Свържи се с нас

Новини

„Янтра“ стартира новия сезон във Втора лига с дерби срещу „Етър“

Published

on

Отборът на „Янтра“ ще започне новия сезон във Втора професионална лига с дерби срещу състава на „Етър“ (Велико Търново). Мачът е днес, 23 юли, от 18.30 часа на стадион „Христо Ботев“ и ще бъде предаван по „Диема спорт“.

Двубоите между тимовете от двата съседни града винаги будят интерес. Тимът от старата столица загуби елитния си статут през миналия сезон и е амбициран за светкавично завръщане в Първа лига. „Янтра“ също ще се цели в предните позиции на класирането.

Както е известно, габровският тим е с нов треньорски щаб, начело на който застана Тодор Киселичков. В предсезонната подготовка отборът изигра 7 контролни срещи, в които записа три победи, две равенства и две загуби. Първата лятна проверка беше именно срещу „Етър“ във Велико Търново, завършила при резултат 1:1.

През лятото „Янтра“ привлече четирима играчи. Към клуба от родния си град се присъедини 18-годишният талант Мартин Ганчев. В „Янтра“ се завърна левият бек Христо Митев, отборът беше подсилен и от халфа Станислав Дюлгеров и нападателя Мартин Тошев. Любопитен факт е, че опитният реализатор носеше екипа с №9 на „Етър“ до зимата. Той вкара и един брилянтен гол в Габрово с виолетовия екип през сезон 2022/2023. Сега Тошев ще води габровската атака към вратата на „болярите“.

Христо Митев също беше част от състава на „Етър“ през същия сезон, в който търновци влязоха в елита. В предстоящата среща няма да могат да вземат участие опитните Даниел Гаджев, Ивайло Михайлов и Мартин Ангелов, които се възстановяват от контузии. Под въпрос е и новото попълнение Станислав Дюлгеров.

Ръководството на съседското дерби е поверено на столичния рефер Ивайло Ненков. Той вече е свирил мач между “Янтра” и “Етър” в Габрово – завършил 1:1 на 26 февруари 2022 година. Негови помощници ще бъдат Мартин Ангелов (София) и Радослав Вутов (Своге). За четвърти рефер на двубоя е назначена международната съдийка в женския футбол Кристина Георгиева (София). Действията на съдийската бригада ще оценява Красимир Василев от Русе.

Билетите за срещата вече са в продажба в мрежата на „Евентим“ и при партньорите им, както и във фен магазина на клуба. Те са на цена от 7 лева.

Клубът вече пусна в продажба и абонаментни карти за сезон 2024/2025. Визията им е с препратка към историята и 105-ата годишнина от основаването на клуба. Абонаментната карта дава възможност за достъп на всички домакински мачове на отбора във Втора лига. Картите са два вида. VIP картата, която осигурява достъп в сектор „А“ и паркомясто, е на стойност от 349 лева. Сезонната карта е 89 лева и е на доста изгодна цена за верните привърженици на отбора, които планират да наблюдават всички 19 домакински мача на тима през сезона.

Както и до момента, всички деца под 7-годишна възраст ще бъдат допускани безплатно на срещите, но те трябва задължително да бъдат с придружител. Въпреки че е в работен ден, началният час на мача е 18.30 и това ще даде възможност на привържениците на двата клуба да гледат на живо срещата на стадион „Христо Ботев“.

По предварителни данни се очаква двубоят да бъде посетен и от над 100 фенове на „виолетовите“. Предвид това е направена организация и горният южен вход на стадион „Христо Ботев“, разположен на ул. Баба Зара и ул. Митко Палаузов, ще бъде отворен само за гостуващи привърженици. Габровските любители на футбола ще бъдат допускани само през традиционния северен вход (откъм стълбите).

Новини

Отбелязваме 6 септември – Денят на Съединението на България!

Published

on

Днес е 6 септември, денят, в който отбелязваме 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите „Съединение“.

През февруари 1885 г. начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг.

Ролята на българския княз в този момент е решаваща, защото ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението въпреки силната народна воля, начинанието губи смисъл и било обречено на неуспех.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев.

Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.

След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

6 септември е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Зареди още

Новини

„Янтра“ организира Детски турнир „Габрово Къп 2024“

Published

on

За трета поредна година ОФК „Янтра“, съвместно с Община Габрово, ще бъде домакин на Национален турнир по футбол „Купа Габрово 2024“. В предстоящото издание на надпреварата като партньор и съорганизатор се включва и Олимпия Футбол Клуб.

След успешното провеждане на първите две издания, тази година в турнира ще се включат над 300 деца на възраст между 7 и 13 години. В рамките на трите дни между 6-ти и 8-ми септември ще се изиграят 40 мача в три потока – Футбол 5 (родени 2016), Футбол 7 (родени 2015) и Футбол 11 (родени 2011).

Срещите при най-големите ще се играят на стадион „Априлов“ и официалния стадион „Христо Ботев“. Мачовете на Футбол 7 ще се провеждат едновременно на две игрища на големия терен с изкуствена трева в СК „Христо Ботев“, а двубоите на Футбол 5 ще са на малкия терен с изкуствена трева (клетката).

В отделните възрастови групи ще вземат участие отборите на Янтра, Лудогорец (Разград), Етър (Велико Търново), Олимпия (София), Розова долина (Казанлък), Делфини (Варна), Севлиево, Троян, Болярчета (Велико Търново) и Локомотив (Дряново).

Зареди още

Новини

Д-р Николай Цанков ще приема пациенти в МЦ „Св. Димитър Солунски“

Published

on

От 14 септември – Кръстовден, Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в Габрово официално отваря врати и започва да приема пациенти. В поредица публикации ще ви запознаем с екипа от специалисти, които ще се грижат за Вашето здраве и добруване. Днес ще ви представим д-р Николай Цанков. 

Д-р Николай Цанков е високо квалифициран специалист в областта на коремната хирургия, със задълбочени познания и практически опит в лапароскопската и роботизираната хирургия. Тези съвременни техники позволяват минимално инвазивни интервенции, което значително намалява времето за възстановяване и риска от усложнения за пациентите.

Специализирал е лапароскопска хирургия в Дънди, Шотландия, еднопортова видео-асистирана торакоскопия (VATS) в Шан Хай, Китай, и еднопортова гръдна хирургия в Лисабон, Португалия. Той прилага иновативни методи за лечение на разнообразни заболявания на коремната кухина, които осигуряват на пациентите по-добри резултати и комфорт по време на възстановяването.

Д-р Цанков ще бъде на разположение за консултации и прегледи в Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в следните часове:
Вторник: 14.00 – 17.00 ч.
Сряда: 15.00 – 17.00 ч.
Петък: 14.00 – 18.00 ч.

За повече информация и записване на часове, можете да свържете се с лечебното заведение на телефон: +359 890 333 398 или да посетите МЦ „Свети Димитър Солунски“ в Габрово, на адрес: ул.“Николаевска“ 134.

гр. Габрово, ул.“Николаевска“ 134, тел.: +359 890 333 398
Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица