Свържи се с нас

Новини

Министър Цоков в Габрово: Над 4000 ученици придобиват умения чрез практики

Published

on

Над 4 000 ученици придобиват умения чрез практики в рамките на проект на МОН за модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на форума „Секторен подход в Професионалното образование и обучение: същност на реформите за развитие на уменията“ в Габрово.

„За по-малко от десет месеца в проекта са включени над 400 училища, а над 600 учители са преминали обучения за дигитални умения и прилагане на зелени умения в обучението по различни професии”, каза министър Цоков. По думите му екипът в МОН работи последователно за развитие на дуалното обучение.

„Имаме и ръст на приема в паралелки с дуално обучение през 2024/2025 година в сравнение с предходната учебна година”, подчерта той и разясни, че в VIII клас има 119 паралелки с 2572 ученици в тази форма на обучение. За сравнение през предходната година децата в тях са били 1773.

„Постоянно се стремим да подпомагаме училищата за създаване на най-добри условия за работа. Защото тези млади хора трябва да бъдат подготвени да изпълняват различни професии при динамичното развитие на пазара на труда“, каза още проф. Цоков.

Той акцентира и на важността от активно участие на бизнеса във всички процеси и благодари на висшите училища, които са активни в тази област. Сред акцентите на форума бе и важността на новия Списък на професиите за професионално образование и обучение – в синхрон с измененията в Закона за професионалното образование и обучение.

Той структурира широкопрофилни професии с надграждане на степените на професионална квалификация и акцент върху дигиталните и зелените умения. По думите на министър Цоков реализацията на системния проект „Модернизиране на професионалното образование и обучение“ подпомага стартиралата реформа в професионалното образование и обучение.

„Едно от важните постижения в изпълнението на този проект е сформирането на двадесет Секторни съвети за уменията, в които участват образователни институции, висши училища, работодатели, браншови асоциации и синдикати. Използвайки експертизата им разработихме новия Списък на професиите за професионално образование и обучение“, каза министърът.

В рамките на форума 17 професионални гимназии от областите Габрово и Велико Търново участваха и в изложение, на което представиха професиите, които изучават. Имаше демонстрации на програмируеми роботи, електромобили, проекти за различни екологични системи и други изобретения.

Сред участниците в срещата бяха зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, областният управител Мария Башева заместник-изпълнителният директор на ИА „Програма Образование“ Иван Попов, началникът на РУО Габрово Георги Маринов, както и представители на академичната общност и Секторните съвети за уменията в различни сфери, директори на дирекции в МОН, експерти, представители на бизнеса, директори на училища и др.

Събитието е по проект „Модернизиране на професионалното образование и обучение“, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Образование“ 2021 – 2027 г. и на Европейския социален фонд плюс.

Новини

Закъсали сте на пътя? ВАИКАР идва на помощ!

Published

on

Не позволявайте на аварията да ви спре! С денонощната пътна помощ на ВАИКАР може да разчитате на бърза реакция и професионално обслужване, когато най-много се нуждаете.

Независимо дали става дума за лек автомобил, бус или камион до 10 тона, фирмата ще се погрижи за вас по всяко време и навсякъде.

ВАИКАР предлага не само репатриране, но и допълнителни услуги като изкупуване на стари и бракувани коли, както и предлага за ваше удобство сигурни коли под наем.

Доверете се на екипа ни за сигурно и надеждно решение на всякакви транспортни проблеми!

Свържете се на тел.: +359 999 009 008 и нека ВАИКАР се погрижи за вашето спокойствие на пътя!

Зареди още

Крими

94 нарушения само за денонощие в региона

Published

on

През изминалото денонощие на територията на област Габрово полицейските екипи са извършили проверка на 260 автомобила и 285 души. Установени са били общо 94 нарушения, информираха днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Хванатите водачи, шофирали след употреба на алкохол, са двама. За последните 24 часа издадените заповеди за налагане на принудителни административни мерки са 6.

За неправилно пресичане са били санкционирани петима пешеходци, а общо 15 са установените водачи, нарушили пътни знаци и пътна маркировка.

Зареди още

Новини

Бюлетините за изборите на 27 октомври пристигнаха

Published

on

Бюлетините за предстоящите избори за народни представители, които ще се проведат на 27 октомври т.г., пристигнаха в Габрово, съобщиха от Областната администрация. Идването им бе съпроводени от полицейски служители и жандармерия.

Бюлетините бяха приети тази сутрин от упълномощени представители на Областна администрация – Габрово и на Районната избирателна комисия в Габрово.

За цялата област са отпечатани 98 000 бюлетини, които вече са разпределени и предадени на Общините от областта.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица