Свържи се с нас

Новини

Общината обяви новите обекти в Инвестиционната си програма

Published

on

Реконструкция и модернизация на плувния басейн в училище „Отец Паисий“, изграждане на спортен комплекс в кв. Трендафил и на хале за карнавалната работилница, както и преустройство на бившето Умниково училище в Център за работа с деца, са част от новите обект на Община Габрово в Инвестиционната програма за общински проекти.

Новината съобщиха от местната общинска администрация. Заедно с тях е предвидено още благоустрояване на пространството между ул. „Напредък“, ул. „Златна нива“ и ул. „Зелена ливада“, основен ремонт на ул. „Палатките“, ремонт на улично осветление, тротоарни настилки и благоустрояване на ул. „Брянска“ и ул. „Христо Смирненски“, изграждане на районно осветление в междублоково пространство на ул. „Зелена ливада“ от № 16 до № 38, както и изграждане на улично осветление на улиците „Д-р Илиев – Детския“ и „Житарска“.

Обектите са с период на реализация до 2026 г.

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ започна защитата на титлата си на България безапелационно!

Published

on

Отборът на Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, доминира на общинското първенство по футбол за юноши (VIII-X клас), което се проведе от 17 до 22 октомври на стадион „Христо Ботев“. Под ръководството на своя треньор и заместник-директор Христо Минков, футболистите на ПТГ демонстрираха изключителна форма и заслужено завоюваха първото място след серия от впечатляващи победи.

Отборът започна участието си в турнира с разгромна победа срещу Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, където резултатът 24:2 ясно подчерта превъзходството на „Василиади“ на терена.

Във втория си мач, срещу тима на СУ „Отец Паисий“, момчетата от „Механото“ отново затвърдиха своето лидерство с безапелационна победа, този път от 18:0.

Най-напрегнатият им двубой бе този срещу силния тим на Националната Априловска гимназия (НАГ), където ПТГ показа отлична техника и стратегическа игра, за да се поздрави с крайното 9:4.

Финалният мач срещу ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ също бе белязан с високото ниво на игра, което отборът демонстрира през целия турнир. След решителни действия в защита и две блестящи попадения, ПТГ – Габрово извоюва победата с 2:0, ставайки общински шампион.

Треньорът на отбора, заместник-директорът на ПТГ Христо Минков, изигра ключова роля в успеха на отбора. Под негово ръководство учениците не само подобриха техниката си, но и показаха че са екип, демонстрирайки отлична тактическа подготовка и колективен дух на терена. Минков, който има дългогодишен опит във футболното съдийство, мотивира своите играчи да надминат себе си и да покажат най-доброто от уменията си.

Тази победа на общинско ниво е само първата стъпка в защита на националната титла, която отборът на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели в края на миналата учебна година. Тогава те триумфираха в Ученическите игри и спечелиха Купата на България, като оставиха без конкуренция своите съперници от цялата страна. Сега, с отличен старт на новия сезон, те са готови за предстоящите регионални и национални предизвикателства.

Зареди още

Крими

Жена пострада при катастрофа край Яворец

Published

on

39-годишна жена пострада при катастрофа, станала снощи около 19.30 часа в района на село Яворец, на главния път между Габрово и Севлиево.

Пострадалата е била приета за лечение в габровската болница с комоцио и натъртване в областта на гръдния кош, за щастие без опасност за живота.

Жената е била пасажер в лек автомобил „Фиат Браво“, движещ се в посока към Севлиево.

Колата, с която пътувала, се е ударила в движещ се по общински път GAB 3007, сигнализиран с пътен знак „Стоп“ (Б2), лек автомобил „Опел Мерива“, който бил навлязъл в кръстовището и отнел предимството на правилно движещия се автомобил.

Причинилото инцидента превозно средство е било управлявано от 40-годишен. Пробите за алкохол и наркотици на двамата водачи са отрицателни.

Зареди още

Новини

Приложението е-Здраве улеснява достъпа до здравно досие в Габрово

Published

on

В Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ Габрово ежедневно се обръщат граждани, които питат как могат да видят дали им е издадено направление за консултация, докога е валидна рецептата им, къде да видят медицинска информация за децата си и други въпроси, произтичащи от електронизацията на повечето медицински документи.

От 2 септември достъпът на гражданите до тази информация беше улеснен чрез услугата, даваща достъп до електронното им здравно досие чрез мобилното приложение е-Здраве. Чрез него всички могат своевременно да получават на своето мобилно устройство – телефон или таблет с достъп до Интернет, информация за регистрираните в Националната здравноинформационна система /НЗИС/ прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, лабораторни изследвания и др., независимо от източника на тяхното финансиране, а родителите – тези данни и за непълнолетните си деца.

Хората, ползващи е- Здраве, имат възможност да активират получаването на известия, като по този начин своевременно се информират за нови записи в електронното им пациентско досие – издадена рецепта, направление, готов резултат от лабораторно изследване, прегледи и др., както и напомняния за предстоящи събития.

Досието на всеки пациент е част от НЗИС, която e създадена и се поддържа от Министерството на здравеопазването (МЗ). Свързването на мобилното приложение е-Здраве със здравното досие, за хората, които не притежават електронен подпис, се прави от оторизирани служители в офисите на регионалните здравни инспекции (РЗИ), „Информационно обслужване“ АД и в районните здравноосигурителни каси (РЗОК).

Гражданите трябва да присъстват лично /не е възможно чрез пълномощник/ и да носят документ за самоличност, както и мобилното устройство /телефон или таблет с достъп до Интернет/. Приложението е-Здраве може да бъде изтеглено напълно безплатно от Google Play или App Store.

В област Габрово, освен в РЗИ и „Информационно обслужване“ АД, услугата се предоставя и в РЗОК Габрово – ул. Отец Паисий 25, както и в нейните териториални поделения в Дряново, Севлиево и Трявна.

За изминалите месец и половина от стартирането на услугата, в РЗОК и общинските ѝ офиси са се обърнали 230 граждани, които са пожелали съдействие за свързване на мобилното приложение е-Здраве с тяхното здравно досие. Услугата е безплатна и отнема по-малко от 5 минути.

НЗОК насърчава здравноосигурените граждани активно да проверяват информацията в пациентските си досиета, тъй като само чрез тяхното съдействие в тази посока институцията ще може да подобри контрола върху изразходването на обществения ресурс, да предпази здравната система от злоупотреби и източване на публични средства.

Тази услуга е алтернатива на самостоятелната активация на е-здраве чрез Квалифициран електронен подпис (КЕП), която може да направи всеки, който притежава такъв. На електронен адрес: https://his.bg/landing/ezdrave/ са посочени пет стъпки за инсталиране ако притежавате КЕП.

Самостоятелно активиране могат да направят и притежателите на облачен електронен подпис – директно на мобилното си устройство. 2 / 2 Същевременно функционира и Персонализираната информационна система на НЗОК (ПИС на НЗОК) и хората имат достъп до досиетата си в нея през официалния портал на Здравната каса посредством квалифициран електронен подпис /КЕП/, ПИК на НАП или уникален код за достъп /УКД/, издаден от РЗОК.

В ПИС хората могат да видят своята медицинска история, но само относно оказаната по договор с НЗОК медицинска/дентална помощ и отпуснатите лекарствени продукти и медицински изделия, които са заплатени от здравната каса. Тази информация постъпва в ПИС след като изпълнителите на медицинска/дентална помощ и аптеки се отчетат към НЗОК.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица