Свържи се с нас

Новини

БСП – Обединена левица: Демографският срив е задача №1 за решаване!

Published

on

*Купуването и продаването на гласове е престъпление*

На организирана дискусия в Габрово, кандидатите за народни представители на „БСП – Обединена Левица“ и експерти от Стратегическия институт за национални политики и идеи, поставиха темата за демографския срив като основен приоритет за страната. Според участниците, проблемът с демографските процеси е не само остър, но и изисква спешни действия и политически консенсус за неговото преодоляване.

Д-р Калоян Паргов, председател на Института, отбеляза, че ключови фактори, влошаващи демографската картина, са високата миграция, икономическите неравенства между регионите и политическата нестабилност.

Особено тежка е ситуацията в Габровска област, която се нарежда сред най-засегнатите региони в страната. Според статистиката, на 100 пенсионери в национален мащаб влизат само 50 нови трудоспособни лица, докато в Габрово този коефициент надхвърля 70, което води до дълбок възрастов дисбаланс.

На дискусията бяха обсъдени и социалните политики, които „БСП – Обединена Левица“ предлага за справяне с демографските предизвикателства. Водачът на листата за Габровска област Валери Митов представи мерките от програмата „100 решения за бъдещето на България“.

Сред тях са:

  • Финансова помощ за семейства с две и повече деца, като държавата предлага субсидия от 40 000 лв. за закупуване или строителство на основно жилище при определени условия.
  • Подкрепа за майчинството – еднократната помощ за раждане на дете да се увеличи до 5 000 лв. за първо дете, 10 000 лв. за второ и трето.
  • Изравняване на майчинството през втората година с минималната работна заплата и въвеждане на държавна стипендия за майки студентки с деца.
  • Подкрепа за самотни родители чрез ваучери за услуги, както и мерки за гарантиране на равен достъп до детето след развод.
  • Данъчни облекчения за млади хора до 26 г., както и за завършили висше образование, които работят по специалността си в България.
  • Безплатни лекарства за деца до 16 г. и намаляване на ДДС за лекарствата и медицинските изделия на 9%.

Всички тези мерки целят не само да подкрепят младите семейства, но и да стимулират отговорното родителство и да намалят миграцията, особено в региони като Габрово, където демографският срив е особено тревожен.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „БСП – Обединена левица“, във връзка с изборите за 51 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „БСП – Обединена левица“ е под номер 28 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Бюлетините за изборите на 27 октомври пристигнаха

Published

on

Бюлетините за предстоящите избори за народни представители, които ще се проведат на 27 октомври т.г., пристигнаха в Габрово, съобщиха от Областната администрация. Идването им бе съпроводени от полицейски служители и жандармерия.

Бюлетините бяха приети тази сутрин от упълномощени представители на Областна администрация – Габрово и на Районната избирателна комисия в Габрово.

За цялата област са отпечатани 98 000 бюлетини, които вече са разпределени и предадени на Общините от областта.

Зареди още

Новини

Богомил Петков: В интернет се тиражира изкривена информация за строежа на магистралите!

Published

on

„Все още в интернет пространството се разпространява изкривена информация относно строежа на магистралите. През 2022 и 2023 г, по модела зададен от ПП-ДБ – със спазване на всички правила за проектиране и изграждане на пътища, са построени 34 км магистрали. За сравнение през последните 3 години на управлението ГЕРБ до 2021 г. са пуснати едва 16 км. магистрален път! Това показва, че когато се строи по правилата, се строи два пъти по-бързо.“

Това заяви водачът на листата за народни представители на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ за 7 МИР Габрово Богомил Петков. За магистрала „Хемус“ от Коалиция „ПП-ДБ“ неведнъж припомнят, че по времето на Борисов са раздадени над 1,2 млрд. аванси без да има проект, без отчуждаване. За лот 7 и 8 дори без ОВОС са раздадени аванси за озеленяване.

В момента по „Хемус“ се работи се по 1-ви, 2-ри, 3-и и 9-и лот и те са финансирани от бюджета с 233 млн. лв. Останалите лотове ще се финансират, когато имат всички разрешителни.

В допълнение, строителството на „Хемус“ беше подновено, но вече при спазване на всички правила и закони – с гаранции от 7 години за строежите на пътните платна и 12 години за съоръженията.

С бюджета, предложен от Асен Василев в момента в България се строят 5 магистрали. Освен за „Хемус“, в бюджета са заложени 269 млн. за АМ „Струма“, а за АМ „Европа“ – 283 млн. лв. За скоростния път Русе-Велико Търново – 300 млн. лв., за обхода на Бургас – 88 млн. лв. и за пътя Видин-Ботевград – 400 млн. лв.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ПП – ДБ“, във връзка с изборите за 51 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ПП – ДБ“ е под номер 26 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Таня Христова и д-р Нели Ноева откриха ремонтираната База 2 на ДКЦ

Published

on

Кметът на Габрово Таня Христова и управителят на ДКЦ – Габрово д-р Нели Ноева откриха ремонтираната База 2 на Диагностично–консултативния център. Събитието се състоя в навечерието на Деня на българския лекар и ден на Свети Иван Рилски Чудотворец. На него присъстваха председателят на Общински съвет – Габрово инж. Климент Кунев, заместник – кметът арх. Николай Меразчиев, главният архитект на Габрово арх. Люция Декова, представители на общинската администрация, проектанти и изпълнители на проекта, лекари и граждани.

Отец Стефан извърши водосвет за здраве и благослови работещите там медици. Управителят на ДКЦ – Габрово представи накратко извършеното по проекта за ремонт, модернизация и внедряване на енергоспестяващи мерки в сграда на ДКЦ 1 -Габрово, втора база, който е на обща стойност 1 276 058.75 лв. и се съфинансира със средства, предоставени от Национален доверителен Екофонд (НДЕФ).

Д-р Нели Ноева благодари на всички, участвали в реализирането на проекта и оказали подкрепа за неговото случване и поясни, че обновяването на сградата отвътре ще продължи във времето, така че не само да е топло и комфортно на хората, но и да се чувстват удобно и в приветлива среда.

В своето приветствие към присъстващите на събитието Кметът Таня Христова подчерта, че новата придобивка за поликлиниката е дълго очаквана от хората, много важна и нужна.

Тя поздрави д-р Ноева за усилията, упоритостта и последователността в търсенето на възможности този ремонт да се случи и благодари на всеки един в процеса, който е допринесъл за това габровци да имат здравна инфраструктура, която отговаря на техните изисквания и нужди.

Кметът на Габрово пожела още здраве и екип от млади, усмихнати и удовлетворени медицински специалисти.

През декември 2022 г Общинският съвет даде съгласие за поемане на дългосрочен дълг от ДКЦ-1 ЕООД Габрово за финансиране на проекта. Ремонтът е осъществен в рамките на 9 месеца – от септември 2023 г. до юни 2024 г. и включва СМР за изолация на външни стени и покрив, подмяна на съществуваща дървена и метална плътна дограма със съвременна PVC и алуминиева, ремонт на тоалетни, изграждане на нова отоплителна инсталация и газова инсталация на метан. База 2 е построена през началото на седемдесетте години на миналия век и през годините са правени частични ремонти с цел съхраняване на сградата. С реализирането на мерките по проекта се очаква да се повиши енергийният клас на сградата от клас Е на клас В.

Изпълнението цели да осигури общинската здравна инфраструктура с високо ниво на енергийна ефективност, допринасяща за устойчиво развитие на Община Габрово в контекста на европейските изисквания за енергийна ефективност и ЗЕЕ. Реализацията на предвидените дейности пряко допринася за постигане на целите на Инвестиционната програма за климата и е в изпълнение на поетите от страната международни ангажименти в областта на опазване на околната среда.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица