Свържи се с нас

Новини

Важен избор за бъдещето: Кандидатстване за 8 клас

Published

on

Изборът за продължаване на образованието след седми клас е важен не само за бъдещото професионално развитие на детето, но и за неговото личностно формиране и израстване. Наближава моментът за подаване на документите за кандидатстване в осми клас, което е ключово събитие в живота на детето и неговите родители. Този избор ще определи живота на детето не само за следващите пет години, а и за много по-далеч в бъдещето.

Взимане на Решение заедно.
Решението за това какво и къде ще учи бъдещият осмокласник трябва да бъде взето заедно от детето и родителя. Важно е да не оставяте детето само да вземе това решение, защото на тази възраст децата не познават достатъчно добре себе си и светът на професиите. От друга страна, не трябва и да налагате едностранно своето мнение, тъй като това може да доведе до отказване при първи срещнати трудности.

Интересът на детето е от решаващо значение, тъй като той ще окаже влияние върху мотивацията му за постижения в училище. Дете, което е ангажирано с взетото решение, знае, че трябва да се справя с трудностите и ги приема не като такива, а като предизвикателства.

Внимателно изследване на възможностите.
Родителите трябва внимателно да проучат предлаганите от училищата профили и специалности от професии. Важно е да се знае какви учебни дисциплини ще се изучават, какво ще може да продължи да учи детето във висшите учебни заведения и каква професионална реализация може да има след завършване на средното си образование. Познаването на бъдещата професия и кариерните пътеки е ключово за правилния избор.

Съобразете се и с интересите, дарбите и талантите на детето. Тези аспекти могат да бъдат развити в някоя от предлаганите паралелки.

Подаване на Документи и класиране.
Подаването на документи за участие в първо класиране става в периода 8-10 юли включително. Документите се подават в училището-гнездо или онлайн през сайта infopriem.mon.bg. За кандидатстването онлайн ще са необходими данни от служебната бележка за явяване на НВО.

Резултатите от първо класиране ще излязат до 12 юли. Срокът за записване на приетите на първо класиране или подаване на заявление за участие на второ класиране е 15-17 юли.

Процес на Класиране.

  • Ако сте приети по първото си желание, задължително трябва да се запишете в избраната специалност или профил.
  • Ако сте приети по второ или следващо желание, можете да участвате на второ класиране с надежда да преминете по-напред в желанията си, като подадете заявление за участие на второ класиране в периода 15-17 юли.
  • Резултатите от втори етап на класиране ще станат ясни до 19 юли, а записването на приетите ученици е в периода 22-24 юли 2024 г.
  • Трето класиране е за онези ученици, които не са приети никъде след първо, не са участвали в класирането, били са приети, но не са се записали, и тези които са се записали, но са изтеглили документите си.
  • За поредна година има и четвърто класиране, в което могат да участват ученици, които не са кандидатствали до момента, не са записани в никое училище, и тези които са се записали, но са изтеглили документите си.

Заключение.
Повече и по-подробна информация за кандидатстването в осми клас – дати, срокове и други, можете да откриете на сайта на Регионално управление на образованието-Габрово или да се свържете с кариерните консултанти от ЦПЛР „Кариерно ориентиране-Габрово“. Правилното и информирано решение е ключово за успешното бъдеще на вашето дете.

Новини

На 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе

Published

on

През следващата седмица – на 10 юли, започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, информираха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Строителните работи ще се извършват ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието според спецификата на изпълняваните дейности, като няма да се въвежда пълно спиране на движението.

Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи. Предвижда се строителните работи да се извършват в 6 етапа.

В първите два е основният ремонт на естакадата на съоръжението на българска територия. За изпълнение на дейностите ще бъде затворен участък с дължина около 400 метра. Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това за изход в посока Румъния.

Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около 4 месеца и половина за всяка от лентите. За по-добра организация на движението регулирането на трафика ще се извършва с адаптивна светофарна уредба. Тя ще може да се премества и да се разполага в съответната част на моста, която се ремонтира.

Габаритът и височината на съоръжението не позволява безопасна работа през нощта, а опазването на живота и здравето на пътуващите и на строителите на обекта е най-важна. Ако изпълнението на някои дейности може да се извърши безопасно през тъмната част на денонощието, това ще бъде направено.

Трасето на българска територия на Дунав мост, който е част от път I-2, е с обща дължина 1,057 км. От въвеждането му в експлоатация преди 70 години – през 1954 г., досега основен ремонт не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка.

Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовите пластове, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др. Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД „Дунав мост“. Стойността на договора е 44 877 228,68 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи по договор е 730 дни.

Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Дунав мост-ПИИ-Строл“. Стойността на техния договор е 848 400 лв. с ДДС. Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите и на гражданите на град Русе, през чиято територия преминава транзитният трафик за Дунав мост, за причиненото неудобство.

Извършването на строителни работи и промяната в организацията на движение ще създаде неудобства и на гражданите, и на шофьорите, но предприемането на строителните работи е необходимо, за да се осигури безопасното пътуване по моста между Русе и Гюргево в следващите години. За повишаване на безопасността АПИ работи в постоянна координация и тясно сътрудничество с Гранична полиция, Агенция „Митници“, ИА „Автомобилна администрация“, община Русе и Областната администрация на Русе.

Апелът към шофьорите и жителите на Русе е да проявят разбиране и търпение, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи.

Гражданите ще бъдат уведомявани своевременно за всяка промяна в организацията на движение, свързана с ремонта на Дунав мост. На интернет страницата на АПИ – www.api.bg, е създадена специална секция, в която ще се публикуват всички съобщения за основния ремонт на съоръжението между Русе и Гюргево.

Зареди още

Култура

Габровският театър отчете успешен сезон

С три премиери, над 200 реализирани събития и награда Аскеер приключи сезон 2023 / 2024 в Габровския театър.

Published

on

На 27 юни, със зрелищния си спектакъл Портретът на Дориан Грей, Габровският драматичен театър закри сезон 2023/2024 на сцената на обновения Дом на културата “Емануил Манолов” в Габрово.

Отпразнува три премиерни заглавия и реализира общо над 200 събития, в периода от септември 2023 до юни 2024 г. В Габрово са реализирани над 100 представления, както собствена продукция, така и на гостуващи колеги, което е своеобразен рекорд от 2019 г. насам.

За края на сезона екипът на театъра е подготвил и анкета за своите зрители, която да определи нагласите сред публиката по повод работата на театъра. Анкетата е отворена, анонимна и е достъпна на този линк: https://forms.gle/Kg4YffFPc5VV8Jeg6.

Турнета, участия във фестивали, организиране на фестивал, номинации и награди са само част от дейностите, които попълват отчета за годината.

Измина една интересна плеяда от месеци, в които положеният труд започна да бере плодове, а ние не спирахме да сеем новите семена, с които екипът на театъра се надява да осигури нова щедра театрална година.

„През октомври 2023 г. участвахме в два международни фестивала. Спектакълът „Трудни за обичане“ по Л. Герш с режисьор Светослав Славчев взе участие в Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница, където си завоюва две награди – за най-добър актьор за Ангел Калев и награда на публиката.

Спектакълът „Дано играят добре“ по Луц Хюбнер, с режисьор Ана Батева, бе част от програмата на Международен театрален фестивал „Отело“ в Гостивар, Северна Македония.

През ноември отбелязахме вълнуващата премиера на „Приятнострашно“ от Яна Борисова, с режисьор Валерия Минева. Зимните месеци преминаха в репетиции на „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд, реж. Веселка Кунчева, след чиято премиера през февруари обиколихме част от големите сцени в страната. Спектакълът получи 3 номинации за награда „Аскеер“ в категориите Сценография, Костюмография и Театрална Музика. Наградата за Сценография бе връчена на Мариета Голомехова.

Началото на април беше вълнуващо с деветото издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло Акт“, а веднага след него представихме премиерния семеен спектакъл „Слънчев ден“ от Ана Батева и Любомир Колаксъзов, режисиран от Ана Батева.

В самия край на сезона ще проведем третото издание на Летен театрален форум, в което габровските актьори ще работят заедно със студенти и актьори по темата „Музиката в думите“. Тази година форумът ще бъде ръководен от режисьора Ана Батева, музиканта и композитор Стефан Здравески и сценографа и хореограф Деница Николова. Събитието за театралните професионалисти ще започне на 8 юли и ще завърши с показ с вход свободен на 18 юли.

Септември месец ще стартира с премиера. Атанас Атанасов режисира пиесата на Жорди Галсеран “Канкун”, която ще ни пренесе на плажовете на испанския курорт. Премиерните дати са 4 и 26 септември. В началото на юли започнахме работа по още един нов проект, който ще се реализира в началото на септември.

По повод 60-годишнината от основаването на МАИР “Боженци”, сме партньор в създаването на театрален спектакъл, който ще се изпълни на мегдана на село Боженци на 6, 14 и 21 септември. Пиесата “Боженкалиите” е написана специално за повода от драматурга на габровския театър Емилия Илиева и е под режисурата на Светослав Славчев“, споделят от ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

„Благодарим на зрителите и ги очакваме да посетят с интерес и всички предстоящи в новия сезон събития на Драматичен театър “Рачо Стоянов”.

Зареди още

Крими

Проблеми за двама дрогирани на пътя в Габрово, сред тях 29-годишна с опиати

Published

on

Двама водачи, употребили наркотични вещества и седнали зад волана да управляват, бяха установени да шофират по улиците на Габрово. Срещу нарушителите са образувани досъдебни производства.

На 3 юли, около 11.20 часа, в Габрово за проверка бил спрян лек автомобил “Сузуки Лиана“, управляван от 26-годишен местен жител. Водачът бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин. Мъжът е дал кръв за химически анализ.

Същият ден, но около 22.45 часа, автопатрулен екип при РУ Габрово спрял за полицейска проверка “Фолксваген Пасат“, управляван от 29-годишина габровка. На място била извършена проверка за употреба на наркотици, като дрегерът отчел положителен резултата за опиати. Жената дала кръв за химически анализ.

Още едно престъпление, свързано с наркотици, е било разкрито през последните дни в региона. Над 12 грама метамфетамин и над 7 грама марихуана бяха иззети при полицейска акция, проведена в Севлиево.

Вечерта на 2 юли екип на полицията извършил проверка на 30-годишен мъж, у когото били намерени бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на метамфетамин и марихуана.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от мъжа, били намерени и иззети наркотици от същия вид. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица