Свържи се с нас

Любопитно

Габрово посреща награждавания документален филм „От другата страна“

Published

on

Един от най-награждаваните български документални филми в чужбина, „От другата страна“, ще бъде представен в Габрово. Прожекцията ще се състои на 29 октомври, вторник, в зала „Възраждане“ от 18.00 часа, а входът за всички желаещи е свободен.

Филмът, режисиран от Николай Русакиев и заснет от журналиста Мартин Георгиев, разкрива уникални кадри от вражеска страна зад руските позиции по време на войната в Украйна.

Той предлага поглед към конфликта от мястото на събитията и е успял да спечели редица международни отличия, включително от участие на кинофестивали в Торонто, Чикаго, Истанбул и Лондон.

Прожекцията е част от обиколката на филма, който вече е представен на световната сцена и е получил признание на престижни кинофоруми, като е финалист и на фестивали като Best Indie Film Award и New York Award.

За публиката в Габрово това е възможност да се запознае отблизо с актуалните събития от войната в Украйна през обектива на българския журналист.

Екранизацията съчетава важни социални и политически теми с професионален поглед върху събитията, като предоставя информация от първа ръка за случващото се на фронтовата линия.

Любопитно

Видове бормашини и за какво е подходящ всеки вид

Published

on

Бормашините са едни от най-важните инструменти за дома и професионалната работа. Те позволяват прецизно пробиване в различни материали като дърво, метал, бетон и други. Но знаете ли, че има много различни видове бормашини, всеки от които е създаден за специфични задачи? Изборът на подходящата бормашина може да спести време, усилия и да подобри качеството на работа. Затова в тази статия ще разгледаме различните видове бормашини и тяхното приложение.

Основни видове бормашини

Преносими бормашини.
Преносимите бормашини от Bagira.bg са най-популярни заради тяхната компактност и лесна употреба. Те са подходящи както за домашна употреба, така и за леки ремонтни дейности. Обикновено са снабдени с електрически мотор и могат да пробиват в различни материали.

Предимства и недостатъци на преносимите бормашини.
● Предимства: Лесни за носене, идеални за работа в ограничени пространства.
● Недостатъци: Ограничена мощност в сравнение с по-тежките модели.

Настолни бормашини
Настолните бормашини са по-стабилни и предлагат по-голяма прецизност при пробиване. Те обикновено се използват в работилници и фабрики, където е необходима по-голяма мощност и стабилност.

Приложения на настолните бормашини:
● Подходящи за пробиване на тежки материали като метал и бетон.
● Изискват по-голямо пространство за работа.

Акумулаторни бормашини
Акумулаторните бормашини са известни със своята мобилност, тъй като не се нуждаят от постоянно свързване към електрическата мрежа. Те работят с батерия, което ги прави идеални за работа на открито или в места без електрозахранване.

Предимства на акумулаторните бормашини:
● Портативност: Липсата на кабел прави тези бормашини лесни за пренасяне.
● Гъвкавост: Подходящи за различни задачи, особено на места с ограничен достъп до електричество.

Видове бормашини според мощността

Леки бормашини
Тези бормашини са идеални за по-леки задачи като пробиване в дърво или пластмаса.

Средно тежки бормашини
Подходящи за домашни ремонти и по-сложни задачи, изискващи работа с метал и по- плътни материали.

Тежки бормашини
Използват се за пробиване в бетон и други тежки материали. Тези модели са предпочитани в строителството.

Видове бормашини според начина на работа

Ударни бормашини
Тези бормашини създават ударен ефект при пробиване, което ги прави идеални за работа с твърди материали като бетон и зидария.

Кога да използваме ударна бормашина?
Ако работите с бетон или камък, ударната бормашина ще ви осигури нужната сила за пробиване.

Бормашини без удар
Те са подходящи за по-меки материали като дърво и метал, където не е необходим ударен ефект.

Специфични видове бормашини

Бормашини за дърво
Те са снабдени със специални накрайници за прецизно пробиване в дърво.

Бормашини за метал
Имат по-остри накрайници, които позволяват лесно пробиване в метал.

Бормашини за бетон
Те са с висока мощност и могат да се справят с тежки задачи като пробиване на бетонни стени.

Как да изберем правилната бормашина?

Изборът на бормашина зависи от задачите, които планирате да извършите. Ако работите с дърво, преносима бормашина може да е достатъчна. Но ако пробивате бетон, ще имате нужда от по-мощен модел.

Съвети за безопасност при работа с бормашина:
● Винаги носете защитни очила.
● Проверявайте накрайниците за износване.
● Използвайте подходяща защита за ръцете.

Поддръжка на бормашината

Правилната поддръжка може да удължи живота на вашата бормашина. Редовно почиствайте инструмента и сменяйте износените накрайници.

Заключение и обобщение
Изборът на правилната бормашина зависи от специфичните нужди и материалите, с които ще работите. Надявам се тази статия да ви помогне да направите информиран избор.

Зареди още

Любопитно

Кулинарната история на България показват в РЕМО „Етър“

Published

on

На 11 октомври, в РЕМО „Етър” официално ще бъде открита изложбата „Кулинарната история на България“.

Над 200 кулинарни книги, вестници, списания, ръкописи и предмети от архива на най-големия частен колекционер на кулинарна литература у нас – Марин Лесев ще бъдат показани.

Колекцията обхваща литература от 1870 г до днес. Г-н Лесев ще представи редки издания и ще разкаже историите на хората, които са ги писали.

В специална витрина ще бъдат показани автентични снимки и предмети от курсове на Никола Караджов, обучил над 5 000 души в кулинарно изкуство преди 1944 г. Ще има малка бонус изложба на бонбонени кутии и още други изненади.

Изложбата ще може да се посети на 11 и 12 октомври.

Зареди още

Любопитно

Спешна нужда от пътна помощ? ВАИКАР е винаги на линия!

Published

on

Независимо дали сте закъсали на пътя или имате авария с тежкотоварно превозно средство до 10 тона, ВАИКАР е тук, за да ви помогне! Нашата денонощна пътна помощ е на разположение 24/7, за да ви осигури бързо и надеждно репатриране, без значение от часа, мястото или атмосферните условия.

С нас няма нужда да се тревожите – екипът ни от професионалисти ще се погрижи за всяка ситуация, гарантирайки ви спокойствие и сигурност на пътя. Разполагаме с модерно оборудване и можем да транспортираме както леки автомобили, така и по-тежки превозни средства.

Освен пътната помощ, ВАИКАР предлага изкупуване на стари и бракувани автомобили, както и на авточасти, а също така предоставя коли под наем на изгодни цени.

Не чакайте проблемът да стане по-голям – обадете се веднага на +359 999 009 008 и оставете ВАИКАР да се погрижи за вас. Бързо, лесно и с професионално обслужване – Вашият надежден партньор на пътя!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица