Свържи се с нас

Новини

Яна Петкова с впечатляващо представяне на международен турнир

Published

on

Яна Петкова, талантливата плувкиня от Габрово, представяща СК „Викинг 2008“ – Севлиево, постигна отлични резултати на престижния международен турнир „Бриз – Иван Стойчев“, който се проведе в Бургас от 11-ти до 13-ти октомври 2024 г.

В надпреварата взеха участие 972 състезатели от 59 клуба, включително представители на България, Румъния, Молдова, Турция и Косово. Яна се състезава в група С (13-14 год.) и записа впечатляващи лични постижения.

Тя завърши на престижното 4-то място в дисциплините 50 и 100 м бътерфлай, зае 10-то място на 100 м свободен стил и 13-то на 50 м свободен стил. Тези успехи вдъхват увереност за предстоящото ѝ участие в Държавното първенство на 25-метров басейн през ноември.

От януари 2025 г. габровската плувкиня ще продължи развитието си в НСК „Олимп“ – София, където ще преследва нови успехи и сбъдва мечтите си.

Новини

ПП-ДБ с акцент върху здравето за Международния ден на анестезиолога

Published

on

16 октомври е обявен за Международен ден на анестезиолога. На тази дата през 1846 година е въведена първата спешна анестезия от хирурга Уилям Мортън. Ние от листата на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ имаме честта и щастието в нашия отбор да е д-р Красимир Попов – анестезиолог в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Д-р Попов е изкачил всяко едно стъпало от стълбицата в здравеопазването – от редови лекар до високи позиции като управител на ДКЦ Велико Търново, през изпълнителен директор на Областната болница в града, до съветник в Министерство на здравеопазването с ресор Търговски дружества и собственост. Участвал в разработването на Националната здравна стратегия 2030.

Д-р Попов е част от екипа на Отделението по анестезиология и интензивно лечение при МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. По повод празника и фокуса върху здравеопазването, Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ организира безплатно измерване на кръвна захар и кръвно налягане в град Трявна.

Шатрата на ПП-ДБ днес беше на центъра на града и кандидатите за народни представители – Николай Томитов, Христо Генков и Венцислав Йорданов представиха виждането на Коалицията за мерки, които трябва да бъдат приложени в сферата на здравеопазването.

Това не е първото събитие за профилактика на здравето, което ПП-ДБ организира. Инициативата се радваше на голям интерес от страна на гражданите и в рамките на предишните кампании за избор на народни представители. Тя е по идея на граждани, които живеят в отдалечени райони, малки населени места и крайни квартали и имат затруднен достъп до здравни грижи.

Припомняме, че в Програмата на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ е заложено да се осигури за всички достъп без доплащания за лекарства за диабет, неврологични и белодробни заболявания; безплатни лекарства по рецепта за деца до седем години; грижа за младите майки и новородените – разширен скрининг, профилактика, безплатни изследвания за инвитро и акушерска грижа; без доплащане за основни консумативи по клинични пътеки.

Заплатите на медицинските сестри и акушерките да са минимум 80% от средната работна заплата, а на лекарите – минимум 125% от средната работна заплата, да има информационни кампании и мобилни прегледи на хора в отдалечени и труднодостъпни райони.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ПП – ДБ“, във връзка с изборите за 51 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ПП – ДБ“ е под номер 26 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

„Янтра“ приема един от лидерите, братски дуел на стадион „Христо Ботев“

Published

on

Дублиращият отбор на „Лудогорец“ е следващият съперник на „Янтра“ във Втора професионална лига. Съставът от Разград ще гостува на стадион „Христо Ботев“ за среща от 13-я кръг на първенството, която е утре (петък) от 16.00 часа.

Съставът на Захари Сираков се представя много силно от началото на сезона и заема третото място във временното класиране. Разградчани са с 6 победи, 4 равенства и само 2 загуби в изминалите 12 кръга. Подобно на „Янтра“ и „Лудогорец“-2 се представя доста успешно навън до момента и е без загуба.

„Орлите“ са с актив от две победи и три равенства при гостуванията. В подреждането обаче те са само на четири точки пред отбора на „Янтра“ и именно поради тази причина една евентуална победа за момчетата на Тодор Киселичков в предстоящия двубой би била особено ценна.

Габровският тим ще се опита да сложи край на негативната серия при домакинствата. В последните си три мача отборът не успя да запише победи. Общо от началото на сезона пък съставът ни има само един успех у дома срещу четири загуби и едно равенство, а това му коства ценни точки, които можеха да му осигурят място в тройката на класирането.

В предстоящия двубой Тодор Киселичков няма да може да използва възстановяващите се от операции Дани Гаджев и Емил Колев. Димитър Видев е с травма в коляното и също ще пропусне срещата. Във фокуса попада дуелът между Тони Иванов и неговия по-малък брат Росен Иванов, който през този сезон се наложи като титуляр и заслужи капитанската лента на „Лудогорец-2“.

Росен реализира и едно попадение – за победата над „Спортист“ в Своге. Съдийството на предстоящата среща е поверено на Владимир Кирилов от Плевен. Ще му асистират Павлин Петков и Борислав Борисов. За четвърти рефер е назначен Стилян Колев от Велико Търново. Действията на арбитрите ще оценява Георги Хаджийски от Пловдив.

Зареди още

Новини

Стадион „Христо Ботев“ в Габрово ще получи ново осветление

Published

on

Предстои изграждането на ново осветление на стадион „Христо Ботев“ в Габрово, което ще отговаря на стандартите на УЕФА за футболни стадиони от категория „Д“.

Проектът включва монтиране на стълбовна мрежа и прокарване на кабелно трасе за захранване на осветителни тела. За по-голяма сигурност осветлението ще бъде резервирано с дизел-генератор, който ще може да възстанови захранването в рамките на 1 минута при евентуално прекъсване.

Строително-монтажните дейности ще се изпълнят съгласно техническия проект и предвидения краен срок от 180 календарни дни. Новата система ще подобри осветеността на терена, като осигури съответствие с международните изисквания за провеждане на спортни събития.

Община Габрово е обявила обществена поръчка. Прогнозната стойност е за 1 510 833,33 лв. Крайният срок за кандидатстване е 6 ноември.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица