Свържи се с нас

Икономика

Кметът Таня Христова: Габрово се справи успешно с бюджет 2023, въпреки трудностите!

Published

on

„Въпреки трудностите, Община Габрово се справи успешно с бюджет 2023“. Това стана известно от думите на кмета на Габрово Таня Христова по време на публично обсъждане на Отчета за изпълнението на бюджета на Община Габрово за 2023 г, което се проведе в Ритуалната зала на Общината.

На него присъстваха кметът на Община Габрово Таня Христова, председателят на Общински съвет Габрово инж. Климент Кунев, заместник-кметът Мария Йозова, директорът на дирекция „Финансовo-счетоводна“ Татяна Керемедчиева, началникът на отдел „Финанси и бюджет“ Деян Андреев, представители на общинска администрация, общински съветници. Представянето беше излъчвано и онлайн. Презентация за изпълнението на бюджета на Община Габрово за 2023 година беше представена от началника на отдел „Финанси и бюджет“.

Кметът Таня Христова благодари на екипа на Общината, партньорите и гражданите за това, че заедно се работи за развитието на нашия град. Тя подчерта, че въпреки поредната комплексна и сложна година, Общината е успяла да се справи, отчитайки факта, че Бюджетът беше приет едва през м. септември 2023 г.

По думите ѝ това е нещо от новата ни история, което трябва да се помни, тъй като, когато не се учим от миналото, грешките ще се повтарят. „

Какво е коствало на всички в администрацията да работят при този алогичен режим, само те си знаят. Благодаря на онези, които изразяват конструктивни предложения и критика, с което да подобряваме и развиваме нас самите и нашата работа. Убедена съм, че община Габрово и хората в нея имат огромен потенциал, който тепърва още ще се разгръща“, подчерта Таня Христова и допълни, че през 2024 –та се подготвят много инфраструктурни проекти, реализацията на които ще доведе до промяна, която ще е удовлетворяваща за всички, които живеят в града.

Годишният финансов отчет на Община Габрово за 2023 г. е заверен от Сметната палата с Одитен доклад. Информацията в сборния отчет е на база годишните отчети за касово изпълнение на бюджета на Общината, на второстепенните разпоредители и представя изпълнението на основните параметри по бюджета към 31.12.2023 година. Всички материали по него са достъпни на интернет страницата на Общината. В указания срок не са постъпвали становища по отчета.

Икономика

Таня Христова: Действията ни за климата трябва да са прогресивни!

Published

on

„Живеем във време, в което е необходимо да действаме и да мислим по начин, чрез който ще успеем да се адаптираме към природата, прилагайки най-добрите решения. За това ни е нужна адекватна нормативна среда, а също активни общини и граждани. Важно е да се стремим да бъдем прогресивни и да експериментираме, за да направим живота на хората след нас възможен.“

Това заяви кметът на община Габрово Таня Христова при откриването на третото издание на дискусионния форум „Кметовете говорят“. Събитието се провежда на 3 и 4 юли 2024 г. в Габрово и онлайн в рамките на конференцията „Да обединим усилия в борбата с климатичните промени“.

През двата дни енергийни агенции и центрове заедно с представители на местни власти и бизнеса обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите, породени от промяната в климата.

В качеството си и на председател на Управителния съвет на Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“ Таня Христова изрази удовлетвореност, че в програмата на форума са включени практически ориентирани теми и подчерта, че той е част от съпътстващата програма на 61-ата сесия на Междуправителствения комитет по изменение на климата.

„Не би трябвало темата за зелената сделка да плаши хората и да се чудим дали те ще ни разберат – каза Христова. – Считам, че това събитие доказва нещо много важно – че трябва да работим заедно и да създаваме общи решения, за да отговорим на предизвикателствата, които стоят пред обществото“, подчерта кметът. Тя изтъкна, че местните власти имат ключова роля за развитието на устойчивата енергия в България и открои важността на човешкия фактор, за да има успех този процес.

През първия ден от форума се проведе обучение на общински служители за създаване на енергийни общности. Пред участниците бяха показани няколко технологични решения и бизнес модели за топлопреносни и електропреносни мрежи, фотоволтаични и термопомпени инсталации, интелигентно управление на сгради, мониторинг и контрол на потреблението.

В специално онлайн включване служебният заместник-министър на енергетиката Красимир Ненов коментира ключови акценти от Интегрирания национален план „Енергетика и климат“ (ИНПЕК), в който са заложени насоки за намирането на инвестиции и тенденции в развитието на технологиите.

„Изключително важно е сътрудничеството между институциите на държавно и на местно ниво, за да можем да посрещнем предизвикателствата от измененията на климата и да гарантираме енергийната сигурност. Политиката в областта на енергийната ефективност и на енергията от възобновяеми източници (ВЕИ) е съществен елемент от националната и от европейската политика за постигане на целите за неутралност по отношение на климата“, каза Красимир Ненов и подчерта ролята на общините за разгръщането на енергията от ВЕИ и подобряване на енергийната ефективност.

Сред амбициите на НПЕК заместник-министърът отбеляза дела от ВЕИ в крайното потребление, чиято цел е малко над 34%. Като съдържание тя включва дял на ВЕИ в крайното потребление на електрическа енергия над 55%. Относно дела на енергията за отопление и охлаждане от ВЕИ са заложени 43,6%. Доста голямо увеличение се наблюдава в целта при транспорта с ВЕИ – малко под 30%. При енергийната ефективност е заложено намаление на крайното потребление с около 11,3% спрямо нивата от 2020 г.

„Важен акцент в ИНПЕК е стимулирането на развитието на електрическата мобилност, за която местните власти могат да имат ключова роля. Освен електрификация на железопътния транспорт ще се насърчава и използването на биогорива от ново поколение, както и производството на геотермална енергия за отопление чрез централизирани локални системи“, съобщи зам.-министър Ненов. Той каза, че се предвижда облекчение на административните процедури за присъединяване при изграждането на енергийни обекти за производство на енергия от ВЕИ, както и създаването на центрове за административно обслужване в помощ на гражданите и бизнеса.

По време на събитието заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов посочи, че Габрово е пионер в България в областта на създаването, изграждането и експлоатирането на ВЕИ общностите. „Това е ключов подход за справяне с климатичните промени. Чрез енергийните общности се насърчават местните икономики, а чрез взаимодействието между институциите на централната и на местната власт може да се активизира експертизата на цялото общество. Смисълът на ИНПЕК е да се създаде доверие и да се насочат инвеститорите към сферата на устойчивата енергия“, допълни Ненов.

Във втория ден на конференцията ще бъдат представени добри практики за сформиране на енергийни общности и концепции за нулевоенергийни градски райони. Участниците ще разгледат ролята на услугите за енергийно обновяване на жилищни сгради, подходите за борба с енергийната бедност и иновативните инструменти за енергийна ефективност.

„За трета поредна година ние надграждаме това събитие. Темите, за които говорим, стават все по-важна част от дневния ред на общините и на гражданите както у нас, така и в цяла Европа. Това е работата на българските местни власти, чието желание е реформите да се случват по един координиран начин. Важно е посланието да бъде предадено именно в рамките на 61-ата сесия на Междуправителствения комитет по изменение на климата, за който в София ще се съберат представители на 150 държави, за да дискутират доклада „Климатът и градовете“, подчерта изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ д-р Драгомир Цанев.

Участието в събитието е безплатно с регистрация в електронна форма на адрес – https://forms.gle/CB5K1iZ1KyJ6tXRR7.

Линк към срещата в електронната платформа Zoom

ПРОГРАМА

*Автор: Миглена Въгленова,
Община Габрово
.

Зареди още

Икономика

„Кметовете говорят“ в Габрово на 3 и 4 юли

Published

on

Енергийни агенции и центрове заедно с местни власти обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите, породени от промяната в климата. За трета поредна година Габрово ще бъде домакин на дискусионния форум „Кметовете говорят“, който се завръща в разширен формат на 3 и 4 юли 2024 г.

Този път събитието ще е в рамките на конференцията „Да обединим усилия в борбата с климатичните промени“, която се провежда съвместно с редица български енергийни агенции и центрове.

На фокус ще са ключови въпроси, свързани с устойчивата енергия и ролята на местните власти в процеса. Програмата предвижда представяне на Интегрирания национален план „Енергетика и климат“ (ИНПЕК) и възможностите за развитие на локални бизнес модели като ключов принцип в Програма „Развитие на регионите“ 2021–2027 г.

Ще бъдат показани и технологични решения за топлопреносни и електропреносни мрежи, фотоволтаични и термопомпени инсталации, интелигентно управление на сгради, мониторинг и контрол на потреблението.

Двудневният форум ще обърне внимание на темата за борбата с климатичните промени чрез услуги на общинския енергиен мениджър, концепции за нулевоенергийни градски райони, насърчаване на ВЕИ и добри практики за сформиране на енергийни общности.

Участниците ще разгледат ролята на услугите за енергийно обновяване на жилищни сгради, подходите за борба с енергийната бедност и иновативните инструменти за енергийна ефективност.

Конференцията ще се състои присъствено в зала „Ритуална“ на Община Габрово и онлайн в платформата Zoom („Зуум“). Организатори са Центърът за енергийна ефективност „ЕнЕфект“, Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“ и Община Габрово.

Участието е безплатно с регистрация в електронна форма на адрес – https://forms.gle/CB5K1iZ1KyJ6tXRR7 .

Автор: Миглена Въгленова,
Община Габрово.

Зареди още

Икономика

Габрово запазва осма позиция по работна заплата в страната

Published

on

Област Габрово остава на осмо място по средна брутна месечна работна заплата през първото тримесечие на годината. Официалните данни оповестиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2024 г. е била 1 689 лв, февруари – 1 743 лв, а за март – 1 786 лева. През първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в област Габрово e 1 739 лв. и се увеличава спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. с 1.6%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са: “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, „Образование“ и „Култура, спорт и развлечения“. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. най-голямо повишение в заплащането се наблюдава в дейностите „Хотелиерство и ресторантьорство“, “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” и „Други дейности“.

През първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата нараства с 14.6% спрямо същия период на 2023 г. В обществения сектор увеличението е 18.3 %,а в частния сектор – 13.5%.

По показателя средна брутна месечна работна заплата преди област Габрово се нареждат София (столица), Варна, София (област), Враца, Стара Загора, Пловдив и Русе.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на 2023 г. са: „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 2 534 лева. „Образование“ – 2 125 лева „Държавно управление“ – 2 046 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Административни и спомагателни дейности“ – 1 050 лева. „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 1 160 лева. „Други дейности“ – 1 201 лева.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица