Свържи се с нас

Новини

„Янтра“ взе втора поредна победа

Published

on

„Янтра“ постигна втора поредна победа в първенството на Втора професионална лига и първа у дома от близо 4 месеца насам. В среща от 5-я кръг на първенството съставът на Тодор Киселичков се наложи на стадион „Христо Ботев“ над коравия тим на „Дунав“ от Русе.

Двубоят завърши при резултат 2:1, като и трите гола в мача бяха дело на играчи от габровския тим. Мартин Тошев донесе успеха по едно попадение в двете полувремена, а Константин Иванов си отбеляза автогол. Тодор Киселичков заложи на абсолютно същия състав, който стартира и при победата в София срещу „ЦСКА 1948“ – 2.

Срещата започна отлично за „Янтра“ и още в 5-ата минута отборът получи правото да изпълни 11-метров наказателен удар. Христо Митев намери с отличен пас Мартин Тошев в наказателното поле, нападателят на домакините овладя на гърди и в момента, в който нанасяше завършващ удар, беше фаулиран от вратаря на „Дунав“ Даниел Николов. Реферът Геро Писков посочи бялата точка, а Тошев не сбърка при изпълнението и изведе „Янтра“ напред.

„Дунав“ отвърна с коварен удар на Жак Пехливанов от пряк свободен, но Борис Груев изби топката, насочена точно под напречната греда. Пет минути по-късно равенството беше възстановено. Ндуалу Пахама проби на контраатака отдясно и центрира, а Константин Иванов в опита си да избие топката, я изпрати неспасяемо във собствената си врата за 1:1.

„Дунав“ овладя инициативата и определено стоеше по-добре на терена до края на първата част. Гостите бяха по-атакуващият отбор, но за щастие не успяха да застрашат сериозно вратата на Груев. Един отличен шанс в 38-ата минута пропиля Жак Пехливанов. Пробив на Пахама отдясно завърши с върната топка към осмицата на „Дунав“, но ударът му от границата на наказателното поле мина в страни от габровската врата. „Янтра“ отправи един точен удар чрез Айвън Ангелов от пряк свободен, но той беше насочен в центъра на вратата и не затрудни Николов.

През втората част ролите се размениха и „Янтра“ беше по-настойчивият и търсещият попадението отбор. Секунди след подновяването на играта Станислав Дюлгеров стреля покрай вратата на гостите, а след още 6 минути зелено-белите отново излязоха напред. Ново отлично центриране на Христо Митев отляво беше засечено майсторски от Мартин Тошев, който изпревари Камен Хаджиев и отблизо заби топката във вратата на Даниел Николов за 2:1.

В 54-ата минута Дюлгеров отново стреля добре, този път от пряк свободен и насочи топката към горния ляв ъгъл, но стражът на „Дунав“ се разтегна и спаси отбора си от трето попадение. Мартин Тошев също имаше шанс да наниже трети гол и да оформи хеттрик в срещата. В 57-ата минута негов удар с глава мина покрай вратата на гостите. В 85-ата пък нападателят на „Янтра“ беше изведен зад русенската защита сам срещу вратаря, но беше спрян от асистент рефера с несъществуваща засада. В защита габровският тим беше компактен и не позволи да се стигне до опасни ситуации. Удар на Пахама с глава мина високо над вратата, а Радослав Апостолов отправи два изстрела от дистанция, които не затрудниха Груев.

Първите си игрови минути след три годишно наказание за положителен допинг тест записа Димитър Видев, който замени Станислав Дюлгеров в 56-ата минута. Със спечелените нови 3 точки „Янтра“ се изкачи с няколко позиции напред в класирането и заема 7-ото място преди изиграването на последните три мача от кръга. В следващия кръг съставът ни ще гостува в Ловеч на едноименния тим, воден от бившия наставник на габровския отбор Живко Желев. Мачът е в неделя, 25 август, от 18.00 часа.

Любопитно

Имунология и витамини – популярно и на достъпен език

Това е темата на поредната здравна лектория в Габрово.

Published

on

Тази лекция няма да замени адекватната имунологична диагностика, която по принцип липсва за пациентите извън няколко големи градове в страната. Но ще им даде информация за това къде и какво могат да направят за себе си и своето здраве. Когато човек има информация, той намира начин.

Д-р Павлина Хинкова отново инициира полезна и изключително интересна среща, на тема здраве, с проф. Д-р Доброслав Кюркчиев, който ще отговори в своята лекция на въпроса можем ли да предскажем автоимунно заболяване. И с доц. Екатерина Иванова-Тодорова, която ще насочи вниманието на габровци към витамините.

Здравната лектория, организирана от читалище „Будителите – 2017“ – Габрово, която се очаква с интерес от габровци, ще се проведе на 23 септември, понеделник, в зала „Възраждане“ от 18.00 часа.

Изтъкнатите имунолози проф. д-р Доброслав Кюркчиев, д.м., д.м.н., ще гостува с лекцията „Можем ли да предскажем автоимунните заболявания“, а доц. Екатерина Иванова-Тодоров, д.м., с лекцията „Витамините – извор на живот или нещо друго“.

Ще научите как да поддържате имунитета си в добра форма, какво отключва автоимунните заболявания, имунотерапия при злокачествените заболявания, вредни ли са витамините и кога трябва да се приемат. Ще бъдат разисквани и други интересни теми.

Събитието, както обикновено, ще завърши с дискусия и въпроси по темата.

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев, дм, дмн:
• Ръководител катедра Клинична имунология, МФ, МУ-София и началник Лаборатория по клинична имунология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“-София. Изтъкнат български имунолог с много научни трудове, награди и активна преподавателска дейност. Завършил е медицина през 1997 г., докторантура през 2003 г., доцент от 2009г. През 2015 г. придобива степен „доктор на медицинските науки“, а от 2018 г. е професор към катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Преподава на студенти медици, специализанти по имунология, ревматология, гастроентерология и онкология. Води тематични курсове „Актуални проблеми на автоимунните заболявания“.
• Научни интереси: автоимунни заболявания, регулация на имунния отговор, туморна имунология. Има74 научни публикации в български и 47 в международни специализирани списания, 16 участия в книги, учебници и монографии, участия в 135 научни конгреси, 32 проекта и 1176 цитирания. Специализирал в Laboratory for tumor vaccination ,Catolholic University, Leuren, Belgium.
• Отличия: награден е за високи постижения в научно-изследователската дейност през 2007 г. с наградата“Акад. Асен Хаджиолов“ на МУ-София.

Доц.д-р Екатерина Иванова-Тодорова, дм:
• Специалист клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“- София и преподавател в Катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Има 22 год. опит в имунологията.
• Специализации: Туморна имунология в Лаборатория по клетъчни ваксини, Католически Университет Льовен, Белгия.
• Съавтор е в над 100 публикации в международни списания и 5 глави в международни книги и университетски учебници. Има над 500 цитирания от международни авторски екипи. Редактор и съавтор на първия атлас в България за АНА имунофлуоресцентни образи. Участва в 18 научни проекта и над 100 международни научни форуми.
• Сфера на компетентност: консултация, диагностика и проследяване на пациенти със системни автоимунни и имунообусловени състояния.

Зареди още

Новини

Председателят на ОбС – Габрово поздрави ученици и учители за първия учебен ден

Published

on

Поздравявам Ви по повод първия учебен ден, символизиращ стремежа ни към наука и просвещение!

Всяка нова учебна година носи предизвикателства и изпитания, изисква упорит труд, но си струва! Смисълът са нашите деца, тяхното израстване и личностно формиране, тяхното бъдеще!

Скъпи ученици,
Забавлявайте се докато учите, изследвайте света около Вас и вслушвайте се в съветите на възрастните, защото те имат повече опит. Четете! Защото знаещият винаги е търсен и ценен и много по-лесно успява. Той може да изисква, да предизвиква, да поставя условия, не просто да има мнение, но и обосновано да го отстоява и налага! Откривайте таланти и формирайте умения, защото това е много важно за живота пред Вас. Бъдете активни в учебните часове, но и в междучасията. Печелете приятели, ценете ги и бъдете искрени с тях. Приятелствата от училище, са приятелства за цял живот!

Уважаеми учители,
Благодаря Ви за грижите към нашите деца. Бъдете търпеливи, добри и справедливи с тях, учете ги и на онези най-важни, но невидими за мнозина неща. Вярвам, че усилията Ви ще дадат своя златен плод – добри, знаещи и можещи деца. Пожелавам Ви да виждате обичта на своите ученици, благодарността на родителите и уважението на обществото за търпението и професионалната Ви отдаденост!

Скъпи родители,
Сигурен съм, че се вълнувате заедно с децата си. Помагайте им с разбиране, бъдете тяхна опора, подкрепяйте ги във всяко ново предизвикателство, насърчавайте ги, съпровождайте ги в стремежите им! Дарявайте ги с цялата си любов! Пожелавам ви да изживявате пълноценно всеки миг с тях и да се гордеете с успехите им!

На всички вас, пожелавам здраве и вдъхновение! Честит празник и на добър час!

ИНЖ. КЛИМЕНТ КУНЕВ,
Председател на Общински съвет Габрово.

Зареди още

Новини

С медали се завърнаха Росен Нанев и Кристиян Василев от шахматен турнир

Published

on

Състезателите на шахматен клуб „Орловец 1997“ – Габрово Росен Нанев и Кристиян Василев спечелиха бронзови медали в VI Мемориал „Мартин Станковски“ за деца, който се провежда в Раднево. 

Росен Нанев постигна 5 победи, 1 равенство и 1 загуба и се нареди трети във възрастовата група на 12-годишните и трети в генералното класиране от 30 деца.

Кристиян Василев постигна 5 победи от 7 партии и се нареди трети във възрастовата група на 10-годишните и шести в генералното класиране.

За още един голям успех на родните шахматисти съобщава електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Фюриън Капитански ще представя България на световното първенство по шахмат за деца, което ще се проведе в Италия.

Повече за участието му можете да прочетете оттук.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица