ни начини да се забавляваме, но и начини да бъдем себе си, показа ни всички лица на смеха.

Дойде моментът да ни покаже и лицето на тъгата. И го направи отново по-своему – ненатрапчиво, тихо, почти незабележимо, с едно единствено обещание, че няма да се раздели с нас. Защото духът му винаги ще шества по габровските улици в третата събота от месец май, а нощното небе над Габрово е вече по-блестящо, на него свети една нова звезда – звездата на Слави.

Община Габрово споделя дълбоката скръб и непрежалимата загуба на неговото семейство.

Дълбок поклон пред светлата му памет !

Последно сбогом с него ще си вземат роднини и приятели в понеделник, от 13.00 часа на Централните градски гробища.

Източник: Община Габрово.

Крими

Полицията с мерки за безопасност за първия учебен ден

Published

on

Преди началото на новата учебна година от Областна дирекция на МВР – Габрово са предприети всички необходими мерки за опазване на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението. На територията на цялата област, включително и в малките населени места, е създадена организация за обезпечаване на сигурността около учебните заведения.

В районите на детските градини и училищата са извършени огледи на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения.

Проведени са срещи с ръководствата на учебните заведения за осъществяването на пропускателния режим, връзката с полицейските органи при конфликтни ситуации или съмнителни лица край училищата, извършени са охранителни проверки на сградите.

Осъществени са срещи с представители на Регионалното управление на образованието и с ръководели на охранителни фирми за набелязване на конкретни мерки при откриването на учебната година и опазването на обществения ред.

През новата учебна година са планирани системни проверки от органите на реда в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазването на изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца.

За недопускане продажбата на алкохол и тютюневи изделия на ненавършили 18 години младежи контрол ще се осъществява и върху търговски обекти в близост учебните заведения.

Преди и по време на тържествата за първия учебен ден на 16 септември в училищните дворове, в районите край тях и на кръстовищата с интензивно движение ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.

През този период служители на полицията ще осъществяват засилен контрол в часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия. Полицаите ще подпомагат безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители.

По улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях ще следят водачите да спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки и ще контролират правилното пресичане и от страна на пешеходците.

В началото на учебната година служители от „Пътна полиция”, съгласувано с РУО и училищните ръководства, ще изготвят графици за изнасяне на беседи по пътна безопасност. В даваните практически препоръки вниманието ще бъде насочено към рисковите пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на масовия градски транспорт, като ще бъдат очертани конкретни безопасни маршрути от дома до училище и обратно.

В рамките на акцията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ ще бъде проведена и „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“ – от 16 до 22 септември, като 18 септември е обявен за „Ден без загинали на пътя“.

През периода от 1 юни до края на август на територията на област Габрово при пътнотранспортни произшествия са пострадали общо седем деца, като две от тях са били пътници, две водачи на велосипеди, две водачи на индивидуални електрически превозни средства, едно е било пешеходец.

Предприетите мерки са част от традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, която се провежда през септември и октомври. За да бъдат ограничени пътните инциденти с деца и юноши, от Отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ отправят препоръки за безопасно поведение на пътя, които можете да видите оттук.

Зареди още

Новини

Зелено дърво ще чества София, Вяра, Надежда и Любов

Published

on

На 17 септември, в габровското село Зелено дърво, ще бъде тържествено отбелязан християнският празник, посветен на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Празничната литургия ще започне в 09.00 часа в едноименната църква на селото и ще бъде отслужена от Габровското архиерейско наместничество.

Този ден е от особено значение за християните, тъй като светиците символизират вярата, надеждата и любовта – трите основни християнски добродетели. Празникът ежегодно събира вярващи от региона, които почитат паметта на светите мъченици и намират вдъхновение в техния пример на непоколебима вяра и саможертва.

Празникът на Светите София, Вяра, Надежда и Любов има дълбоки корени в православната традиция и е символ на духовната сила и устойчивост, които тези светици олицетворяват.

Зареди още

Новини

Откриват новия Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в Габрово

Published

on

На Кръстовден – 14 септември, от 14.00 часа, в Габрово ще бъде официално открит новият Медицински център „Свети Димитър Солунски“. Центърът се намира на ул. „Николаевска“ 134.

Той предлага на своите пациенти широк спектър от медицински услуги, включително обща и гръдна хирургия, съдова хирургия, ортопедия, урология, гинекология и медицинска онкология, предоставяни от висококвалифицирани специалисти.

МЦ „Св. Димитър Солунски“ е оборудван с модерна операционна зала, а за удобство на пациентите си разполага и с паркоместа.

Сред специалистите, които ще са на разположение в МЦ „Свети Димитър Солунски“, е д-р Васил Вътов, ортопед със значителен опит. Той ще консултира пациенти всяка сряда от 14.00 до 17.00 часа.

Д-р Александър Ванов, утвърден уролог с богат опит в лапароскопската и роботизираната хирургия, ще приема пациенти всеки четвъртък от 15.00 до 18.00 часа. Той има множество международни специализации и научни публикации, което го прави един от водещите специалисти в своята област.

Освен това, д-р Йорданка Йорданова, акушер-гинеколог, ще предлага услуги, свързани с диагностика и терапия на гинекологични заболявания, както и проследяване на нормална и рискова бременност. Тя разполага с богат опит в предраковата диагностика на заболяванията на маточната шийка и прилага съвременни методи за ехография и кардиотокография на плода.

Новооткритият медицински център „Свети Димитър Солунски“ в Габрово ще предоставя висококачествени здравни услуги, разчитайки на опита и експертизата на специалистите си. С възможността за редовни консултации и лечение, пациентите ще имат достъп до съвременна диагностика и терапия в различни медицински области.

За повече информация и записване на часове, позвънете на телефон: +359 890 333398, или посетете на адрес: гр. Габрово, ул.“Николаевска“ 134.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица