Свържи се с нас

Новини

Д-р Янко Колев стана президент на Международната асоциация по съдебна медицина

Published

on

Д-р Янко Колев, началник на Отделението по съдебна медицина в МБАЛ “Д-р Тота Венкова”, ще оглавява престижната организация до 2026 година. През същата година България ще бъде домакин на конгреса на асоциацията, събрала експерти по съдебна медицина, криминалистика и сродни сфери.

Така страната ни става първата държава от Източна Европа печелила това домакинство. Д-р Колев бе избран на конгрес в Сидни , като прие президентския медал от предшественика си проф. Клод Ру.

Янко Колев работи в габровската областна болница от 25 години като вярва, че добрият специалист може да намери развитие навсякъде. “Сложните технологии, които хората виждат по филмите, успешно прилагам в работата си” , обясни Колев и допълни, че науката не е нещо отвлечено – суха статистика или само аналитични изследвания.

“Да, те са неразривна част, но в медицината науката е обърната към практиката, а целта е колкото се може по-бързо да се приложат нови подходи, които да доведат до нещо по- качествено, с по-добри резултати за пациента или за обществото“, допълва още д-р Колев.

Именно това събира специалистите за обмяна опит по различните международни форуми, които докторът следи и посещава. Освен като практик, той се развива и като лектор на чуждестранни студенти в Медицинския университет в Плевен и на магистрати в различни обучения.

Има две специалности – съдебна медицина и образна диагностика. Защитава и докторантура, свързана със съдебната етномология.

Д-р Янко Колев приема поста на президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика като признание и отговорност.

“Това е една огромна световна организация, в която са събрани специалисти от всички разклонения в криминалистиката и свързаните с нея науки. Затова може да се каже, че е най-голямата по обхват професионална организация. Конгресите ни събират по 1500-2000 експерти от цял свят. Провеждат се веднъж на всеки три години, като тогава се избира и президент на организацията. Първоначално кандидатите за президент бяхме 12, а до конгреса бяхме останали петима. Процесът по кандидатстване е свързан с голяма подготовка както за кандидата, така и за страната, от която е, защото трябва да се докаже готовността за домакинство на следващия конгрес“, поясни Колев.

За целта той събира писмени свидетелства за подкрепа от държавни институции, от Националния институт по криминалистика, от сродни и международни организации, от Европейския съвет по съдебна медицина, където д-р Колев е делегат. Разработва и подробни планове, които представя заедно с кандидатурата си, за да докаже, че отговаря на всички критерии: научни и личностни.

“ Нямахме големи очаквания, защото никога Източна Европа не е имала президент за над 60-годишната история на организацията. Моментът, в който ме обявиха за президент е най- щастливият в професионалния ми живот. Това е най-високата титла в нашата професионална област изобщо. Тя, може да се каже, е пожизнена, тъй като всеки президент след 3-годишния си мандат остава завинаги член на Съвета на президентите и е в управлението на организацията, като участва и в избирането на всеки следващ президент”, разказа още новият президент на международната организация.

Титлата му служи и за доказателство, че “голяма” наука не се прави само в големите градове и в големите държави. А като ключ за успеха на научното поприще Колев определя идеите и готовността за саможертва.

“В държава като нашата, много малко средства се отделят за наука. В миналото ми се е налагало да плащам собствените си експерименти. Освен това, трябва и много време, за да се постигнат резултати”, допълва той.

Фокусира се предимно върху практични нововъведения, които са максимално достъпни за всяко едно, макар и слабо оборудвано звено. Последният му метод, който е поместен в международно списание, е за инфрачервена коронарография на сърце. С него се подпомага ранната диагностика преди извършване на аутопсия.

Д-р Колев събира и база данни за насекомите, които са свързани със смъртта. Информацията в нея може да бъде използвана в годините напред за географския регион на България от специалистите, като по този начин улеснява работата им.

Мотивацията си намира в предизвикателството да разкрива загадки и да помага на правосъдието. Това е и причината да избере за свое призвание съдебната медицина. Завършва през 1997 година и скоро след това се мести в Габрово със съпругата си. Оттогава работи в областната болница.

“Вярвам, че в днешния глобален свят няма значение къде работиш, важно е как” , споделя още д-р Янков Колев.

Икономика

„Подемкран“ АД търси работници

Published

on

Фирма Подемкран АД, – утвърден лидер в производството на кранови компоненти, търси за своето производствено предприятие следните длъжности:

  • Оператор на ЦПУ машини
  • Заварчик
  • Монтажник
  • Ръководител участък монтажни дейности
  • Инженер конструктор
  • Работник опаковка и експедиция

Предлагаме обучение.

При интерес, моля изпратете вашата автобиография на имейл: office@podem.bg или на място в Дружеството.

За допълнителна информация тел: 088 886 6032

Зареди още

Новини

Прерязаха лентата на Медицински център „Свети Димитър Солунски“

Published

on

Най-новият и модерно оборудван Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в Габрово отвори врати. Това се случи на християнския празник Кръстовден. Лентата преряза специалистът по общата и гръдната хирургия д-р Димитър Цанков, с което символично бе открит новият пункт за извънболнична медицинска помощ, разположен на ул. „Николаевска“ 134.

Габровският архиерейски наместник отец Руслан Личев отслужи водосвет за здраве и благоденствие, след който се пристъпи към церемонията по откриването. Медицински център „Свети Димитър Солунски“ предлага широка гама от медицински услуги, включително обща и гръдна хирургия, съдова хирургия, ортопедия, урология, гинекология и медицинска онкология, благодарение на екип от изключително квалифицирани специалисти. Центърът е оборудван с модерна операционна зала. За удобството на всичките си пациенти разполага с паркоместа.

Водещ специалист е д-р Димитър Цанков, специалист по общата и гръдната хирургия. ще приема пациенти всеки вторник и петък от 14.00 до 17.00 часа.

Д-р Николай Цанков ще предоставя медицински грижи в областта на коремната хирургия, със специален фокус върху лапароскопската и роботизирана хирургия. Той ще бъде на разположение за прегледи всеки вторник от 14.00 до 17.00 часа, сряда от 15.00 до 17.00 часа и петък от 14.00 до 17.00 часа.

Съдовият хирург д-р Борис Цанков ще работи с последно поколение доплеров апарат, като той ще бъде на разположение всеки понеделник от 09.00 до 14.00 часа и сряда от 14.00 до 18.00 часа.

Д-р Александър Ванов, утвърден уролог с богат опит в лапароскопската и роботизираната хирургия, ще приема пациенти всеки четвъртък от 15.00 до 18.00 часа. Д-р Васил Вътов, ортопед със значителен опит, ще консултира пациенти всяка сряда от 14.00 до 17.00 часа.

Д-р Йорданка Йорданова, акушер-гинеколог, ще предлага услуги, свързани с диагностика и терапия на гинекологични заболявания, както и проследяване на нормална и рискова бременност. 

Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в Габрово ще предоставя висококачествени здравни услуги, разчитайки на опита и експертизата на специалистите си.  За повече информация и записване на часове, позвънете на телефон: +359 890 333398, или посетете на адрес: гр. Габрово, ул.“Николаевска“ 134.

гр. Габрово, ул.“Николаевска“ 134, тел.: +359 890 333398
Зареди още

Любопитно

Имунология и витамини – популярно и на достъпен език

Това е темата на поредната здравна лектория в Габрово.

Published

on

Тази лекция няма да замени адекватната имунологична диагностика, която по принцип липсва за пациентите извън няколко големи градове в страната. Но ще им даде информация за това къде и какво могат да направят за себе си и своето здраве. Когато човек има информация, той намира начин.

Д-р Павлина Хинкова отново инициира полезна и изключително интересна среща, на тема здраве, с проф. Д-р Доброслав Кюркчиев, който ще отговори в своята лекция на въпроса можем ли да предскажем автоимунно заболяване. И с доц. Екатерина Иванова-Тодорова, която ще насочи вниманието на габровци към витамините.

Здравната лектория, организирана от читалище „Будителите – 2017“ – Габрово, която се очаква с интерес от габровци, ще се проведе на 23 септември, понеделник, в зала „Възраждане“ от 18.00 часа.

Изтъкнатите имунолози проф. д-р Доброслав Кюркчиев, д.м., д.м.н., ще гостува с лекцията „Можем ли да предскажем автоимунните заболявания“, а доц. Екатерина Иванова-Тодоров, д.м., с лекцията „Витамините – извор на живот или нещо друго“.

Ще научите как да поддържате имунитета си в добра форма, какво отключва автоимунните заболявания, имунотерапия при злокачествените заболявания, вредни ли са витамините и кога трябва да се приемат. Ще бъдат разисквани и други интересни теми.

Събитието, както обикновено, ще завърши с дискусия и въпроси по темата.

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев, дм, дмн:
• Ръководител катедра Клинична имунология, МФ, МУ-София и началник Лаборатория по клинична имунология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“-София. Изтъкнат български имунолог с много научни трудове, награди и активна преподавателска дейност. Завършил е медицина през 1997 г., докторантура през 2003 г., доцент от 2009г. През 2015 г. придобива степен „доктор на медицинските науки“, а от 2018 г. е професор към катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Преподава на студенти медици, специализанти по имунология, ревматология, гастроентерология и онкология. Води тематични курсове „Актуални проблеми на автоимунните заболявания“.
• Научни интереси: автоимунни заболявания, регулация на имунния отговор, туморна имунология. Има74 научни публикации в български и 47 в международни специализирани списания, 16 участия в книги, учебници и монографии, участия в 135 научни конгреси, 32 проекта и 1176 цитирания. Специализирал в Laboratory for tumor vaccination ,Catolholic University, Leuren, Belgium.
• Отличия: награден е за високи постижения в научно-изследователската дейност през 2007 г. с наградата“Акад. Асен Хаджиолов“ на МУ-София.

Доц.д-р Екатерина Иванова-Тодорова, дм:
• Специалист клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“- София и преподавател в Катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Има 22 год. опит в имунологията.
• Специализации: Туморна имунология в Лаборатория по клетъчни ваксини, Католически Университет Льовен, Белгия.
• Съавтор е в над 100 публикации в международни списания и 5 глави в международни книги и университетски учебници. Има над 500 цитирания от международни авторски екипи. Редактор и съавтор на първия атлас в България за АНА имунофлуоресцентни образи. Участва в 18 научни проекта и над 100 международни научни форуми.
• Сфера на компетентност: консултация, диагностика и проследяване на пациенти със системни автоимунни и имунообусловени състояния.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица