Свържи се с нас

Новини

Първокласници получиха свелоотразителни мечета от МВР Габрово

Published

on

Първокласници от Начално училище „Васил Левски“ получиха от Областната дирекция на МВР в Габрово светлоотразителни мечета, които да поставят върху раниците си. Целта е по приятен и забавен начин децата да придобият базови знания за безопасно поведение на пътя.

Инспектор Христофор Божинов обясни, че пешеходците често остават невидими за водачите на моторни превозни средства, особено през тъмната част на денонощието, при намалена или ограничена видимост поради влошени метеорологични условия.

Подчерта, че особено уязвими на пътя са децата. Той обясни на първокласниците, че е желателно да носят дрехи с по-ярък цвят, както и да поставят върху себе си светлоотразителни елементи, когато играят навън или се придвижват по улицата.

С помощта на видеоурок униформеният служител припомни и други основни правила за пътна безопасност.

Той акцентира върху правилното пресичане на пътното платно, как и къде да карат безопасно велосипеди, правилата при пътуване в лек автомобил и безопасните места за игра.

Беседите по пътна безопасност са част от традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Те ще продължат до края на учебната година.

Любопитно

Видове бормашини и за какво е подходящ всеки вид

Published

on

Бормашините са едни от най-важните инструменти за дома и професионалната работа. Те позволяват прецизно пробиване в различни материали като дърво, метал, бетон и други. Но знаете ли, че има много различни видове бормашини, всеки от които е създаден за специфични задачи? Изборът на подходящата бормашина може да спести време, усилия и да подобри качеството на работа. Затова в тази статия ще разгледаме различните видове бормашини и тяхното приложение.

Основни видове бормашини

Преносими бормашини.
Преносимите бормашини от Bagira.bg са най-популярни заради тяхната компактност и лесна употреба. Те са подходящи както за домашна употреба, така и за леки ремонтни дейности. Обикновено са снабдени с електрически мотор и могат да пробиват в различни материали.

Предимства и недостатъци на преносимите бормашини.
● Предимства: Лесни за носене, идеални за работа в ограничени пространства.
● Недостатъци: Ограничена мощност в сравнение с по-тежките модели.

Настолни бормашини
Настолните бормашини са по-стабилни и предлагат по-голяма прецизност при пробиване. Те обикновено се използват в работилници и фабрики, където е необходима по-голяма мощност и стабилност.

Приложения на настолните бормашини:
● Подходящи за пробиване на тежки материали като метал и бетон.
● Изискват по-голямо пространство за работа.

Акумулаторни бормашини
Акумулаторните бормашини са известни със своята мобилност, тъй като не се нуждаят от постоянно свързване към електрическата мрежа. Те работят с батерия, което ги прави идеални за работа на открито или в места без електрозахранване.

Предимства на акумулаторните бормашини:
● Портативност: Липсата на кабел прави тези бормашини лесни за пренасяне.
● Гъвкавост: Подходящи за различни задачи, особено на места с ограничен достъп до електричество.

Видове бормашини според мощността

Леки бормашини
Тези бормашини са идеални за по-леки задачи като пробиване в дърво или пластмаса.

Средно тежки бормашини
Подходящи за домашни ремонти и по-сложни задачи, изискващи работа с метал и по- плътни материали.

Тежки бормашини
Използват се за пробиване в бетон и други тежки материали. Тези модели са предпочитани в строителството.

Видове бормашини според начина на работа

Ударни бормашини
Тези бормашини създават ударен ефект при пробиване, което ги прави идеални за работа с твърди материали като бетон и зидария.

Кога да използваме ударна бормашина?
Ако работите с бетон или камък, ударната бормашина ще ви осигури нужната сила за пробиване.

Бормашини без удар
Те са подходящи за по-меки материали като дърво и метал, където не е необходим ударен ефект.

Специфични видове бормашини

Бормашини за дърво
Те са снабдени със специални накрайници за прецизно пробиване в дърво.

Бормашини за метал
Имат по-остри накрайници, които позволяват лесно пробиване в метал.

Бормашини за бетон
Те са с висока мощност и могат да се справят с тежки задачи като пробиване на бетонни стени.

Как да изберем правилната бормашина?

Изборът на бормашина зависи от задачите, които планирате да извършите. Ако работите с дърво, преносима бормашина може да е достатъчна. Но ако пробивате бетон, ще имате нужда от по-мощен модел.

Съвети за безопасност при работа с бормашина:
● Винаги носете защитни очила.
● Проверявайте накрайниците за износване.
● Използвайте подходяща защита за ръцете.

Поддръжка на бормашината

Правилната поддръжка може да удължи живота на вашата бормашина. Редовно почиствайте инструмента и сменяйте износените накрайници.

Заключение и обобщение
Изборът на правилната бормашина зависи от специфичните нужди и материалите, с които ще работите. Надявам се тази статия да ви помогне да направите информиран избор.

Зареди още

Новини

Започва дългоочакваният ремонт на ул.“Свищовска“ в Габрово

Published

on

До края на месец октомври започва реконструкцията на улица „Свищовска“ в Габрово, съобщиха от местната общинска администрация.

Предвиждат се ремонти на улични и тротоарни настилки, както и изграждане на нови. Водопроводът в този участък беше обновен по проекта за Воден цикъл на град Габрово, заедно с изграждане на газопровод по улицата.

По нея ще бъде направено ново трасе на уличното осветление, включително нови стълбове и осветители за улично осветление, площадки за подземно сметосъбиране, нова подпорна стена, нови дъждоприемни шахти и велоалея.

*Визуализация: Google Street view.

Зареди още

Любопитно

Габрово посреща награждавания документален филм „От другата страна“

Published

on

Един от най-награждаваните български документални филми в чужбина, „От другата страна“, ще бъде представен в Габрово. Прожекцията ще се състои на 29 октомври, вторник, в зала „Възраждане“ от 18.00 часа, а входът за всички желаещи е свободен.

Филмът, режисиран от Николай Русакиев и заснет от журналиста Мартин Георгиев, разкрива уникални кадри от вражеска страна зад руските позиции по време на войната в Украйна.

Той предлага поглед към конфликта от мястото на събитията и е успял да спечели редица международни отличия, включително от участие на кинофестивали в Торонто, Чикаго, Истанбул и Лондон.

Прожекцията е част от обиколката на филма, който вече е представен на световната сцена и е получил признание на престижни кинофоруми, като е финалист и на фестивали като Best Indie Film Award и New York Award.

За публиката в Габрово това е възможност да се запознае отблизо с актуалните събития от войната в Украйна през обектива на българския журналист.

Екранизацията съчетава важни социални и политически теми с професионален поглед върху събитията, като предоставя информация от първа ръка за случващото се на фронтовата линия.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица