Свържи се с нас

Новини

Държавният архив ще посрещне своята 65-годишнина

Published

on

По повод своята 65-та годишнина Държавен архив – Габрово организира Ден на отворените врати в архивохранилището на ул. „Бодра смяна“ № 3 в Габрово. За първи път от своето създаване Архивът отваря за посещение помещенията, където се съхраняват най-важните и ценни документи на институции, организации и личности от Габровска област.

През годините архивните документи са се съхранявали на различни места в Габрово, дори и извън града. През 2014 г. голям масив от документи е преместен в новото архивохранилище на ул. „Бодра смяна“ № 3 (вижте го оттук) в ремонтирани и оборудвани за целта помещения, но голяма част от тях остават в старата база на ул. „Черно море“ № 1.

През изминалата година бяха монтирани нови двуетажни стелажни системи, което позволи преместването и събирането на цялата наличност от архивни документи на едно място.

„На 9 октомври, сряда, каним жителите на Габровска област да се запознаят с реда на съхраняване, начина на изваждане и прибиране на документи, с различните стелажни системи, които се използват и т.н.“, споделя Цветомира Койчева, началник на Държавен архив – Габрово.

В това, вече единствено, архивохранилище към 31 декември 2023 г. се съхраняват документи, систематизирани в 346 147 архивни единици, в 2570 фонда от учрежденски и личен произход, като техният обем е 2 834,15 линейни метра, т.е. почти 3 километра, допълва още началникът на Габровския архив.

През настоящата година обемът им е нараснал с новопостъпили документи и новорегистрирани фондове. Въпреки, че Габровска област като територия, е най-малката в България, обемът на документите, предадени на държавно съхранение в Габровския архив, е един от най-големите в България.

Този факт говори за интензивния стопански, обществен, просветен и културен живот в региона; за усърдния и отговорен труд на поколения архивисти, чиито усилия са били и са насочени към запазване на документалната памет. Съгласно Закона за Националния архивен фонд свои документи на постоянно съхранение предават всички държавни и общински институции на територията на Габровска област. По желание това могат да направят юридически лица с нестопанска цел, търговски дружества, политически партии, личности с обществено значение.

„В Деня на отворените врати Ви очакваме на ул. „Бодра смяна“ № 3. Това е сградата във вътрешния двор в съседство до административната сграда, в която са разположени Североцентрално горско предприятия, Национален парк „Централен Балкан“, Български институт по метрология – сектор Габрово и други“, споделя още Цветомира Койчева.

Разглеждането ще бъде на турове с начални часове 11.00, 12.00 и 13.00 часа. Празникът на българските архиви – 10 октомври, габровският екип архивисти ще отбележи в административната си сграда на ул. „Чардафон“ № 17, с изложба с оригинални документи, среща и награждаване на дарителите на Архива.

Новини

Превърнете старите си автомобили в пари с ВАИКАР!

Published

on

Имате стара, повредена или бракувана кола, бус или камион, и не знаете какво да правите с него? ВАИКАР е вашето решение! Фирмата изкупува всякакви превозни средства – от ретро и социалистически автомобили до коли за скрап и авточасти.

Специализираната в адекватните решения, свързани с транспорта и превозните средства компания предлага още надеждни услуги по репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона, денонощна пътна помощ и собствен сервиз. Разполага и с коли под наем.

Не се колебайте, обадете се на +359 999 009 008 и оставете ВАИКАР да се погрижи за всичко – бързо, лесно и с коректно обслужване на достъпни цени!

Фирмата е Вашият надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване. Доверете се на ВАИКАР.

Зареди още

Крими

Задържаха двама младежи при акция за наркотици в Габрово (снимки)

Published

on

През вчерашния ден на територията на Габрово се проведе специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, в хода на която са задържани двама младежи, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

На бул.„Стефан Караджа“ автопатрулен екип спрял “Фолксваген Голф“, управляван от 18-годишен габровец. На място била извършена проверка за употреба на наркотици, като техническото средство е отчело положителен резултат за марихуана.

Водачът отказал кръвна проба, като автомобилът му бил иззет. По случая е образувано бързо производство.

По време на акцията, в района на бул.“Стефан Караджа“, било задържано и непълнолетно момче, известно на МВР, у което била намерена суха зелена листна, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Крими

Хванаха голямо количество марихуана (снимки)

Published

on

81 растения и около 8 килограма марихуана. Това е резултатът от поредната успешна акция, по линия „Наркотици“, които криминалисти от Областната дирекция на МВР-Габрово реализираха в региона.

По случая има задържан, това е 47-годишен севлиевец. Той бил закопчан вчера, 3 октомври, в рамките на специализирана полицейска операция.

Криминалисти от ОДМВР-Габрово и колегите им РУ-Севлиево предприели проверка на частен имот в местност Дълбок трап, край Севлиево, където се натъкнали на засадени растения от рода на конопа.

Установени били общо 81 растения и около 8 килограма суха зелена листна маса, които при полевия наркотест реагирали на марихуана.

Заради престъплението бил арестуван 47-годишният мъж, който бил отведен в местния арест, където бил задържан.

Срещу него вече образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица