Свържи се с нас

Новини

Проучване в региона разкри нагласите на учениците за образование и кариера

Published

on

За шеста поредна година, Центърът за подкрепа на личностното развитие „Кариерно ориентиране-Габрово“ проведе анкетно проучване сред учениците от 7 и 12 клас в област Габрово.

Целта бе да се проучат нагласите на учениците за продължаване на образованието и реализацията на пазара на труда. Резултатите бяха представени на информационна среща на 26 юни, на която присъстваха представители на областната администрация, общините, училища, журналисти и социални партньори.

Проучването, обхванало 1 238 ученици, показва, че 86,2% от седмокласниците разчитат на родителите си за избор на бъдещо образование, следвани от приятелите и учителите. При абитуриентите 60% също разчитат на родителите си, но професионалистите и студентите заемат второ и трето място.

Учениците проявяват интерес към профилиращите предмети и възможностите за реализация. Близо 20% от седмокласниците искат повече възможности за избор на паралелки, докато 23% смятат, че многото възможности ги затрудняват в избора. 47,2% от завършващите професионални паралелки планират да учат и работят едновременно.

Парите остават водещ критерий за бъдещата професия, но удовлетворението от труда и виждането на резултатите също са важни за тях.

Центърът провежда и анкета сред родителите на учениците, като резултатите ще бъдат представени в началото на следващата учебна година.

Икономика

Таня Христова: Действията ни за климата трябва да са прогресивни!

Published

on

„Живеем във време, в което е необходимо да действаме и да мислим по начин, чрез който ще успеем да се адаптираме към природата, прилагайки най-добрите решения. За това ни е нужна адекватна нормативна среда, а също активни общини и граждани. Важно е да се стремим да бъдем прогресивни и да експериментираме, за да направим живота на хората след нас възможен.“

Това заяви кметът на община Габрово Таня Христова при откриването на третото издание на дискусионния форум „Кметовете говорят“. Събитието се провежда на 3 и 4 юли 2024 г. в Габрово и онлайн в рамките на конференцията „Да обединим усилия в борбата с климатичните промени“.

През двата дни енергийни агенции и центрове заедно с представители на местни власти и бизнеса обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите, породени от промяната в климата.

В качеството си и на председател на Управителния съвет на Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“ Таня Христова изрази удовлетвореност, че в програмата на форума са включени практически ориентирани теми и подчерта, че той е част от съпътстващата програма на 61-ата сесия на Междуправителствения комитет по изменение на климата.

„Не би трябвало темата за зелената сделка да плаши хората и да се чудим дали те ще ни разберат – каза Христова. – Считам, че това събитие доказва нещо много важно – че трябва да работим заедно и да създаваме общи решения, за да отговорим на предизвикателствата, които стоят пред обществото“, подчерта кметът. Тя изтъкна, че местните власти имат ключова роля за развитието на устойчивата енергия в България и открои важността на човешкия фактор, за да има успех този процес.

През първия ден от форума се проведе обучение на общински служители за създаване на енергийни общности. Пред участниците бяха показани няколко технологични решения и бизнес модели за топлопреносни и електропреносни мрежи, фотоволтаични и термопомпени инсталации, интелигентно управление на сгради, мониторинг и контрол на потреблението.

В специално онлайн включване служебният заместник-министър на енергетиката Красимир Ненов коментира ключови акценти от Интегрирания национален план „Енергетика и климат“ (ИНПЕК), в който са заложени насоки за намирането на инвестиции и тенденции в развитието на технологиите.

„Изключително важно е сътрудничеството между институциите на държавно и на местно ниво, за да можем да посрещнем предизвикателствата от измененията на климата и да гарантираме енергийната сигурност. Политиката в областта на енергийната ефективност и на енергията от възобновяеми източници (ВЕИ) е съществен елемент от националната и от европейската политика за постигане на целите за неутралност по отношение на климата“, каза Красимир Ненов и подчерта ролята на общините за разгръщането на енергията от ВЕИ и подобряване на енергийната ефективност.

Сред амбициите на НПЕК заместник-министърът отбеляза дела от ВЕИ в крайното потребление, чиято цел е малко над 34%. Като съдържание тя включва дял на ВЕИ в крайното потребление на електрическа енергия над 55%. Относно дела на енергията за отопление и охлаждане от ВЕИ са заложени 43,6%. Доста голямо увеличение се наблюдава в целта при транспорта с ВЕИ – малко под 30%. При енергийната ефективност е заложено намаление на крайното потребление с около 11,3% спрямо нивата от 2020 г.

„Важен акцент в ИНПЕК е стимулирането на развитието на електрическата мобилност, за която местните власти могат да имат ключова роля. Освен електрификация на железопътния транспорт ще се насърчава и използването на биогорива от ново поколение, както и производството на геотермална енергия за отопление чрез централизирани локални системи“, съобщи зам.-министър Ненов. Той каза, че се предвижда облекчение на административните процедури за присъединяване при изграждането на енергийни обекти за производство на енергия от ВЕИ, както и създаването на центрове за административно обслужване в помощ на гражданите и бизнеса.

По време на събитието заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов посочи, че Габрово е пионер в България в областта на създаването, изграждането и експлоатирането на ВЕИ общностите. „Това е ключов подход за справяне с климатичните промени. Чрез енергийните общности се насърчават местните икономики, а чрез взаимодействието между институциите на централната и на местната власт може да се активизира експертизата на цялото общество. Смисълът на ИНПЕК е да се създаде доверие и да се насочат инвеститорите към сферата на устойчивата енергия“, допълни Ненов.

Във втория ден на конференцията ще бъдат представени добри практики за сформиране на енергийни общности и концепции за нулевоенергийни градски райони. Участниците ще разгледат ролята на услугите за енергийно обновяване на жилищни сгради, подходите за борба с енергийната бедност и иновативните инструменти за енергийна ефективност.

„За трета поредна година ние надграждаме това събитие. Темите, за които говорим, стават все по-важна част от дневния ред на общините и на гражданите както у нас, така и в цяла Европа. Това е работата на българските местни власти, чието желание е реформите да се случват по един координиран начин. Важно е посланието да бъде предадено именно в рамките на 61-ата сесия на Междуправителствения комитет по изменение на климата, за който в София ще се съберат представители на 150 държави, за да дискутират доклада „Климатът и градовете“, подчерта изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ д-р Драгомир Цанев.

Участието в събитието е безплатно с регистрация в електронна форма на адрес – https://forms.gle/CB5K1iZ1KyJ6tXRR7.

Линк към срещата в електронната платформа Zoom

ПРОГРАМА

*Автор: Миглена Въгленова,
Община Габрово
.

Зареди още

Новини

Кметът на Габрово забрани къпането в реки, язовири и съоръжения

Published

on

Със заповед на кмета на Габрово Таня Христова се забранява къпането в хидротехнически съоръжения и неохраняеми водни площи на територията на община Габрово.

Контролът по заповедта е възложен на Общински инспекторат – Габрово.

При констатирани нарушения ще бъде уведомявано Районно управление – Габрово, посочват от администрацията на кмета.

*Автор на фоновото изображение е:
Борислав Колев, фейсбук.

Зареди още

Новини

Важен избор за бъдещето: Кандидатстване за 8 клас

Published

on

Изборът за продължаване на образованието след седми клас е важен не само за бъдещото професионално развитие на детето, но и за неговото личностно формиране и израстване. Наближава моментът за подаване на документите за кандидатстване в осми клас, което е ключово събитие в живота на детето и неговите родители. Този избор ще определи живота на детето не само за следващите пет години, а и за много по-далеч в бъдещето.

Взимане на Решение заедно.
Решението за това какво и къде ще учи бъдещият осмокласник трябва да бъде взето заедно от детето и родителя. Важно е да не оставяте детето само да вземе това решение, защото на тази възраст децата не познават достатъчно добре себе си и светът на професиите. От друга страна, не трябва и да налагате едностранно своето мнение, тъй като това може да доведе до отказване при първи срещнати трудности.

Интересът на детето е от решаващо значение, тъй като той ще окаже влияние върху мотивацията му за постижения в училище. Дете, което е ангажирано с взетото решение, знае, че трябва да се справя с трудностите и ги приема не като такива, а като предизвикателства.

Внимателно изследване на възможностите.
Родителите трябва внимателно да проучат предлаганите от училищата профили и специалности от професии. Важно е да се знае какви учебни дисциплини ще се изучават, какво ще може да продължи да учи детето във висшите учебни заведения и каква професионална реализация може да има след завършване на средното си образование. Познаването на бъдещата професия и кариерните пътеки е ключово за правилния избор.

Съобразете се и с интересите, дарбите и талантите на детето. Тези аспекти могат да бъдат развити в някоя от предлаганите паралелки.

Подаване на Документи и класиране.
Подаването на документи за участие в първо класиране става в периода 8-10 юли включително. Документите се подават в училището-гнездо или онлайн през сайта infopriem.mon.bg. За кандидатстването онлайн ще са необходими данни от служебната бележка за явяване на НВО.

Резултатите от първо класиране ще излязат до 12 юли. Срокът за записване на приетите на първо класиране или подаване на заявление за участие на второ класиране е 15-17 юли.

Процес на Класиране.

  • Ако сте приети по първото си желание, задължително трябва да се запишете в избраната специалност или профил.
  • Ако сте приети по второ или следващо желание, можете да участвате на второ класиране с надежда да преминете по-напред в желанията си, като подадете заявление за участие на второ класиране в периода 15-17 юли.
  • Резултатите от втори етап на класиране ще станат ясни до 19 юли, а записването на приетите ученици е в периода 22-24 юли 2024 г.
  • Трето класиране е за онези ученици, които не са приети никъде след първо, не са участвали в класирането, били са приети, но не са се записали, и тези които са се записали, но са изтеглили документите си.
  • За поредна година има и четвърто класиране, в което могат да участват ученици, които не са кандидатствали до момента, не са записани в никое училище, и тези които са се записали, но са изтеглили документите си.

Заключение.
Повече и по-подробна информация за кандидатстването в осми клас – дати, срокове и други, можете да откриете на сайта на Регионално управление на образованието-Габрово или да се свържете с кариерните консултанти от ЦПЛР „Кариерно ориентиране-Габрово“. Правилното и информирано решение е ключово за успешното бъдеще на вашето дете.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица