Свържи се с нас

Любопитно

Ученици от НАГ оживиха историята на Габрово

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Ученици от  групата „ Традиции и ценноси” от Националната Априловска гимназия представиха своите проекти пред съучениците си. Инициативата е част от програмата, която младите гимназисти осъществяват по европейския  проект „ Успех“, ръководен от Министерството на образованието, младежта и науката.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Към извънкласната форма на работа са привлечени  младежи и девойки с интерес към историята от 8-в, 9-в и 10-в класове, профил „ История“.

Целта им е, чрез проучване на миналото на родния край, на развитието на занаятите  и  на живота на отделните  личности , да разкрият приноса на  Габрово и габровци за икономическия и културен възход на района. Ръководители на проекта са преподавателите по история в гимназията  К. Ангелова, С. Стоянова и П. Петрова.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Изследванията си учениците правят като  се запознават със съществуващата краеведска  литература,   проучват наличния изворов   материал , съхраняван в  музейните експозиции в РИМ- Габрово и АЕК „ Етъра“.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Научните си търсения учениците  представиха като презентации. Пред своите съученици младите изследователи показаха   многообразните занаяти, развиващи се в Габрово през Възраждането. Проследиха  как те се развиват във времето  и кои съществуват до днес. Умело подбраните  снимки, онагледяването на информацията с подходящи схеми и таблици, както и емоционалния разказ на участниците  допринесоха за оживяването на историята пред зрителите.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Интересът , който предизвика работата на младите априловци  сред останалите ученици дава надежда на участниците, че трудът им е оценен по достойнство и  ги вдъхновява за следващи предизвикателства.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Имунология и витамини – популярно и на достъпен език

Това е темата на поредната здравна лектория в Габрово.

Published

on

Тази лекция няма да замени адекватната имунологична диагностика, която по принцип липсва за пациентите извън няколко големи градове в страната. Но ще им даде информация за това къде и какво могат да направят за себе си и своето здраве. Когато човек има информация, той намира начин.

Д-р Павлина Хинкова отново инициира полезна и изключително интересна среща, на тема здраве, с проф. Д-р Доброслав Кюркчиев, който ще отговори в своята лекция на въпроса можем ли да предскажем автоимунно заболяване. И с доц. Екатерина Иванова-Тодорова, която ще насочи вниманието на габровци към витамините.

Здравната лектория, организирана от читалище „Будителите – 2017“ – Габрово, която се очаква с интерес от габровци, ще се проведе на 23 септември, понеделник, в зала „Възраждане“ от 18.00 часа.

Изтъкнатите имунолози проф. д-р Доброслав Кюркчиев, д.м., д.м.н., ще гостува с лекцията „Можем ли да предскажем автоимунните заболявания“, а доц. Екатерина Иванова-Тодоров, д.м., с лекцията „Витамините – извор на живот или нещо друго“.

Ще научите как да поддържате имунитета си в добра форма, какво отключва автоимунните заболявания, имунотерапия при злокачествените заболявания, вредни ли са витамините и кога трябва да се приемат. Ще бъдат разисквани и други интересни теми.

Събитието, както обикновено, ще завърши с дискусия и въпроси по темата.

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев, дм, дмн:
• Ръководител катедра Клинична имунология, МФ, МУ-София и началник Лаборатория по клинична имунология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“-София. Изтъкнат български имунолог с много научни трудове, награди и активна преподавателска дейност. Завършил е медицина през 1997 г., докторантура през 2003 г., доцент от 2009г. През 2015 г. придобива степен „доктор на медицинските науки“, а от 2018 г. е професор към катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Преподава на студенти медици, специализанти по имунология, ревматология, гастроентерология и онкология. Води тематични курсове „Актуални проблеми на автоимунните заболявания“.
• Научни интереси: автоимунни заболявания, регулация на имунния отговор, туморна имунология. Има74 научни публикации в български и 47 в международни специализирани списания, 16 участия в книги, учебници и монографии, участия в 135 научни конгреси, 32 проекта и 1176 цитирания. Специализирал в Laboratory for tumor vaccination ,Catolholic University, Leuren, Belgium.
• Отличия: награден е за високи постижения в научно-изследователската дейност през 2007 г. с наградата“Акад. Асен Хаджиолов“ на МУ-София.

Доц.д-р Екатерина Иванова-Тодорова, дм:
• Специалист клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“- София и преподавател в Катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Има 22 год. опит в имунологията.
• Специализации: Туморна имунология в Лаборатория по клетъчни ваксини, Католически Университет Льовен, Белгия.
• Съавтор е в над 100 публикации в международни списания и 5 глави в международни книги и университетски учебници. Има над 500 цитирания от международни авторски екипи. Редактор и съавтор на първия атлас в България за АНА имунофлуоресцентни образи. Участва в 18 научни проекта и над 100 международни научни форуми.
• Сфера на компетентност: консултация, диагностика и проследяване на пациенти със системни автоимунни и имунообусловени състояния.

Зареди още

Любопитно

По-интересни учебни часове в ОУ „Неофит Рилски“

Published

on

ОУ “Неофит Рилски” – Габрово започва пътя си в програма “Училища за пример” това лято с интензивно обучение. В името на благополучието, академичните успехи и самоинициативността на децата, директорът и учителите от училището, избраха да са част от най-големия досега випуск на двугодишната обучителна програма на фондация “Заедно в час”.

В училището се обучават 481 ученици от I до VII клас, като това включва и обучение на 15 ученици със специални образователни потребности (СОП) и малък брой деца билингви. Когато говорим за образование често се казва, че днешните деца са различни и учителите трудно ги мотивират, но рядко се обсъждат конкретни идеи как трябва да се промени преподавателският подход.

Именно в това е и ключът към успеха на програма “Училища за пример” – ученикът да бъде в центъра на образователния процес, да бъде активен и да учи чрез преживявания, проекти, работа в групи и други методи, които са му интересни и му дават възможност да осмисли знанията, които получава, а заедно с тях да усвои и ценни умения.

В следствие на програмата, учителите добиват навика да си задават въпроса “Какво ще правят учениците в този момент”, когато планират часовете си (вместо “Какво ще правя аз”).

„Обучението беше много зареждащо, смислено и интересно. Досега не сме присъствали на толкова добро обучение. Класните стаи вече са с ново оформление, чиновете са разместени по нов начин и очакваме с нетърпение следващия модул.“ казва Веселина Александрова на края на 7-дневното лятно обучение. Г-жа Александрова е заместник-директор в едно от училищата от новия випуск – ОУ „Васил Априлов“, гр. Бургас.

По време на програмата участниците имат възможност да усвоят и тестват различни педагогически и управленски практики и да ги адаптират за конкретния контекст, в който работят. Едно от най-ценните неща в програмата е, че тя отключва потенциала, който носи всеки училищен екип. Учителите заедно определят целите за своите ученици, след което заедно планират уроци, така че за децата да е по-лесно да направят връзки между различните предмети, които изучават и да разберат какво е приложението на знанията, които получават в живота. Учителите „отварят“ класните си стаи – канят колегите си да наблюдават уроците им и после заедно анализират какво се е получило добре и кое може да бъде направено по различен начин, така че да събуди и стимулира интереса на децата. Това създава условия за непрекъснат обем на добри практики между учителите в училище, което на свой ред прави уроците по-ангажиращи за учениците.

“С участието ни по програма “Училища за пример” на фондация “Заедно в час” екипът ни ще се фокусира върху области за подобрение като безопасност на училищната среда, рефлективност, умения за учене. Работата ни ще бъде насочена върху развитие на умения за споделяне на емоциите, търпение и толерантност, уважение и взаимопомощ между учениците. Сътрудничеството между тях ще им помогне да учат един от друг, да обменят идеи и да постигат общи цели. Това ще доведе до подобряване на учебния процес и повишаване на академичните резултати на учениците.” казва директорът на училището, г-жа Мая Колева.

“Успехите, постигнати благодарение на усилената ни работа и отдаденост, са вдъхновени от мотото на Конфуций: “Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава” добавя тя.

Училищата в програмата сами залагат целите, които искат да постигнат за двугодишния период. Всяко училище има и ментор в лицето на опитен човек от образователната система (директори, образователни експерти, учители), който редовно посещава училищата и им помага да приспособят наученото от курсовете в програмата, така че да е от полза за специфичните нужди на учениците им.

Зареди още

Любопитно

Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 с епичен концерт в Севлиево

Published

on

DARA изпя най-новия си сингъл за пръв път пред многохилядна публика.

Три часа хитове и най-горещите български артисти на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 завладяха Севлиево. Фенове от цяла централна Северна България се събраха в парк „Казармите“ и се забавляваха с изпълненията на любимите звезди.

Фестивалната част започна още в 16:00 часа с редица активности, сред които Колелото на късмета, Лабиринтът на Coca-Cola, Кутията на късмета, машина за рециклиране и още. По време на събитието посетителите тестваха филмовите си знания с интерактивната игра EON Film Challenge и спечелиха страхотни награди на място. А всеки, който реши да опита късмета си, имаше възможността да се включи в томбола за голямата награда – един от четири преносими проектора Samsung The Freestyle 2nd Gen. В допълнение към специалния EON кът, на разположение на посетителите бяха три уникални EON кули, на които феновете зареждаха своите смартфони, и уловиха най-специалните моменти по време на концерта. RiceUp пък засищаха меломаните с вкусни изненади от своето портфолио.

DJ Mascota и McP загряха публиката с 1-часов сет от най-актуалните клубни хитове точно в 18:00 часа, а Remi Toin и неговата компания поставиха ударно начало на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в Севлиево с горещи движения и активности с феновете.

Мила Роберт откри концертната част с някои от най-известните ѝ парчета като „Me4ka”, „Pokemon” и разбира се последния ѝ проект „Нови очи“. Станалият наскоро татко – Боро Първи нажежи обстановката с рими и актуални хитове. „Камък и ножица“ и „Да не питат“ бяха само част от селекцията на Първи.

Dara Ekimova бе следващата звезда в line up-а, която докосна феновете още от първите секунди на „Недей да ме будиш“, а финалната ѝ песен „Дишам“ се пееше от многохилядната публика в парк „Казармите“. Михаела Маринова „разпя“ още повече меломаните със страхотен глас и докосващи лирики в хитове като „Листата падат“, „Сериал“ и „Само ти“.

Латино генг кралете Torino & Pashata превзеха сцената на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 с тежкарски бийтове и горещи ритми. По традиция към тяхното изпълнение се включиха Иван Тишев – Tish3v и Marianoff. Момчетата отправиха и призив към тийнейджърите да кажат „НЕ“ на наркотиците и да не се поддават на хазартната зависимост. Кампанията „Не сте сами“ е на Агенция „Митници“ и НАП.

Огнената изпълнителка DARA поднесе изненада на феновете в Севлиево. Освен много любимите топ хитове, тя изпълни и най-новия ѝ сингъл „Крадец на мечти“, който излезе преди броени дни. „Черешката“ на #CCTVHET24 от 7-ми септември бе хедлайнерът Криско, който разтърси севлиевската публика с мощни тракове и незабравимо настроение. „Bazooka”, „Тука, Тука“ и „Гледай как се прави“ бяха само част от неговия 25-минутен сет.

Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 продължава с грандиозния финал в София – на 15 септември от 18:00 часа на площад „Княз Александър I Батенберг“. Екипът на Coca-Cola и The Voice е подготвил още изненади, а ако искате да научите първи за тях – последвайте Coca-Cola България и The Voice Radio & TV Bulgaria във Facebook, както и в Instagram профилите Coca-Cola България и The Voice Radio & TV Bulgaria. Там ще намерите ексклузивна информация за турнето и много кадри от най-обичаното лятно събитие в България.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица