Свържи се с нас

Новини

Търсенето на имот в Габрово може да доведе човек до „депресия“

Published

on

В редакцията ни постъпи писмо от загрижен жител на Габрово, решил да сподели своето виждане за състоянието на необятния имотен пазар в града. Поради желанието му да остане анонимен, ще предоставим трибуната на медията си, за да направим публично неговото мнение. В писмото си до нас, той разказва за трудностите при намиране на подходящо жилище, посочвайки парадокса между високите цени на имотите и средния стандарт на живот в региона. Според него, настоящата ситуация на пазара е източник на сериозни разочарования за местните, които често се сблъскват с непропорционално високи цени за остарели и неподдържани имоти. Прочетете неговата позиция и размисли за недвижимите имоти в Габрово, които може би ще ви накарат да се замислите дали изобщо си струва да търсите дом в нашия град.

„Да намериш подходящо жилище в Габрово е като да търсиш игла в купа сено, но нека бъдем честни – купата със сено изглежда като рай на фона на имотния пазар в този иначе чаровен град.

Независимо дали търсите едностайно, двустайно, тристайно, четиристайно, многостаен апартамент, къща или парцел за застрояване, бъдете готови да извадите от джоба си сума, която може да ви доведе до дълбока екзистенциална или психическа криза.

Собствениците на имоти в Габрово изглежда живеят в някакъв паралелен свят, където средната заплата е поне десет пъти по-висока от реалната. В града, където средната заплата е под и около 1 000 лева, цените на жилищата са „като за Монако“. И за какво? За панелки, които са видели по-добри дни някъде през 80-те години на миналия век. Една средностатистическа панелка струва близо и над 100 000 лева, а за 50-годишен тухлен апартамент трябва да си готов да платиш и повече! А за къща, вила или парцел за застрояване в града или близо до него, цените са „като за смелчаци“, далеч от възможностите на „простосмъртния“ габровец, трудово ангажиран по 8 часа на ден!

Да, правилно прочетохте – 100 000 лева за панелна клетка! Ако случайно решите, че заслужавате нещо по-ново и свежо, новото строителство ще ви се стори като луксозна мечта, започваща от 100 000 евро. Да, правилно прочетохте! 100 000 евро в Габрово! Цените са аналогични като тези в Банско, София или по морето, където дори може да се намери ново строителство двустаен апартамент по-евтино, за 80 000, но в лева!

От своя страна пък Агенциите за недвижими имоти в региона способстват за разпространението на целия този процес, но за тях това е обяснимо, защото е просто бизнес, където място за емоции няма! Сякаш девизът им е: „Имаш пари – купуваш си на тези цени, нямаш – оправяй се, това не е наш проблем. Ние продаваме и работим при тези цени и условия.“

Картинката е сходна и при хората, продаващи имоти, без агенция. Решени да „забогатяват“, в ценово отношение компромиси не се правят, защото „часовникът се сверява“ спрямо агенциите и с обяснението, че „материалите са поскъпнали“. На „печелившите – честито!“.

Габровци обичат да се шегуват, но когато стане въпрос за цените на жилищата, хуморът бързо се превръща в сарказъм. „Тези цени изобщо не кореспондират със състоянието на имотите или със стандарта на живот“, може да чуете често по кафенетата и пазарите.

А кой може да ги вини? Вие също бихте се почувствали странно, ако трябва да платите злато за нещо, което наистина си е ръждясало желязо. Така че, ако търсите жилище в Габрово, подгответе се психически и финансово. И в двата случая няма да ви излезе евтино. Това е пътуване, което ще ви донесе може би повече главоболия, отколкото радости. Но в крайна сметка „всеки сам си прЕценя“, гласи съдържанието на писмото, изпратено на електронната ни поща: info@gabrovonews.bg.

Ако някой желае да аргументира формирането на цитираните цени на недвижими имоти в региона и да сподели с читателите на „Габрово Нюз“ мотивите си за това, ще предоставим страниците на медията си за целта.

Вашите сигнали за всякакви новини на деня, събития през вашия поглед, нередности, мнения и коментари, изпращайте на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на страницата ни във фейсбук, или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни до широката общественост.

Икономика

„Подемкран“ АД търси работници

Published

on

Фирма Подемкран АД, – утвърден лидер в производството на кранови компоненти, търси за своето производствено предприятие следните длъжности:

  • Оператор на ЦПУ машини
  • Заварчик
  • Монтажник
  • Ръководител участък монтажни дейности
  • Инженер конструктор
  • Работник опаковка и експедиция

Предлагаме обучение.

При интерес, моля изпратете вашата автобиография на имейл: office@podem.bg или на място в Дружеството.

За допълнителна информация тел: 088 886 6032

Зареди още

Новини

Прерязаха лентата на Медицински център „Свети Димитър Солунски“

Published

on

Най-новият и модерно оборудван Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в Габрово отвори врати. Това се случи на християнския празник Кръстовден. Лентата преряза специалистът по общата и гръдната хирургия д-р Димитър Цанков, с което символично бе открит новият пункт за извънболнична медицинска помощ, разположен на ул. „Николаевска“ 134.

Габровският архиерейски наместник отец Руслан Личев отслужи водосвет за здраве и благоденствие, след който се пристъпи към церемонията по откриването. Медицински център „Свети Димитър Солунски“ предлага широка гама от медицински услуги, включително обща и гръдна хирургия, съдова хирургия, ортопедия, урология, гинекология и медицинска онкология, благодарение на екип от изключително квалифицирани специалисти. Центърът е оборудван с модерна операционна зала. За удобството на всичките си пациенти разполага с паркоместа.

Водещ специалист е д-р Димитър Цанков, специалист по общата и гръдната хирургия. ще приема пациенти всеки вторник и петък от 14.00 до 17.00 часа.

Д-р Николай Цанков ще предоставя медицински грижи в областта на коремната хирургия, със специален фокус върху лапароскопската и роботизирана хирургия. Той ще бъде на разположение за прегледи всеки вторник от 14.00 до 17.00 часа, сряда от 15.00 до 17.00 часа и петък от 14.00 до 17.00 часа.

Съдовият хирург д-р Борис Цанков ще работи с последно поколение доплеров апарат, като той ще бъде на разположение всеки понеделник от 09.00 до 14.00 часа и сряда от 14.00 до 18.00 часа.

Д-р Александър Ванов, утвърден уролог с богат опит в лапароскопската и роботизираната хирургия, ще приема пациенти всеки четвъртък от 15.00 до 18.00 часа. Д-р Васил Вътов, ортопед със значителен опит, ще консултира пациенти всяка сряда от 14.00 до 17.00 часа.

Д-р Йорданка Йорданова, акушер-гинеколог, ще предлага услуги, свързани с диагностика и терапия на гинекологични заболявания, както и проследяване на нормална и рискова бременност. 

Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в Габрово ще предоставя висококачествени здравни услуги, разчитайки на опита и експертизата на специалистите си.  За повече информация и записване на часове, позвънете на телефон: +359 890 333398, или посетете на адрес: гр. Габрово, ул.“Николаевска“ 134.

гр. Габрово, ул.“Николаевска“ 134, тел.: +359 890 333398
Зареди още

Любопитно

Имунология и витамини – популярно и на достъпен език

Това е темата на поредната здравна лектория в Габрово.

Published

on

Тази лекция няма да замени адекватната имунологична диагностика, която по принцип липсва за пациентите извън няколко големи градове в страната. Но ще им даде информация за това къде и какво могат да направят за себе си и своето здраве. Когато човек има информация, той намира начин.

Д-р Павлина Хинкова отново инициира полезна и изключително интересна среща, на тема здраве, с проф. Д-р Доброслав Кюркчиев, който ще отговори в своята лекция на въпроса можем ли да предскажем автоимунно заболяване. И с доц. Екатерина Иванова-Тодорова, която ще насочи вниманието на габровци към витамините.

Здравната лектория, организирана от читалище „Будителите – 2017“ – Габрово, която се очаква с интерес от габровци, ще се проведе на 23 септември, понеделник, в зала „Възраждане“ от 18.00 часа.

Изтъкнатите имунолози проф. д-р Доброслав Кюркчиев, д.м., д.м.н., ще гостува с лекцията „Можем ли да предскажем автоимунните заболявания“, а доц. Екатерина Иванова-Тодоров, д.м., с лекцията „Витамините – извор на живот или нещо друго“.

Ще научите как да поддържате имунитета си в добра форма, какво отключва автоимунните заболявания, имунотерапия при злокачествените заболявания, вредни ли са витамините и кога трябва да се приемат. Ще бъдат разисквани и други интересни теми.

Събитието, както обикновено, ще завърши с дискусия и въпроси по темата.

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев, дм, дмн:
• Ръководител катедра Клинична имунология, МФ, МУ-София и началник Лаборатория по клинична имунология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“-София. Изтъкнат български имунолог с много научни трудове, награди и активна преподавателска дейност. Завършил е медицина през 1997 г., докторантура през 2003 г., доцент от 2009г. През 2015 г. придобива степен „доктор на медицинските науки“, а от 2018 г. е професор към катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Преподава на студенти медици, специализанти по имунология, ревматология, гастроентерология и онкология. Води тематични курсове „Актуални проблеми на автоимунните заболявания“.
• Научни интереси: автоимунни заболявания, регулация на имунния отговор, туморна имунология. Има74 научни публикации в български и 47 в международни специализирани списания, 16 участия в книги, учебници и монографии, участия в 135 научни конгреси, 32 проекта и 1176 цитирания. Специализирал в Laboratory for tumor vaccination ,Catolholic University, Leuren, Belgium.
• Отличия: награден е за високи постижения в научно-изследователската дейност през 2007 г. с наградата“Акад. Асен Хаджиолов“ на МУ-София.

Доц.д-р Екатерина Иванова-Тодорова, дм:
• Специалист клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“- София и преподавател в Катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Има 22 год. опит в имунологията.
• Специализации: Туморна имунология в Лаборатория по клетъчни ваксини, Католически Университет Льовен, Белгия.
• Съавтор е в над 100 публикации в международни списания и 5 глави в международни книги и университетски учебници. Има над 500 цитирания от международни авторски екипи. Редактор и съавтор на първия атлас в България за АНА имунофлуоресцентни образи. Участва в 18 научни проекта и над 100 международни научни форуми.
• Сфера на компетентност: консултация, диагностика и проследяване на пациенти със системни автоимунни и имунообусловени състояния.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица