Свържи се с нас

Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД набира работници

Published

on

Във връзка с изпълнението на обекти на Дружеството в община Габрово и област Габрово „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД търси да назначи:

1. Технически ръководители;
2. Геодезисти;
3. Лаборанти;
4. Машинисти пътно-строителни машини;
5. Шофьори, категория В и С+Е;
6. Пътни работници;
7. Работници полагане асфалтови настилки;
8. Арматуристи;
9. Кофражисти;

Кандидатите трябва да притежават:
– Подходящо образование и квалификация за съответната позиция;
– Трудов опит по същата или сродна специалност;
– Документ за правоспособност за управление на ПСМ /за машинистите на ПСМ/;
– Необходимата категория за правоуправление на МПС, удостоверение за професионална компетентност, карта за квалификация на водача и удостоверение за психологическа годност /за шофьорите/;
– Добро здравословно състояние;
– Желание за работа;

Компанията предлага:
– Постоянен трудов договор с първоначален изпитателен срок;
– Добро възнаграждение;
– Работно облекло;

Необходими документи за кандидатстване:
– Автобиография;
– Копие от диплома;
– Копие от документи за квалификация/правоспособност;

За контакти: тел.062/616-819.

Икономика

Статистиката отчете средна заплата в региона от 1 887 лева за юни

Published

on

Средната брутна месечна работна заплата в област Габрово за април 2024 г е 1 816 лв., май – 1 890 лв и за юни – 1 887 лева. Тези официални данни оповестиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

През второто тримесечие на годината средната месечна работна заплата в област Габрово e 1 865 лв. и се увеличава спрямо първото тримесечие на 2024 г. със 7.2%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са: “ Финансови и застрахователни дейности “, “Операции с недвижими имоти“ и „Създаване и разпространение на информация и на творчески продукти; далекосъобщения“.

През второто тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата нараства със 17.1% спрямо същия период на 2023 г. В обществения сектор увеличението е 22.5 %, а в частния сектор – 15.5%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на 2024 г. са: „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 2 533 лева; „Държавно управление“ – 2337 лева; „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 2 258 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Административни и спомагателни дейности“ – 1113 лева; „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 1213 лева; „Други дейности“ – 1224 лева.

В сравнение с останалите области на страната, по показателя средна брутна месечна работна заплата област Габрово се нарежа на седмо място в страната след София (столица), Варна, Враца, София (област), Стара Загора и Пловдив.

Зареди още

Икономика

Фотоволтаици – възможности за финансиране на частни лица и фирми

Published

on

Как да инвестираме във фотоволтаична система с „Интер Пауър“ и да спестим от сметките за ток?
– В днешния свят на нестабилни цени на електроенергията и нарастващи екологични изисквания, инвестирането във фотоволтаична система е повече от разумен избор – то е инвестиция в бъдещето. Фотоволтаичните системи не само намаляват разходите за електричество, но и допринасят за опазването на околната среда чрез намаляване на въглеродните емисии и зависимостта от изкопаеми горива. В този контекст Интер Пауър се отличава като надежден партньор, предлагащ професионално проектиране и инсталиране на фотоволтаични системи, съобразени с нуждите на клиентите.

Какви са ползите и устойчивостта на фотоволтаичните системи?
– Фотоволтаичните системи осигуряват дългосрочни икономии, като позволяват на домакинствата да използват слънчевата енергия за собствени нужди. Те не само предлагат устойчиво решение за бъдещето, но и осигуряват стабилност в семейния бюджет, като намаляват зависимостта от колебанията в цените на енергията. Както и се подготвят за предстоящото „излизане“ на физическите лица на свободния пазар на електроенергия. За много домакинства обаче тази инвестиция е непосилна и се възползват от кредитиране, за което ние помагаме с консултирането.

Има ли държавна подкрепа за възобновяеми енергийни източници?
– Да! За да насърчи използването на възобновяема енергия, Министерството на енергетиката стартира програма BG-RRP-4.026 „Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници“, която е част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Програмата има за цел да подпомогне домакинствата, които искат да инсталират фотоволтаични системи или слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване. Финансирането е до 70% от стойността на фотоволтаичната система с мощност до 10 kWp, като максималната сума не надвишава 15 хил. лв. Финансирането включва и устройства за съхранение на произведената енергия, което допълнително увеличава ефективността и автономността на системите. Това е особено важно за домакинства, които искат да се предпазят от възможни прекъсвания на електрозахранването или да оптимизират използването на произведената електроенергия. Трябва да се отбележи, че произведената електроенергия е предназначена само за собствени нужди и не може да се продава.

Как Интер Пауър подпомага кандидатстването по програмата?
– Освен че предлагаме инсталиране на фотоволтаични системи, Интер Пауър предоставя и цялостна консултантска услуга, включваща изготвяне на документация за кандидатстване по програмата BG-RRP-4.026, тъй като има специфични изисквания, които трябва да бъдат спазени за успешно кандидатстване, както и системата трябва да отговаря на определени технически спецификации. Интер Пауър конфигурираме своите предлагани системи така, че да са съвместими с тези изисквания, като същевременно отговарят на нуждите на клиентите. Освен това, компанията предлага пълно съдействие при попълването на документите и формулярите, както и при събирането на необходимите доказателства и разрешителни – което значително улеснява процеса на кандидатстване.

До колко е успешно участието на „Интер Пауър“ в първия прием?
– По време на първия прием на програмата, приключил през ноември 2023 г., бяха подадени 2001 проектни предложения, от които 1544 получиха финансиране. Всички 81 проекта преминали през консултантите ни и тези подадени от Интер Пауър, бяха одобрени, което е показател за високата компетентност и опит на фирмата. Този успех се дължи на детайлния подход и ангажимент към високите стандарти на подготовка на документацията и изпълнението на възложените задачи. В момента се очаква втори прием, който ще позволи на още домакинства да се възползват от програмата.

Как постигате тази висока успеваемост?
– Един от ключовите елементи в услугите, които предлагаме е индивидуалният подход към всеки клиент. Много хора не знаят колко соларни панели могат да бъдат инсталирани на тяхната сграда или дали системата ще бъде ефективна за техните нужди. Като част от консултантската ни услуга, „Интер Пауър“ предлага детайлно предварително проучване, което включва изчисления на производителността на системата и оценка на възвращаемостта на инвестицията. Това гарантира, че всеки клиент ще получи система, която е не само съвместима с изискванията на програмата, но и икономически ефективна.

Как да се възползваме от програмата?
Ако сте физическо лице и обитавате собствено жилище – било то еднофамилна къща или апартамент в многофамилна сграда, можете да кандидатствате по програмата при изпълнение на следните условия:
 Да сте собственик на жилището или да притежавате поне 51% идеални части от него.
 Ако притежавате по-малко от 51% идеални части, е необходимо да имате писмено съгласие от другите собственици. В случай на собственост в многофамилна сграда, е нужно и съгласието на етажната собственост.
 Постоянният ви адрес трябва да съвпада с адреса на жилището, за което кандидатствате.
 Жилището трябва да се използва само за жилищни нужди.
 Да имате неефективен източник на топлинна енергия, работещ на твърдо гориво.
 Да сте използвали електрическа енергия поне 6 месеца преди кандидатстването.
 Да са заплатени всички местни данъци и такси за недвижимия имот.
 Да представите оферта за доставка и монтаж на инсталацията или документи за вече доставената и монтирана инсталация.
 Ако инсталацията ще бъде монтирана в многофамилна жилищна сграда, е необходимо предоставяне на разрешително за строеж.

С помощта на „Интер Пауър“, вие можете да преминете през целия процес на кандидатстване без затруднения. Ние ще се погрижим за всяка стъпка – от изготвяне на необходимата документация до инсталацията на вашата фотоволтаична система. С опит и експертиза, компанията осигурява висококачествени решения, които ще удовлетворят вашите нужди и ще гарантират максимална ефективност на инвестицията в слънчева енергия.

Има ли действащи европейски програми за финансиране и на фирми и кои са те?

Да, в момента има действаща европейска програма за финансиране на фирми, свързана със съхранението на електроенергия от възобновяеми източници. Програмата BG-RRP-4.034 – „Национална инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници“ стартира преди няколко дни и подкрепя изграждането на съоръжения за съхранение на електроенергия с минимум 3000 MWh използваем енергиен капацитет, присъединени към електропреносната и електроразпределителните мрежи на територията на България. „Интер Пауър“ вече има опит в консултирането на клиенти по други подобни програми, като наскоро приключилите Програми BG-RRP-4.032 и BG-RRP-4.033, които са за подкрепа за нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на енергия с инсталирана мощност над 200kW и от 200 kW до 2 MW.

„Интер Пауър“ работи активно по реализацията на няколко проекта на фирми, които вече са спечелили финансиране по тези програми. Компанията е готова да съдейства на всички заинтересовани фирми, които желаят да кандидатстват по новата програма или имат нужда от подкрепа за реализиране на своите фотоволтаични проекти.

Защо „Интер Пауър“ е предпочитан партньор пред конкуренцията?
„Интер Пауър“ се утвърждава като лидер в изграждането на фотоволтаични системи, благодарение на цялостния инженеринг, който компанията предлага, и високото качество на изпълнение на всички проекти. Важен аспект, който отличава „Интер Пауър“ от конкуренцията, е фактът, че всички дейности по изграждането на фотоволтаични системи се осъществяват изцяло от самата компания, без да се ползват подизпълнители или външни фирми и лица. Това гарантира непрекъснат контрол и високо качество на всяка стъпка от процеса.

Основни предимства:
– предварителните преговори, консултации и огледи;
-изработка на идеен проект с изчисления за производителността и 3Д визуализация; -консултантски услуги и водене на целия процес по узаконяване или финансиране на фотоволтаичния проект;
– проектиране на всички части (електро, конструкция, външна връзка);
– внос, доставка и изграждане на фотоволтаичната централа;
– издаване гаранция на монтажната дейност и оборудването;
– съдействие по застраховане на фотоволтаика;
– непрестанен мониторинг чрез мониторинг център и дежурен колега;
– абонаментна поддръжка и почистване на изградения фотоволтаик.
– постоянна ангажираност към клиента, без значение от големината на инсталацията му.

Освен всичко това, „Интер Пауър“ разработи иновативна система за енергиен мениджмънт, която позволява мониторинг и управление на инверторите и батериите. Системата оптимизира използването на батериите, като следи борсовата цена на електроенергията „ден напред“ и осигурява зареждане при ниска цена и разреждане при висока. Това води до повече цикли на батериите и максимизира ефективността и икономиите за клиента. Повече за това може да разберете и на “Оптимизация на енергийните ресурси с интелигентни решения от Интер Пауър”.

Свържете се с Интер Пауър
За повече информация относно услугите на Интер Пауър и как можете да се възползвате от програмите, може да се свържете с тях на телефон 089 355 6772, имейл: donchev@inter- power.com, както и да пуснете запитване чрез техния сайт https://inter-power.eu/

Зареди още

Икономика

Кметове връчиха свидетелствата по проекта „Шанс за зелена и социална заетост”

Published

on

Във вторник и сряда лицата от групите в Дряново, Трявна и Габрово, преминали успешно обучение за помощник в строителството по проекта на КНСБ „Шанс за зелена и социална заетост”, получиха своите свидетелства.

Във вторник в Ритуалната зала на Община Дряново заместник- кметът Диляна Джеджева връчи удостоверенията за професионална квалификация на петнадесетте човека, участвали в проектните дейности.

В сряда, в Заседателната зала на Община Трявна кмета Денчо Минев поздрави тринадесетте лица преминали курса за положения от тях труд и те получиха своите свидетелства от него. Заместник-кметът инж. Жасмина Лазарова също благодари на обучаемите и на регионалното ръководство на КНСБ за съвместната дейност.

Също в сряда, в Община Габрово кметът Таня Христова, заедно с представители на екипа си, директора на Дирекция „Бюро по труда“ – Габрово Янка Кулинска и областния координатор на КНСБ Росица Йонкова връчиха свидетелствата на единадесетте успешно завършили обучението помощници в строителството и ги приветстваха.

Събитията и в трите града бяха организирани от екипа на Регионален съвет на КНСБ – Габрово, като по време на тях областният координатор Росица Йонкова благодари на ръководствата на общините за партньорството по проекта, преподавателите и екипа на Дирекция „Бюро по труда“ – Габрово, както и поздрави обучаемите за постигнатите резултати.

В продължение на два месеца безработни предимно на възраст над 50 години, нискоквалифицирани, продължително безработни и лица с увреждания от трите общини на областта усвояваха знания по професията „Помощник в строителството”, специалност „Основни и довършителни работи”.

По време на практическите занятия те подменяха тротоарни плочки, освежаваха мостове, детски площадки, огради и изграждаха стълбища в градска среда. Курсът приключи с полагане на изпити по теория и практика. „Шанс за зелена и социална заетост” е част от Националния план за действие по заетостта за 2024. Обучаваща институция е Центъра за професионално обучение към КНСБ.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица