Свържи се с нас

Новини

Нов пъмптрак ще облагороди крайречната зона на Янтра в Габрово

Published

on

В Габрово предстои изграждането на модерен асфалтов пъмптрак (зона за екстремен спорт) на левия бряг на река Янтра, информираха от местната общинска администрация. Проектът ще включва не само съоръжението за екстремно каране, но и благоустрояване на района около трасето.

Това ще бъде част от по-широката инвестиционна програма, която има за цел да подобри крайречната зона между моста на ул. „Д-р. Никола Василиади“ и моста на ул. „Христо Ботев“.

За осигуряване на безопасност и комфорт на посетителите е планирано изграждането на енергоефективно улично и парково осветление, както и инсталирането на система за видеонаблюдение.

Корекциите на коритото на река Янтра в тази зона включват изграждането на укрепващи стени и оформяне на брега, което ще допринесе за подобряване на сигурността в района.

Проектът е част от по-големия план за развитие на градската инфраструктура, включен в Инвестиционната програма към държавния бюджет. Това ще даде на Габрово модерна зона за спорт и отдих, привлекателна както за жителите, така и за туристите.

Обектът е етап от цялостното решение за бъдещото благоустрояване на крайречната зона между моста на ул. „Д-р. Никола Василиади“ и моста на ул. „Христо Ботев“, и е включен в Инвестиционната програма към държавния бюджет.

Любопитно

Габрово посреща награждавания документален филм „От другата страна“

Published

on

Един от най-награждаваните български документални филми в чужбина, „От другата страна“, ще бъде представен в Габрово. Прожекцията ще се състои на 29 октомври, вторник, в зала „Възраждане“ от 18.00 часа, а входът за всички желаещи е свободен.

Филмът, режисиран от Николай Русакиев и заснет от журналиста Мартин Георгиев, разкрива уникални кадри от вражеска страна зад руските позиции по време на войната в Украйна.

Той предлага поглед към конфликта от мястото на събитията и е успял да спечели редица международни отличия, включително от участие на кинофестивали в Торонто, Чикаго, Истанбул и Лондон.

Прожекцията е част от обиколката на филма, който вече е представен на световната сцена и е получил признание на престижни кинофоруми, като е финалист и на фестивали като Best Indie Film Award и New York Award.

За публиката в Габрово това е възможност да се запознае отблизо с актуалните събития от войната в Украйна през обектива на българския журналист.

Екранизацията съчетава важни социални и политически теми с професионален поглед върху събитията, като предоставя информация от първа ръка за случващото се на фронтовата линия.

Зареди още

Новини

Първокласници получиха свелоотразителни мечета от МВР Габрово

Published

on

Първокласници от Начално училище „Васил Левски“ получиха от Областната дирекция на МВР в Габрово светлоотразителни мечета, които да поставят върху раниците си. Целта е по приятен и забавен начин децата да придобият базови знания за безопасно поведение на пътя.

Инспектор Христофор Божинов обясни, че пешеходците често остават невидими за водачите на моторни превозни средства, особено през тъмната част на денонощието, при намалена или ограничена видимост поради влошени метеорологични условия.

Подчерта, че особено уязвими на пътя са децата. Той обясни на първокласниците, че е желателно да носят дрехи с по-ярък цвят, както и да поставят върху себе си светлоотразителни елементи, когато играят навън или се придвижват по улицата.

С помощта на видеоурок униформеният служител припомни и други основни правила за пътна безопасност.

Той акцентира върху правилното пресичане на пътното платно, как и къде да карат безопасно велосипеди, правилата при пътуване в лек автомобил и безопасните места за игра.

Беседите по пътна безопасност са част от традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Те ще продължат до края на учебната година.

Зареди още

Новини

Богомил Петков: Всеки българин трябва да има адекватен достъп до здравеопазване!

Published

on

Достъпът до качественото здравеопазване е основна тревога на почти всеки българин – такова е наблюдението на кандидата за народен представител от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Богомил Петков при срещите и разговорите му с граждани от област Габрово по актуални теми.

„Здравеопазването е основен приоритет на Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и ние ще направим всичко възможно, за да има всеки български гражданин адекватен достъп до здравеопазване и да може да разчита на развита профилактика“ – сподели Богомил Петков.

За да не стигат хората до лечение в болница, което коства огромен емоционален и финансов стрес за семействата, философията на ПП е да се насърчи профилактиката в извънболничната помощ.

Той припомни, че в програмата на коалицията са заложени безплатни лекарства за децата до седем години. Предвидена е по-добра грижа за младите майки и новородените – разширен скрининг, профилактика, безплатни изследвания за инвитро и акушерска грижа.

Ще бъде осигурена възможност за безплатни лекарства за диабет, сърдечно-съдови заболявания и неврологични болести. Чрез информационни кампании и мобилни прегледи ще се обхванат и хора в отдалечени и труднодостъпни райони.

Заложено е и актуализиране на възнагражденията на работещите в здравеопазването. Заплатите на медицинските сестри и акушерките трябва да са поне 80% от средната работна заплата за страната, а на лекарите минимум 125%, посочват още от щаба на ПП-ДБ.

Приоритетите в сектор здравеопазване на ПП-ДБ включват още осигуряване на 100% финансиране от бюджета на касата за основни консумативи и изделия по клиничните пътеки.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ПП – ДБ“, във връзка с изборите за 51 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ПП – ДБ“ е под номер 26 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица