Свържи се с нас

Новини

Президентът гост на годишнината на SOS Детско селище в Трявна

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде гост на тържеството по случай 20-годишнината на SOS Детско селище в Трявна

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на посещение в Трявна днес, 21 септември, и ще бъде гост на тържеството по случай 20-годишнината от създаването на първото SOS Детско селище у нас.

Президентът ще бъде посрещнат на територията на Детското селище, където ще засади едно от 25 дръвчета в рамките на инициативата „Аз подкрепям възстановяването на Великата българска дъбова гора“. Кампанията за възстановяването на българските гори се провежда под патронажа на държавния глава и със съдействието на Държавното ловно стопанство в Балчик.

SOS Детското селище в Трявна, открито през 1993 г., предоставя възможност за отглеждане и възпитание на 72 деца. Процентът на успешно реализиралите се деца от селището в Трявна е най-висок спрямо другите места от същия тип в Европа.

На тържеството по случай юбилейната годишнина ще присъстват кметът на Трявна инж. Драгомир Николов, областният управител на Габрово Николай Григоров, представители на местните власти, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, на ръководството на Сдружение SOS Детски селища България, както и посланикът на Република Австрия у нас Гергахрд Райвегер.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Имунология и витамини – популярно и на достъпен език

Това е темата на поредната здравна лектория в Габрово.

Published

on

Тази лекция няма да замени адекватната имунологична диагностика, която по принцип липсва за пациентите извън няколко големи градове в страната. Но ще им даде информация за това къде и какво могат да направят за себе си и своето здраве. Когато човек има информация, той намира начин.

Д-р Павлина Хинкова отново инициира полезна и изключително интересна среща, на тема здраве, с проф. Д-р Доброслав Кюркчиев, който ще отговори в своята лекция на въпроса можем ли да предскажем автоимунно заболяване. И с доц. Екатерина Иванова-Тодорова, която ще насочи вниманието на габровци към витамините.

Здравната лектория, организирана от читалище „Будителите – 2017“ – Габрово, която се очаква с интерес от габровци, ще се проведе на 23 септември, понеделник, в зала „Възраждане“ от 18.00 часа.

Изтъкнатите имунолози проф. д-р Доброслав Кюркчиев, д.м., д.м.н., ще гостува с лекцията „Можем ли да предскажем автоимунните заболявания“, а доц. Екатерина Иванова-Тодоров, д.м., с лекцията „Витамините – извор на живот или нещо друго“.

Ще научите как да поддържате имунитета си в добра форма, какво отключва автоимунните заболявания, имунотерапия при злокачествените заболявания, вредни ли са витамините и кога трябва да се приемат. Ще бъдат разисквани и други интересни теми.

Събитието, както обикновено, ще завърши с дискусия и въпроси по темата.

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев, дм, дмн:
• Ръководител катедра Клинична имунология, МФ, МУ-София и началник Лаборатория по клинична имунология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“-София. Изтъкнат български имунолог с много научни трудове, награди и активна преподавателска дейност. Завършил е медицина през 1997 г., докторантура през 2003 г., доцент от 2009г. През 2015 г. придобива степен „доктор на медицинските науки“, а от 2018 г. е професор към катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Преподава на студенти медици, специализанти по имунология, ревматология, гастроентерология и онкология. Води тематични курсове „Актуални проблеми на автоимунните заболявания“.
• Научни интереси: автоимунни заболявания, регулация на имунния отговор, туморна имунология. Има74 научни публикации в български и 47 в международни специализирани списания, 16 участия в книги, учебници и монографии, участия в 135 научни конгреси, 32 проекта и 1176 цитирания. Специализирал в Laboratory for tumor vaccination ,Catolholic University, Leuren, Belgium.
• Отличия: награден е за високи постижения в научно-изследователската дейност през 2007 г. с наградата“Акад. Асен Хаджиолов“ на МУ-София.

Доц.д-р Екатерина Иванова-Тодорова, дм:
• Специалист клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“- София и преподавател в Катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Има 22 год. опит в имунологията.
• Специализации: Туморна имунология в Лаборатория по клетъчни ваксини, Католически Университет Льовен, Белгия.
• Съавтор е в над 100 публикации в международни списания и 5 глави в международни книги и университетски учебници. Има над 500 цитирания от международни авторски екипи. Редактор и съавтор на първия атлас в България за АНА имунофлуоресцентни образи. Участва в 18 научни проекта и над 100 международни научни форуми.
• Сфера на компетентност: консултация, диагностика и проследяване на пациенти със системни автоимунни и имунообусловени състояния.

Зареди още

Новини

Председателят на ОбС – Габрово поздрави ученици и учители за първия учебен ден

Published

on

Поздравявам Ви по повод първия учебен ден, символизиращ стремежа ни към наука и просвещение!

Всяка нова учебна година носи предизвикателства и изпитания, изисква упорит труд, но си струва! Смисълът са нашите деца, тяхното израстване и личностно формиране, тяхното бъдеще!

Скъпи ученици,
Забавлявайте се докато учите, изследвайте света около Вас и вслушвайте се в съветите на възрастните, защото те имат повече опит. Четете! Защото знаещият винаги е търсен и ценен и много по-лесно успява. Той може да изисква, да предизвиква, да поставя условия, не просто да има мнение, но и обосновано да го отстоява и налага! Откривайте таланти и формирайте умения, защото това е много важно за живота пред Вас. Бъдете активни в учебните часове, но и в междучасията. Печелете приятели, ценете ги и бъдете искрени с тях. Приятелствата от училище, са приятелства за цял живот!

Уважаеми учители,
Благодаря Ви за грижите към нашите деца. Бъдете търпеливи, добри и справедливи с тях, учете ги и на онези най-важни, но невидими за мнозина неща. Вярвам, че усилията Ви ще дадат своя златен плод – добри, знаещи и можещи деца. Пожелавам Ви да виждате обичта на своите ученици, благодарността на родителите и уважението на обществото за търпението и професионалната Ви отдаденост!

Скъпи родители,
Сигурен съм, че се вълнувате заедно с децата си. Помагайте им с разбиране, бъдете тяхна опора, подкрепяйте ги във всяко ново предизвикателство, насърчавайте ги, съпровождайте ги в стремежите им! Дарявайте ги с цялата си любов! Пожелавам ви да изживявате пълноценно всеки миг с тях и да се гордеете с успехите им!

На всички вас, пожелавам здраве и вдъхновение! Честит празник и на добър час!

ИНЖ. КЛИМЕНТ КУНЕВ,
Председател на Общински съвет Габрово.

Зареди още

Новини

С медали се завърнаха Росен Нанев и Кристиян Василев от шахматен турнир

Published

on

Състезателите на шахматен клуб „Орловец 1997“ – Габрово Росен Нанев и Кристиян Василев спечелиха бронзови медали в VI Мемориал „Мартин Станковски“ за деца, който се провежда в Раднево. 

Росен Нанев постигна 5 победи, 1 равенство и 1 загуба и се нареди трети във възрастовата група на 12-годишните и трети в генералното класиране от 30 деца.

Кристиян Василев постигна 5 победи от 7 партии и се нареди трети във възрастовата група на 10-годишните и шести в генералното класиране.

За още един голям успех на родните шахматисти съобщава електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Фюриън Капитански ще представя България на световното първенство по шахмат за деца, което ще се проведе в Италия.

Повече за участието му можете да прочетете оттук.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица