Свържи се с нас

Новини

Третокласници научиха какво е да бъдеш полицай

Published

on

Третокласници от НУ „Васил Левски“ се запознаха отблизо с професията полицай. Учениците са включени в Националния проект „Детско полицейско управление“. Инспектор Христофор Божинов от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Габрово запозна децата с дейността на полицията, със задълженията и отговорностите на униформените служители.

Той им обясни каква е униформата, отличителните знаци (шапка, светлоотразителна жилетка); показа им част от помощните средства, които полицаите използват в ежедневната си работа (белезници, палка, радиостанция). Лекцията бе онагледена с помощни средства – палка, белезници, стоп-палка, жилетки.

Инспектор Божинов нагледно показа как се задържа лице и как се спира автомобил. Децата имаха и възможност да разгледат отблизо служебния автомобил. Тази година в проекта са включени и училища от Севлиево, Дряново и Трявна.

Националният проект се реализира от 2016 г. в цялата страна. Целта му е ранна превенция на подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации.

Идеята е децата, забавлявайки се, да получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, да се справят в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата.

Култура

Майстор Боян Минчев е кандидатурата на Габрово за „Живи човешки съкровища“

Published

on

Кандидатурата от област Габрово, която продължава в националната селекция по системата „Живи човешки съкровища – България“ е „Сладкият аромат на наследството. Боян Минчев – майсторът шекерджия“, съобщиха от Областна администрация – Габрово.

Номинацията му бе издигната от РЕМО „Етър“ и представя знания и умения, свързани с традиционното производство на сладкарски деликатеси – шекерджийство.

Оценката на областния кръг бе проведена от петчленна комисия, съставена от представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, експерти от музеите в Габрово, Дряново и Трявна и РЕКИЦ „Читалища“.

Боян Минчев е наследник на българските шекерджии, които през втората половина на ХIХ, началото на ХХ век започват да практикуват занаята в Габрово, след като изучават тайните и тънкостите му в Румънско.

По това време захарта е била скъпа, затова сладкарските изделия са се приемали като празнични лакомства и са се внасяли в минимални количества от Цариград и Букурещ. Купували са се за празници по панаири и тържища, в кафенета и сладкарници.

През втората половина на века в Габрово има 5 майстори и шекерджийството се смята за най-модерния и млад занаят. Майстор Боян Минчев започва обучението си в занаята в шекерджийската работилница на музей „Етър“, където работят дядо му и неговия вуйчо.

Той е трето поколение шекерджия. Верен на традициите, Боян Минчев продължава да изработва всички изделия ръчно и да радва малки и големи в празник и делник и да предава занаята на най-любознателните.

Зареди още

Култура

Карикатурен салон 2024 официално бе открит в Дома на хумора и сатирата

Published

on

Вечерта на 24 октомври беше специална за Дома на хумора и сатирата и любителите на карикатурното творчество. Представени бяха изложбите от Карикатурен салон 2024, които са четири и са разположени на втория и четвърти музеен етаж. Те ще могат да бъдат разгледани до края на февруари 2025 г.

На най-високия етаж във Веселата къща е позиционирана самостоятелната изложба „Парченца време” на проф. Анри Кулев. Проф. Кулев е художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Има над 15 самостоятелни изложби – графика, анимационни ескизи и живопис в Анси, Хирошима, София, Оберхаузен, Краков, Берлин, Москва, Братислава, Пловдив, Варна и др.

След изложбата му в Музея за модерно изкуство МоМА 8 Ню Йорк през 1980 г. анимациите „Гарсониера“ и „Неделя“ влизат в колекцията на музея. Носител е на близо 30 национални и международни награди за филмите си. Малко по-късно в зала „Стефан Фъртунов” бяха открити три изложби в една – селекции от 49-тата Национална изложба на карикатурата, 13-тия Международен конкурс за карикатура „Маслината”, Кирения, Кипър и Първия международен конкурс „Вода, река, хора” в Русе.

На откриването присъстват проф. Анри Кулев, Зия Сенсер – член на Общинския съвет на Кирения и председател на Комисията по култура и изкуство, Зафер Туткулу – член на борда на Асоциацията на кипърските турски карикатуристи и член на Организационния комитет на конкурса „Маслината”, Валери Александров – председател на секция „Карикатура” при СБХ, Ивайло Цветков – носител на наградата „Златен Езоп” от последното Габровско биенале.

Появяват се нови градове, които искат да са част от културните събития за карикатурата, гледайки примера на Габрово – каза Чавдар Николов, карикатурист от издателство ПРАС ПРЕС и с познатото си чувство за хумор засегна една важна тема за карикатуристите, работата, на които е свързана с политическата сатира.

Изправени пред сериозното предизвикателство, резултат от все по-малкото вестници тези майсторите на карикатурата са все по-малко – отбеляза Николов. Той подчерта още доброто сътрудничество на Дома на хумора и сатирата със секция Карикатура при СБХ.

В Карикатурен салон 2024 е първото гостуване на наградените и други избрани творби от конкурса „Вода, река, хора“, организиран от Община Русе, ОП Русе арт и СБХ – секция Карикатура по повод 20 години от подписването на Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав и 20 години отбелязване на Ден на река Дунав.

В рамките на салона Музеят на хумора и сатирата представя и селекция от 13-тото издание на Международния карикатурен конкурс Маслината, проведен в Кипър през 2024 г. Преди 23 години в община Кирения в Кипър започва да се провежда Фестивал на маслината, целящ да защити маслиновото дърво и продуктите от него, произвеждани от хиляди години. За да привлече вниманието към темата, се ражда карикатурният конкурс Маслината, който има за цел да критикува противоречията и лошите политики по отношение на производството на маслини по начин, разбираем за широката публика.

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Новини

Пътна помощ от ВАИКАР – сигурност, спокойствие и професионализъм!

Published

on

Попаднали сте в аварийна ситуация на пътя? С ВАИКАР помощта е само на едно обаждане разстояние!

Нашата денонощна пътна помощ е готова да реагира незабавно, като ви осигури бързо репатриране на леки автомобили и тежкотоварни превозни средства до 10 тона.

С екип от опитни професионалисти и модерно оборудване, ВАИКАР гарантира сигурност и надеждност при всяка ситуация на пътя.

Освен това фирмата предлага и удобни допълнителни услуги – изкупуване на бракувани и стари автомобили, както и коли под наем.

Не оставяйте непредвидените ситуации да развалят плановете ви. Обадете се на +359 999 009 008 и оставете ВАИКАР да се погрижи за всичко – бързо, професионално и на достъпни цени!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица