Свържи се с нас

Новини

Тема с продължение: Размисли върху цените на имотите в Габрово!

Published

on

Във връзка с извършена наскоро публикация на страниците на „Габрово Нюз“, представяща мнение на гражданин относно цените на недвижимите имоти в Габрово, писателят и политолог Делиян Маринов реши да сподели своята гражданска позиция, подкрепяйки изложените в материала твърдения и факти. Той разглежда културните и комерсиалните фактори, които, според него, са основната причина за завишените цени на имотите и продукти в региона. Маринов критикува влиянието на масовата култура и медии, които пропагандират луксозния начин на живот, и заявява, че това е една от основните причини за влошаването на ценностите и социалната среда. Той споделя, че в съвременната култура липсват произведения, насочени към истински ценности, което допълнително подкопава моралната основа на обществото. Маринов подчертава, че популярни артисти като Радо Шишарката и Криско, които са известни габровци, олицетворяват комерсиализацията и материализма, което има негативно влияние върху младите поколения и общественото съзнание като цяло. Цялата позиция на Делиян Маринов може да прочетете в следващата част на статията, където той разглежда подробно връзката между медийните образи и социално-икономическите явления в страната:

„Във връзка с ваша публикация с мнение на гражданин относно цените на имоти в Габрово желая да споделя и своята гражданска позиция в подкрепа. Всички изложени факти са напълно верни и резониращи с реалността.

Причината за всичко това е в масовата култура и комерсиални ценности, които се пропагандират от маскултурата и масмедиите. Всяко известно произведение на изкуството в настоящето било то песен, филм или книга е насочено към скъпарския и луксозния живот, към това да имаш бизнес, да си тарикат, да трупаш пари и с тях да имаш каквото искаш.

Липсват комерсиални творби, насочени към ценности. Защо ли? Всичко това е както световна, така и локална политика. Идоли на нацията като Радо Шишарката и Криско (видни габровци между другото), както и техните наследници в съответните жанрове за какво пеят: за пари, далавери, бизнес, наркотици, луксозен живот и т.н. В клиповете образите какви са – на всичко изброено.

И това е капка в морето. Всичко, което по всякакъв начин се рекламира у нас е насочено към печалба, пари, бизнесменски живот с пачки, скъпоценности, жени, яхти и т н.

Защо тогава всички се чудят защо всеки обикновен човек това иска и към това се стреми? За учения лаф – всеки има глава на раменете. Акъл и воля дали да следва или не образите е абсолютно смешен и бутафорен предвид това, че още в първи курс в университета по всяка специалност, свързана с маркетинг, се изучава колко е лесно човешкото съзнание за манипулация и как това се извършва точно със създаване на образи.

Всички тези образи, целокупно събиращ образа на богаташа и печалбата са причината всичко да е толкова зле и изпаднало.

Цените на имотите, стоките, хляба, вафлата и млякото да речем… Производствената цена на всеки продукт е в пъти по-ниска от продажбата и това може да се провери на всяка товарителница. Причината крайният потребител да плаща скъпо каквото и да е от имот през инструмент до парче сирене, е защото производители и вносители искат голяма печалба и охолен живот, а те го искат, защото навсякъде образите – всяка медия, популярна песен, филм или книга показват това. Печалби и печалбарство.

Дори една чаша, произведена в Китай за 1 лв, обърнато като стойност тук ще се продаде за 20.00, защото с тези 19 бизнесменът или за какъвто се има, иска не да си изкара хляба (за 19 лв могат да се купят цели 15 хляба), а да събере пари и за какво за това, което образите показват: лукс, пари, скъпи коли, почивки или още бизнес, с който да се стигне до тези, сочени от всички известни артисти и медии за Блага.

Как пък един не запя за занаяти, за възвръщане на родно производство, за добруване и други ценности (освен, за да не отмие вече лошия си образ, което е лицемерно и не се брои), или да го кажем още по-директно, защо няма един известен певец дето всяка медия и предаване го показва и тика, дето да пее за нормални неща различни от богатство и печалби, и да демонстрира нормален и обикновен живот в своето визуално съдържание.

Естествено, всеки който се появи на екрана, е възможно най-скъпо облечен и изкачен, дори, когато уж е от улицата, как тогава ще искате тези, които го гледат да не искат същото.

Но кой на базата на честен и нормален труд има яхти, безброй момичета, шанци, скъпи коли и т.н. като Криско и подобните му изпълнители, идоли на нашите деца.

Ето ви отговора за скъпите цени на пазара на имотите, скъпите цени на всичко, за което се сетите, престъпността, наркотиците, проституцията, далаверите, схемите и всичко, от което се чувствате ограбени и ощетени. Тия пари за тия луксозни животи дето се пропагандират навсякъде, не идват от честна и нормална работа със спестяване.

И свободен избор няма, казах ви, отворете всеки учебник по маркетинг, там е обяснено, как и защо се прави визуално съдържание към продукт, ако хората не бяха лесно манипулативни от образи нямаше да го има всичко това.

Всеки човек губи душа и автономност заради масовата култура и рекламите, без да го разбира, а те са толкова изкусно заложени в обществото ни, че всеки ги смята за нормално и необходимо нещо. Даже, ако питате, всеки втори човек откровено ще си кажи че далаверата, бизнеса и печалбата на гърба на другия, и на основата на тяхното заблуждение и манипулация са нещо добро, нормално и най-вече в 21-ви век.

Ами не се чудете що всичко е така. Дори масовото мнение „тоя си го заслужава, защото е тъп“ пак е продукт на масовата комерсиална среда, защото тя налага хората да се конкурират и съответно мачкат и тъпчат по всякакъв начин. На никой бизнесмен не му пука, че заради своята яхта и мацка ти е продал евтин или развален боклук. Той си казва: „Ти си тъпак и го заслужаваш“, нещо като с едновременни израз за баницата, ама извратен.

Иначе правят много яки песни всички поп изпълнители и идоли, и вече успешно поколения ги следваме и променяме народопсихология, ценности, бит и душевност. Последното до тотално унищожение на същата.

Иначе имаме свободна воля, та точно с нея пускаме толкова скъпи имоти, за да изкараме за хляба. Дано този хляб да не мухляса за толкова хиляди.

А, ако вземем момиче и яхта. между другото то е нормално, нали всички пеят за това.

Делиян Маринов,
писател, политолог, бивш възпитаник на ПМГ „Академик Иван Гюзелев“ – Габрово“.

Вашите сигнали за всякакви новини на деня, събития през вашия поглед, нередности, мнения и коментари, изпращайте на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на страницата ни във фейсбук, или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни до широката общественост.

Икономика

„Подемкран“ АД търси работници

Published

on

Фирма Подемкран АД, – утвърден лидер в производството на кранови компоненти, търси за своето производствено предприятие следните длъжности:

  • Оператор на ЦПУ машини
  • Заварчик
  • Монтажник
  • Ръководител участък монтажни дейности
  • Инженер конструктор
  • Работник опаковка и експедиция

Предлагаме обучение.

При интерес, моля изпратете вашата автобиография на имейл: office@podem.bg или на място в Дружеството.

За допълнителна информация тел: 088 886 6032

Зареди още

Новини

Прерязаха лентата на Медицински център „Свети Димитър Солунски“

Published

on

Най-новият и модерно оборудван Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в Габрово отвори врати. Това се случи на християнския празник Кръстовден. Лентата преряза специалистът по общата и гръдната хирургия д-р Димитър Цанков, с което символично бе открит новият пункт за извънболнична медицинска помощ, разположен на ул. „Николаевска“ 134.

Габровският архиерейски наместник отец Руслан Личев отслужи водосвет за здраве и благоденствие, след който се пристъпи към церемонията по откриването. Медицински център „Свети Димитър Солунски“ предлага широка гама от медицински услуги, включително обща и гръдна хирургия, съдова хирургия, ортопедия, урология, гинекология и медицинска онкология, благодарение на екип от изключително квалифицирани специалисти. Центърът е оборудван с модерна операционна зала. За удобството на всичките си пациенти разполага с паркоместа.

Водещ специалист е д-р Димитър Цанков, специалист по общата и гръдната хирургия. ще приема пациенти всеки вторник и петък от 14.00 до 17.00 часа.

Д-р Николай Цанков ще предоставя медицински грижи в областта на коремната хирургия, със специален фокус върху лапароскопската и роботизирана хирургия. Той ще бъде на разположение за прегледи всеки вторник от 14.00 до 17.00 часа, сряда от 15.00 до 17.00 часа и петък от 14.00 до 17.00 часа.

Съдовият хирург д-р Борис Цанков ще работи с последно поколение доплеров апарат, като той ще бъде на разположение всеки понеделник от 09.00 до 14.00 часа и сряда от 14.00 до 18.00 часа.

Д-р Александър Ванов, утвърден уролог с богат опит в лапароскопската и роботизираната хирургия, ще приема пациенти всеки четвъртък от 15.00 до 18.00 часа. Д-р Васил Вътов, ортопед със значителен опит, ще консултира пациенти всяка сряда от 14.00 до 17.00 часа.

Д-р Йорданка Йорданова, акушер-гинеколог, ще предлага услуги, свързани с диагностика и терапия на гинекологични заболявания, както и проследяване на нормална и рискова бременност. 

Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в Габрово ще предоставя висококачествени здравни услуги, разчитайки на опита и експертизата на специалистите си.  За повече информация и записване на часове, позвънете на телефон: +359 890 333398, или посетете на адрес: гр. Габрово, ул.“Николаевска“ 134.

гр. Габрово, ул.“Николаевска“ 134, тел.: +359 890 333398
Зареди още

Любопитно

Имунология и витамини – популярно и на достъпен език

Това е темата на поредната здравна лектория в Габрово.

Published

on

Тази лекция няма да замени адекватната имунологична диагностика, която по принцип липсва за пациентите извън няколко големи градове в страната. Но ще им даде информация за това къде и какво могат да направят за себе си и своето здраве. Когато човек има информация, той намира начин.

Д-р Павлина Хинкова отново инициира полезна и изключително интересна среща, на тема здраве, с проф. Д-р Доброслав Кюркчиев, който ще отговори в своята лекция на въпроса можем ли да предскажем автоимунно заболяване. И с доц. Екатерина Иванова-Тодорова, която ще насочи вниманието на габровци към витамините.

Здравната лектория, организирана от читалище „Будителите – 2017“ – Габрово, която се очаква с интерес от габровци, ще се проведе на 23 септември, понеделник, в зала „Възраждане“ от 18.00 часа.

Изтъкнатите имунолози проф. д-р Доброслав Кюркчиев, д.м., д.м.н., ще гостува с лекцията „Можем ли да предскажем автоимунните заболявания“, а доц. Екатерина Иванова-Тодоров, д.м., с лекцията „Витамините – извор на живот или нещо друго“.

Ще научите как да поддържате имунитета си в добра форма, какво отключва автоимунните заболявания, имунотерапия при злокачествените заболявания, вредни ли са витамините и кога трябва да се приемат. Ще бъдат разисквани и други интересни теми.

Събитието, както обикновено, ще завърши с дискусия и въпроси по темата.

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев, дм, дмн:
• Ръководител катедра Клинична имунология, МФ, МУ-София и началник Лаборатория по клинична имунология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“-София. Изтъкнат български имунолог с много научни трудове, награди и активна преподавателска дейност. Завършил е медицина през 1997 г., докторантура през 2003 г., доцент от 2009г. През 2015 г. придобива степен „доктор на медицинските науки“, а от 2018 г. е професор към катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Преподава на студенти медици, специализанти по имунология, ревматология, гастроентерология и онкология. Води тематични курсове „Актуални проблеми на автоимунните заболявания“.
• Научни интереси: автоимунни заболявания, регулация на имунния отговор, туморна имунология. Има74 научни публикации в български и 47 в международни специализирани списания, 16 участия в книги, учебници и монографии, участия в 135 научни конгреси, 32 проекта и 1176 цитирания. Специализирал в Laboratory for tumor vaccination ,Catolholic University, Leuren, Belgium.
• Отличия: награден е за високи постижения в научно-изследователската дейност през 2007 г. с наградата“Акад. Асен Хаджиолов“ на МУ-София.

Доц.д-р Екатерина Иванова-Тодорова, дм:
• Специалист клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“- София и преподавател в Катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Има 22 год. опит в имунологията.
• Специализации: Туморна имунология в Лаборатория по клетъчни ваксини, Католически Университет Льовен, Белгия.
• Съавтор е в над 100 публикации в международни списания и 5 глави в международни книги и университетски учебници. Има над 500 цитирания от международни авторски екипи. Редактор и съавтор на първия атлас в България за АНА имунофлуоресцентни образи. Участва в 18 научни проекта и над 100 международни научни форуми.
• Сфера на компетентност: консултация, диагностика и проследяване на пациенти със системни автоимунни и имунообусловени състояния.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица