Свържи се с нас

Новини

Камерите на ТОЛ снимат и за гражданска отговорност

Published

on

От 10 октомври Национално тол управление осигури възможност на Министерство на вътрешните работи да извлича информация за преминаващите пътни превозни средства от електронната система за събиране на пътни такси, с цел контрол върху застраховката „Гражданска отговорност“. Новината съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Тази функционалност позволява на МВР да използва данните, заснети от тол системата, за проверка дали застраховката е валидна и дали автомобилът има такава. Достъпът до базата данни е посредством съществуващия комуникационен канал за обмен на данни между НТУ и МВР, което прави процеса по правоприлагане по-бърз и ефективен.

Планира се и допълнително разширяване на възможностите за правоприлагане, като се предвижда изграждането на аналогична връзка за контрол и по отношение на годишния технически преглед на пътните превозни средства.

Това ще допринесе за повишаване на безопасността на пътя чрез осигуряването на по-добър контрол върху техническата изправност на автомобилите. ​

Новини

БСП – Обединена левица: Демографският срив е задача №1 за решаване!

Published

on

*Купуването и продаването на гласове е престъпление*

На организирана дискусия в Габрово, кандидатите за народни представители на „БСП – Обединена Левица“ и експерти от Стратегическия институт за национални политики и идеи, поставиха темата за демографския срив като основен приоритет за страната. Според участниците, проблемът с демографските процеси е не само остър, но и изисква спешни действия и политически консенсус за неговото преодоляване.

Д-р Калоян Паргов, председател на Института, отбеляза, че ключови фактори, влошаващи демографската картина, са високата миграция, икономическите неравенства между регионите и политическата нестабилност.

Особено тежка е ситуацията в Габровска област, която се нарежда сред най-засегнатите региони в страната. Според статистиката, на 100 пенсионери в национален мащаб влизат само 50 нови трудоспособни лица, докато в Габрово този коефициент надхвърля 70, което води до дълбок възрастов дисбаланс.

На дискусията бяха обсъдени и социалните политики, които „БСП – Обединена Левица“ предлага за справяне с демографските предизвикателства. Водачът на листата за Габровска област Валери Митов представи мерките от програмата „100 решения за бъдещето на България“.

Сред тях са:

  • Финансова помощ за семейства с две и повече деца, като държавата предлага субсидия от 40 000 лв. за закупуване или строителство на основно жилище при определени условия.
  • Подкрепа за майчинството – еднократната помощ за раждане на дете да се увеличи до 5 000 лв. за първо дете, 10 000 лв. за второ и трето.
  • Изравняване на майчинството през втората година с минималната работна заплата и въвеждане на държавна стипендия за майки студентки с деца.
  • Подкрепа за самотни родители чрез ваучери за услуги, както и мерки за гарантиране на равен достъп до детето след развод.
  • Данъчни облекчения за млади хора до 26 г., както и за завършили висше образование, които работят по специалността си в България.
  • Безплатни лекарства за деца до 16 г. и намаляване на ДДС за лекарствата и медицинските изделия на 9%.

Всички тези мерки целят не само да подкрепят младите семейства, но и да стимулират отговорното родителство и да намалят миграцията, особено в региони като Габрово, където демографският срив е особено тревожен.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „БСП – Обединена левица“, във връзка с изборите за 51 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „БСП – Обединена левица“ е под номер 28 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Богомил Петков: В интернет се тиражира изкривена информация за строежа на магистралите!

Published

on

„Все още в интернет пространството се разпространява изкривена информация относно строежа на магистралите. През 2022 и 2023 г, по модела зададен от ПП-ДБ – със спазване на всички правила за проектиране и изграждане на пътища, са построени 34 км магистрали. За сравнение през последните 3 години на управлението ГЕРБ до 2021 г. са пуснати едва 16 км. магистрален път! Това показва, че когато се строи по правилата, се строи два пъти по-бързо.“

Това заяви водачът на листата за народни представители на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ за 7 МИР Габрово Богомил Петков. За магистрала „Хемус“ от Коалиция „ПП-ДБ“ неведнъж припомнят, че по времето на Борисов са раздадени над 1,2 млрд. аванси без да има проект, без отчуждаване. За лот 7 и 8 дори без ОВОС са раздадени аванси за озеленяване.

В момента по „Хемус“ се работи се по 1-ви, 2-ри, 3-и и 9-и лот и те са финансирани от бюджета с 233 млн. лв. Останалите лотове ще се финансират, когато имат всички разрешителни.

В допълнение, строителството на „Хемус“ беше подновено, но вече при спазване на всички правила и закони – с гаранции от 7 години за строежите на пътните платна и 12 години за съоръженията.

С бюджета, предложен от Асен Василев в момента в България се строят 5 магистрали. Освен за „Хемус“, в бюджета са заложени 269 млн. за АМ „Струма“, а за АМ „Европа“ – 283 млн. лв. За скоростния път Русе-Велико Търново – 300 млн. лв., за обхода на Бургас – 88 млн. лв. и за пътя Видин-Ботевград – 400 млн. лв.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ПП – ДБ“, във връзка с изборите за 51 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ПП – ДБ“ е под номер 26 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Таня Христова и д-р Нели Ноева откриха ремонтираната База 2 на ДКЦ

Published

on

Кметът на Габрово Таня Христова и управителят на ДКЦ – Габрово д-р Нели Ноева откриха ремонтираната База 2 на Диагностично–консултативния център. Събитието се състоя в навечерието на Деня на българския лекар и ден на Свети Иван Рилски Чудотворец. На него присъстваха председателят на Общински съвет – Габрово инж. Климент Кунев, заместник – кметът арх. Николай Меразчиев, главният архитект на Габрово арх. Люция Декова, представители на общинската администрация, проектанти и изпълнители на проекта, лекари и граждани.

Отец Стефан извърши водосвет за здраве и благослови работещите там медици. Управителят на ДКЦ – Габрово представи накратко извършеното по проекта за ремонт, модернизация и внедряване на енергоспестяващи мерки в сграда на ДКЦ 1 -Габрово, втора база, който е на обща стойност 1 276 058.75 лв. и се съфинансира със средства, предоставени от Национален доверителен Екофонд (НДЕФ).

Д-р Нели Ноева благодари на всички, участвали в реализирането на проекта и оказали подкрепа за неговото случване и поясни, че обновяването на сградата отвътре ще продължи във времето, така че не само да е топло и комфортно на хората, но и да се чувстват удобно и в приветлива среда.

В своето приветствие към присъстващите на събитието Кметът Таня Христова подчерта, че новата придобивка за поликлиниката е дълго очаквана от хората, много важна и нужна.

Тя поздрави д-р Ноева за усилията, упоритостта и последователността в търсенето на възможности този ремонт да се случи и благодари на всеки един в процеса, който е допринесъл за това габровци да имат здравна инфраструктура, която отговаря на техните изисквания и нужди.

Кметът на Габрово пожела още здраве и екип от млади, усмихнати и удовлетворени медицински специалисти.

През декември 2022 г Общинският съвет даде съгласие за поемане на дългосрочен дълг от ДКЦ-1 ЕООД Габрово за финансиране на проекта. Ремонтът е осъществен в рамките на 9 месеца – от септември 2023 г. до юни 2024 г. и включва СМР за изолация на външни стени и покрив, подмяна на съществуваща дървена и метална плътна дограма със съвременна PVC и алуминиева, ремонт на тоалетни, изграждане на нова отоплителна инсталация и газова инсталация на метан. База 2 е построена през началото на седемдесетте години на миналия век и през годините са правени частични ремонти с цел съхраняване на сградата. С реализирането на мерките по проекта се очаква да се повиши енергийният клас на сградата от клас Е на клас В.

Изпълнението цели да осигури общинската здравна инфраструктура с високо ниво на енергийна ефективност, допринасяща за устойчиво развитие на Община Габрово в контекста на европейските изисквания за енергийна ефективност и ЗЕЕ. Реализацията на предвидените дейности пряко допринася за постигане на целите на Инвестиционната програма за климата и е в изпълнение на поетите от страната международни ангажименти в областта на опазване на околната среда.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица