Свържи се с нас

Новини

Томислав Дончев: Политиците да спрат да чертаят червени линии!

Published

on

Седмица преди изборите политиците не трябва да чертаят червени линии помежду си, а да си припомнят смисъла на политиката – да произвежда резултати в полза на хората и да развива държавата. Това каза кандидатът за народен представител от габровски регион и заместник-председател на ГЕРБ Томислав Дончев.

По думите му, след 7 пъти парламентарни избори голямата червена линия е мината отдавна. „Политиците до такава степен сме отвратили хората с непрекъснатите скандали и липса на резултати, че червената линия е зад гърба ни”, каза още той. Дончев беше категоричен, че компромиси ще са нужни от всички политически сили и че ГЕРБ е доказала, че може да прави компромиси.

„Има два шанса за политическите сили – или да се движим в това русло, в което основната цел на партиите е да се бият помежду си и да се унищожават взаимно, или да си припомним какъв е смисълът на политическия процес, в който има първи, втори, трети и т.н. Трябва да се търси модусът на съгласието – общо лидерство, приоритети, компромис. Винаги е необходим компромис“, каза Томислав Дончев и припомни компромиса, направен от ГЕРБ при съставянето на последното редовно правителство, когато бе дадена подкрепа на ПП-ДБ като втора политическа сила. „Ние първите, подкрепихме втория, дадохме му цялата власт. Има ли демократична логика?! Как се отразява на самочувствието, на актива на партията, когато първият и то с не малка разлика, е дал цялата власт на втория”, каза още Томислав Дончев, илюстрирайки компромисите, които са правили от ГЕРБ.

По думите му в демокрацията има правила и те трябва да се спазват, защото отразяват волята на хората. „Според мен степента на компромис, която правиш, трябва да зависи от това, колко си голям – в обратна пропорционална зависимост. Колкото по-малък си, толкова по-голям трябва да бъде компромисът. А в годините назад обичайно ние като най-големи сме правили най-тежките компромиси”, допълни още той.

Според Томислав Дончев е нужна доза хладнокръвие и толерантност, и да се сформира правителство с по-широка основа. „Разбира се, не всички да плеснат с ръце и да се прегърнат. Има противоречия на фундаментално ниво, които не могат да бъдат преодолени, например, не виждам формат на взаимодействие с Възраждане, нямаме нищо общо като цели и приоритети”, допълни Дончев.

По думите му партиите трябва да участват с лицата, които са се явили на избори и са получили подкрепата на хората. „Кой трябва да носи отговорност – който се е явявал на избори или който не се е явявал?! Самото предложение да хванем някой неизвестен герой и да го инсталираме, е шанс за задкулисие. Този човек познат ли ще бъде, непознат ли, защо не бъде показан сега”, коментира още Томислав Дончев.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „ГЕРБ“, във връзка с изборите за 51 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 18 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Крими

Жена пострада при катастрофа край Яворец

Published

on

39-годишна жена пострада при катастрофа, станала снощи около 19.30 часа в района на село Яворец, на главния път между Габрово и Севлиево.

Пострадалата е била приета за лечение в габровската болница с комоцио и натъртване в областта на гръдния кош, за щастие без опасност за живота.

Жената е била пасажер в лек автомобил „Фиат Браво“, движещ се в посока към Севлиево.

Колата, с която пътувала, се е ударила в движещ се по общински път GAB 3007, сигнализиран с пътен знак „Стоп“ (Б2), лек автомобил „Опел Мерива“, който бил навлязъл в кръстовището и отнел предимството на правилно движещия се автомобил.

Причинилото инцидента превозно средство е било управлявано от 40-годишен. Пробите за алкохол и наркотици на двамата водачи са отрицателни.

Зареди още

Новини

Приложението е-Здраве улеснява достъпа до здравно досие в Габрово

Published

on

В Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ Габрово ежедневно се обръщат граждани, които питат как могат да видят дали им е издадено направление за консултация, докога е валидна рецептата им, къде да видят медицинска информация за децата си и други въпроси, произтичащи от електронизацията на повечето медицински документи.

От 2 септември достъпът на гражданите до тази информация беше улеснен чрез услугата, даваща достъп до електронното им здравно досие чрез мобилното приложение е-Здраве. Чрез него всички могат своевременно да получават на своето мобилно устройство – телефон или таблет с достъп до Интернет, информация за регистрираните в Националната здравноинформационна система /НЗИС/ прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, лабораторни изследвания и др., независимо от източника на тяхното финансиране, а родителите – тези данни и за непълнолетните си деца.

Хората, ползващи е- Здраве, имат възможност да активират получаването на известия, като по този начин своевременно се информират за нови записи в електронното им пациентско досие – издадена рецепта, направление, готов резултат от лабораторно изследване, прегледи и др., както и напомняния за предстоящи събития.

Досието на всеки пациент е част от НЗИС, която e създадена и се поддържа от Министерството на здравеопазването (МЗ). Свързването на мобилното приложение е-Здраве със здравното досие, за хората, които не притежават електронен подпис, се прави от оторизирани служители в офисите на регионалните здравни инспекции (РЗИ), „Информационно обслужване“ АД и в районните здравноосигурителни каси (РЗОК).

Гражданите трябва да присъстват лично /не е възможно чрез пълномощник/ и да носят документ за самоличност, както и мобилното устройство /телефон или таблет с достъп до Интернет/. Приложението е-Здраве може да бъде изтеглено напълно безплатно от Google Play или App Store.

В област Габрово, освен в РЗИ и „Информационно обслужване“ АД, услугата се предоставя и в РЗОК Габрово – ул. Отец Паисий 25, както и в нейните териториални поделения в Дряново, Севлиево и Трявна.

За изминалите месец и половина от стартирането на услугата, в РЗОК и общинските ѝ офиси са се обърнали 230 граждани, които са пожелали съдействие за свързване на мобилното приложение е-Здраве с тяхното здравно досие. Услугата е безплатна и отнема по-малко от 5 минути.

НЗОК насърчава здравноосигурените граждани активно да проверяват информацията в пациентските си досиета, тъй като само чрез тяхното съдействие в тази посока институцията ще може да подобри контрола върху изразходването на обществения ресурс, да предпази здравната система от злоупотреби и източване на публични средства.

Тази услуга е алтернатива на самостоятелната активация на е-здраве чрез Квалифициран електронен подпис (КЕП), която може да направи всеки, който притежава такъв. На електронен адрес: https://his.bg/landing/ezdrave/ са посочени пет стъпки за инсталиране ако притежавате КЕП.

Самостоятелно активиране могат да направят и притежателите на облачен електронен подпис – директно на мобилното си устройство. 2 / 2 Същевременно функционира и Персонализираната информационна система на НЗОК (ПИС на НЗОК) и хората имат достъп до досиетата си в нея през официалния портал на Здравната каса посредством квалифициран електронен подпис /КЕП/, ПИК на НАП или уникален код за достъп /УКД/, издаден от РЗОК.

В ПИС хората могат да видят своята медицинска история, но само относно оказаната по договор с НЗОК медицинска/дентална помощ и отпуснатите лекарствени продукти и медицински изделия, които са заплатени от здравната каса. Тази информация постъпва в ПИС след като изпълнителите на медицинска/дентална помощ и аптеки се отчетат към НЗОК.

Зареди още

Новини

Показаха в Габрово „105 години от създаването на НС на ТПК“

Published

on

В Габрово откриха документалната изложба „105 години от създаването на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България“. Събитието се състоя в Регионалния център за развитие на социалната икономика и е част от националното представяне на изложбата.

Приветствие към публиката отправиха доц. д. н. Владислав Лазаров – председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации, проф. Стефан Мичев, Даниела Маринова – заместник областен управител на Габрово и Красимира Иванова – координатор на Регионален център за развитие на социалната икономика – Габрово.

Проф. Стефан Мичев представи историята на Националния съюз, който е правоприемник на Съюза на занаятчийските производителни кооперации, основан през 1919 г. Той говори за значението на първите кооперативи, прераснали в трудово-производителни кооперации.

„Освен 105-годишнината от създаването на трудово-производителните кооперации в България, догодина ще отбележим други две значими годишнини, от които едната е свързана с Габрово“, каза председателят на НС на ТПК доц. д. н. Владислав Лазаров. През 2025 г. ще се чества годината на кооперациите, обявена от ООН.

Също така на национално ниво ще се отбележи 130-годишнина от създаването на първата производствена кооперация в България – „Напредък“, основана в Габрово.

Заместник областният управител Даниела Маринова сподели с присъстващите личен спомен. Тя е започнала трудовия си път като служител в отдел „Човешки ресурси“ на шивашка трудово- производителна кооперация. Разказа за организацията на този тип учреждения, за хората, които работят и са работили там, за приноса им към икономическото развитие на страната.

На откриването присъстваха областният управител на Габрово Мария Башева, Божидар Станчев – досегашен председател на НС на ТПК и настоящ съветник на председателя, представители на Областна администрация – Габрово, Дирекция Държавен архив – Габрово, Дирекция „Бюро по труда“ – Габрово, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“, Регионалния съюз на ТПК – Велико Търново, КТ „Подкрепа“, Регионалния съвет на КНСБ – Габрово, местния бизнес и общността.

Специални гости на събитието бяха представителите на социалните предприятия Сдружение ТКД „Здравец“ от Габрово и Производителна кооперация на инвалидите „Царевец“ от Велико Търново.

Божидар Станчев сподели за дейността на Националния съюз през годината. От 15 до 17 октомври т. г. в Банкя съвместно с Министерство на труда и социалната политика беше организирано 12-то издание на Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика.

Форумът е най-мащабното по рода си събитие в Югоизточна Европа. Освен него през 2024 г. са проведени пет регионални конференции на социалната и солидарната икономика в София, Бургас, Варна, Благоевград и Силистра. През юли 2024 г.

Националният съюз организира фестивал на кооперациите и предприятията на хората с увреждания. Изложбата е реализирана от Националния съюз на трудово-производителните кооперации и Държавна агенция „Архиви“. Включени са архивни документи, страници от печатни издания и фотографии, които показват развитието на Националния съюз в отделни исторически периоди и 2 настоящата му дейност, партньорството му с Министерство на труда и социалната политика и приноса му за развитието на социалната икономика в страната.

Експозицията може да бъде видяна в залата на Регионалния център за развитие на социалната икономика в Габрово до края на месец октомври 2024 г. Досега е представена в Министерство на труда и социалната политика, в регионалните центрове за развитие на социалната икономика в Бургас, Варна и Ловеч.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица