Свържи се с нас

Крими

Полицията с летни акции по пътна безопасност

Published

on

И тази година през летните месеци е предвидено изпълнението на традиционните кампании на МВР – „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ и „Безопасно лято“, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ е в ход и ще продължи до края на месец август. Целта ѝ е по време на лятната ваканция да се обезпечи сигурността на децата като различни участници в движението.

В ОДМВР-Габрово е създадена организация за провеждането на специализирани полицейски операции, които ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи особено лица до 18 г., както и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

При установяване на водачи на велосипеди (над 12 г.), които управляват пътни превозни средства по тротоари или пешеходни пътеки, както и при други установени нарушения на ЗДвП от деца, ще се прилага ЗДвП при спазване разпоредбите на чл. 26 от Закона за административните нарушения и наказания.

Създадена е организация за взаимодействие с органите на „Автомобилна администрация“, РУО и училищните ръководства за планиране на съвместни действия за осигуряване безопасността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци.

Ще се извършват инструктажи на водачите и ще се проверява за недопускане управлението на автобуси от водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози водачи.

Ще бъдат извършвани проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки.

Действията по контрола и проверките ще бъдат координирани между органите на различните институции. Служителите от Пътна полиция, полицейските и младши полицейските инспектори ще извършват проверки за установяване на собствениците на мотопеди и мотоциклети в малките населени места, ще съставят полицейски разпореждания по чл.64 от ЗМВР с цел да не се допуска предоставянето за управление на МПС на неправоспособни водачи, в т.ч. на малолетни или непълнолетни.

До 15 септември ще се проведе и традиционната акция на полицията „Безопасно лято“. В този период в дните петък и събота от 14.00 до 21.00 часа и според интензивността на трафика ще се организира подпомагане на движението на входовете и изходите на големите населени места и подходите към курортните комплекси/селища.

В съботните дни след 23.00 часа в населени места ще се организират контролни проверки за ограничаване управлението на превозни средства след употреба на алкохол/наркотици или техни аналози; от неправоспособни водачи и с над допустимата скорост. При установяване на водач или пътник с невръчени електронни фишове ще се предприемат действия по връчването им.

Крими

Присъда за корумпиран председател на ТЕЛК, „прилапал“ парични дарове

Published

on

По обвинение на Окръжната прокуратура в Габрово председател на териториална експертна лекарска комисия към болнично заведение в Габрово бе осъден за подкуп, извършен при условията на продължавано престъпление.

С присъда на Габровски окръжен съд от края на месец май, мъжът с инициали Ц.Д. от Трявна бе признат за виновен за това, че от неустановена дата в началото на месец май 2022 г до 16 ноември 2022 г, като длъжностно лице по чл. 93 т. 1 б. „б“ от НК – председател на Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК), при условията на продължавано престъпление, приел от 11 различни лица дарове, които не му се следват. Той взимал парични суми, в общ размер 3 500 лева, за да извърши или задето извършил действия по служба, във връзка с издаване на експертни решения за медицински експертизи с определяне на степен на трайно намалена работоспособност и определяне на вид и степен на увреждане на освидетелствани лица от ръководената от него ТЕЛК.

След проведено пред ОС-Габрово съкратено съдебно следствие, за извършеното престъпление по 301 ал. 1 предл.“второ“ във вр. с чл. 26 ал. 1 от НК, на подсъдимия бе наложено наказание „лишаване от свобода“, в размер на 2 години, чието изпълнение е отложено за срок от 4 години, както и глоба в размер на 4 000 лева.

Подсъдимият бе лишен и от право да заема държавна длъжност и да упражнява дейност, свързана с освидетелстване на работоспособност, като председател или член на комисия при ТЕЛК и НЕЛК за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Подсъдимият бе осъден да заплати в полза на държавата сумата от 3 500 лева, представляваща равностойността на предмета на престъплението.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново, в 15-дневен срок от постановяването ѝ.

Зареди още

Крими

39-годишен габровец загина при трудова злополука

Published

on

Под ръководството на Окръжната прокуратура в Габрово се води разследване за трудова злополука, в резултат на която е настъпила смъртта на 39-годишен мъж.

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.123 ал.1 от НК за това. То ще изясни обстоятелствата дали около 17.00 часа на 28 юни т.г., в таванско помещение на жилищна кооперация на бул.“Трети март“ в Габрово, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, свързана с извършване на действия по отстраняване на неизправност по кабелна мрежа на мобилен оператор, е причинена смъртта на 39-годишния габровец, с инициали Б.Д.

Неотложните следствени действия-оглед на местопроизшествие и допълнителен оглед на местопроизшествие, са извършени от екип на ОСО при ОП – Габрово. Назначена е съдебна- медицинска експертиза. Предстои назначаване на техническа експертиза и на експертиза по безопасност и охрана на труда за изясняване на причините и механизма на деянието.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Крими

Жена „захлеби“ почти минимална заплата, но не за дълго. Полицията я прибра!

Published

on

В рамките на няколко минути служители на габровската полиция установиха и задържаха жена, извършила кражба на пари.

Действията по разследването започнали снощи, малко преди 18.30 часа. Чрез спешния телефон 112 бил подаден сигнал, че неизвестно лице проникнало в незаключен апартамент в Габрово, откъдето извършило кражба на 850 лв.

В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни мероприятия в 18.40 часа полицаи арестували 26-годишната крадла.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица