Свържи се с нас

Новини

Томислав Дончев: Надявам се на повече разум, за да има повече стабилност и развитие след изборите

Published

on

Помните ли за кой път се явявате на избори?
С мое участие за 10-ти път, като последните 6 пъти са от 2021 година насам.

Много или малко е това?
За 17 години в политиката е и много, и малко. Това е, като периодично да се явяваш на проверовъчен изпит.

И винаги сте печелили изборите?
Винаги съм получавал голяма подкрепа, за което благодаря от сърце!

Има ли изхабяване?
Има естествено, но с годините натрупваш опит, ставаш по-добър, възможностите ти да променяш и реализираш се увеличават. Общественото доверие е голяма отговорност, но дава сили и мотивация да се върви напред и да се постигат добри резултати.

Каква е цената на политическите грешки?
И най-добрите грешат, а най-лесно се греши от добри намерения. Който ви обяснява, че не е грешил, откровено ви лъже. Голямата надежда и очаквания винаги пораждат и разочарование, също така, когато много неща зависят от теб, в един момент има опасност да си виновен за всичко. Но аз го приемам с търпение, една от функциите на политиците да са виновни за всичко.

Но все пак, вие сте от водещите политици, особено тук в нашата област. Резултатите ви на всички избори са от най-добрите в страната?
Така е, но в България срокът на годност на политиците обичайно е кратък, което е проблем, защото преходът от мениджър и експерт към политик отнема време, още повече време отнема политикът да се превърне в държавник.

Хайде да си поговорим за Габрово.
Хайде!

Казахте, че сте в политиката 17 години. Достатъчно ли е направеното за областта през тези години.
Трябва още много, въпреки че и много е направено, но Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново, и селата заслужават, и имат нужда от повече.

Може ли да сте по-конкретен?
Мога да ви говоря с часове. Хайде да започнем с образованието, което е сред основните ни приоритети. Въпреки, че областта е известна с доброто си образование, защото Габрово е университетски град, има гимназии, които са еталон в национални мащаби, но има нужда от още.

Има какво да се подобри в образованието по принцип – да скъсаме с формализма, да не насърчаваме учениците да зубрят, а да придобиват знания и умения. Отделно трябва да направим така, че много повече младежи да отиват да учат инженерни науки, математика, физика, това от което икономиката има нужда.

Ако има нещо специфично за областта, това е професионалното образование. Габровска област е с подчертан индустриален профил. В контекста на фактически недостиг на работна сила, за да запазим и развием този потенциал, ни е необходимо да развиваме професионалното образование – и като качество на подготовка в професионалните гимназии. Квалифицирани и подготвени специалисти и работници означава по-конкурентноспособни предприятия, по-високи заплати. Това включва и усъвършенстване на учебните програми и адекватна материална база, и квалифицирани, и мотивирани преподаватели. Отделно от това, трябва да положим усилия да повишим интереса към професионалното образование, което към момента не е толкова атрактивно. Казвам го със съжаление, защото висококвалифициран работник ще получава заплата, по-висока от тази на полицай или на учител. За щастие в нашата област бизнесът работи със системата за професионално образование, тенденция, която трябва да съхраним и задълбочим.

Подкрепата за Техническия университет трябва да продължи. Освен добрите традиции в машиностроенето, електрониката, информационните технологии, е важно, че той се специализира в някой актуални сфери като енергийна ефективност, например. Ще се радвам да има много повече инициативи между Университета и предприятията, не само от областта, но логично и естествено е да са преди всичко с предприятията тук.

А Културата?
Естествено и културата. Областта е с добре развита мрежа от културни институции, някои от които са марка в национални или международни мащаби. Само в Габрово има 5 музея! Но и тук трябва повече – необходими са ни проекти, които да привличат интереса на младите хора, които да карат повече хора да ни посещават. Днес границите между зрител и изпълнител са размиват, а и младите хора искат да участват, не само да гледат. Трябва да създадем среда, подкрепа, събития, които да провокират творчеството на младите хора от Габрово и техните гости от страната и чужбина. Считам, че точно по тази причина, изграждането на Центъра „Кристо” е изключително важно.

Да не би да сте се отказали от приоритетите си в инфраструктурата?
Ни най-малко. По-скоро я считам за тема, която няма нужда да се поставя под въпрос. За съжаление, един от проблемите на последните 3 години е, че като изключим общинските проекти, инвестициите в инфраструктура спряха. Паметник на безвремието е АМ „Хемус” до Ябланица, която от 3 години си стои, както е оставена. А точно тази магистрала, трябваше да „приближи” Габрово и до Варна, и до София. Другата лоша новина е, че Асен Василев взе парите, които бяха заделени в специална сметка за строителството на „Хемус” и ги похарчи, не знам за какво. Изпуснатите 3 години ще ни излязат скъпо и то в буквалния смисъл на думата, строежът на магистралата сега със сигурност ще ни излезе по-скъпо.

А тунела?
Какво се случи с тунела е очевидно. Правителството на Петков се опита да го спре, чрез промяна в Плана за управление на Природен парк „Българка”, а второто правителство на промяната не направи нищо, ама съвсем нищо по темата. Разбрах, че в МРРБ са разсъждавали за някакви други трасета през Стара Планина. Да ви кажа, уморих се от разни кадри, които се появяват незнайно откъде и започват да разсъждават по теми, които са измислени преди десетилетия. Проектът трябва да се рестартира. Тук друг вариант няма. Защото този проект е необходим, защото е важен за България и Европа, защото ако не го реализираме ще връщаме пари.

Трябваше вече да се строи и обходният път на Севлиево, защото не може да си позволим, увеличеният заради тунела трафик, да минава през града. По същата причина трябваше да се търси ново трасе на пътя Габрово- Севлиево, за да не минава през центъра на хубавите села. Много от пътищата, които свързват по-малките общини в областта, се нуждаят от ремонт. Трябва да се търси ново решение за пътя между Габрово и Велико Търново. Там трябваше да работи вече екип от проектанти, които да намерят решение как четирилентов път може да мине през сложния терен около Дряново. Не е редно и трафикът по коридор №9 да минава през Дряново, но какво е решението трябва да кажат инженерите.

Но инфраструктурата не са само пътища. Трябва да се довършат всички инвестиции по рехабилитация на довеждащия водопровод, за да може в Севлиево да няма повече режим на водата. Трябва да се довърши и язовир „Нейковци” край Трявна. Само припомням, че при последното ни правителство беше изготвен инвестиционен проект, Подробен устройствен план и са направени необходимите отчуждителни процедури. Очаквам стойността да не е повече от 30 млн. лева.

И не на последно място – проектът за изграждане на индустриална зона между Габрово и Севлиево не беше приоритет през последните 3 години, за съжаление. Надявам се скоро да бъде.

Звучи като програма за развитие на областта?
Това е малка част от програмата ми за развитие на областта.

Може ли лични въпроси?
Да кажем, че може.

Къде ходи на почивка Томислав Дончев?
Последните 3 години нямаше много време за почивка. Ако успея да открадна ден, ходя да се катеря по планините. Миналата година ходих на гости при приятели на морето за 2 дни. Това е.

Къде живее Томислав Дончев?
На същото място, където живях в София преди 20 години и на същото място в Габрово – на бул. „Априлов”.

Каква кола кара Томислав Дончев?
Киа Спортидж.

Имате ли шофьор?
Не.

Охрана?
Не.

Какво очаквате от изборите?
Преди всичко да дадат шанс за малко повече сигурност, стабилност и развитие.

Приоритет преди другите приоритети трябва да е сформирането на силно правителство, с ясна подкрепа в парламента, с опитни и подготвени хора, което да започне да решава проблемите и да реализира възможностите, които имаме.

Надявам се на малко повече разум, на малко повече спокойствие. Трябва да започнем да лекуваме раните и разломите, които се отвориха в българското общество.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „ГЕРБ“, във връзка с изборите за 50 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 22 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

ПП-ДБ с акцент върху здравето за Международния ден на анестезиолога

Published

on

16 октомври е обявен за Международен ден на анестезиолога. На тази дата през 1846 година е въведена първата спешна анестезия от хирурга Уилям Мортън. Ние от листата на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ имаме честта и щастието в нашия отбор да е д-р Красимир Попов – анестезиолог в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Д-р Попов е изкачил всяко едно стъпало от стълбицата в здравеопазването – от редови лекар до високи позиции като управител на ДКЦ Велико Търново, през изпълнителен директор на Областната болница в града, до съветник в Министерство на здравеопазването с ресор Търговски дружества и собственост. Участвал в разработването на Националната здравна стратегия 2030.

Д-р Попов е част от екипа на Отделението по анестезиология и интензивно лечение при МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. По повод празника и фокуса върху здравеопазването, Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ организира безплатно измерване на кръвна захар и кръвно налягане в град Трявна.

Шатрата на ПП-ДБ днес беше на центъра на града и кандидатите за народни представители – Николай Томитов, Христо Генков и Венцислав Йорданов представиха виждането на Коалицията за мерки, които трябва да бъдат приложени в сферата на здравеопазването.

Това не е първото събитие за профилактика на здравето, което ПП-ДБ организира. Инициативата се радваше на голям интерес от страна на гражданите и в рамките на предишните кампании за избор на народни представители. Тя е по идея на граждани, които живеят в отдалечени райони, малки населени места и крайни квартали и имат затруднен достъп до здравни грижи.

Припомняме, че в Програмата на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ е заложено да се осигури за всички достъп без доплащания за лекарства за диабет, неврологични и белодробни заболявания; безплатни лекарства по рецепта за деца до седем години; грижа за младите майки и новородените – разширен скрининг, профилактика, безплатни изследвания за инвитро и акушерска грижа; без доплащане за основни консумативи по клинични пътеки.

Заплатите на медицинските сестри и акушерките да са минимум 80% от средната работна заплата, а на лекарите – минимум 125% от средната работна заплата, да има информационни кампании и мобилни прегледи на хора в отдалечени и труднодостъпни райони.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ПП – ДБ“, във връзка с изборите за 51 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ПП – ДБ“ е под номер 26 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Яна Петкова с впечатляващо представяне на международен турнир

Published

on

Яна Петкова, талантливата плувкиня от Габрово, представяща СК „Викинг 2008“ – Севлиево, постигна отлични резултати на престижния международен турнир „Бриз – Иван Стойчев“, който се проведе в Бургас от 11-ти до 13-ти октомври 2024 г.

В надпреварата взеха участие 972 състезатели от 59 клуба, включително представители на България, Румъния, Молдова, Турция и Косово. Яна се състезава в група С (13-14 год.) и записа впечатляващи лични постижения.

Тя завърши на престижното 4-то място в дисциплините 50 и 100 м бътерфлай, зае 10-то място на 100 м свободен стил и 13-то на 50 м свободен стил. Тези успехи вдъхват увереност за предстоящото ѝ участие в Държавното първенство на 25-метров басейн през ноември.

От януари 2025 г. габровската плувкиня ще продължи развитието си в НСК „Олимп“ – София, където ще преследва нови успехи и сбъдва мечтите си.

Зареди още

Новини

„Янтра“ приема един от лидерите, братски дуел на стадион „Христо Ботев“

Published

on

Дублиращият отбор на „Лудогорец“ е следващият съперник на „Янтра“ във Втора професионална лига. Съставът от Разград ще гостува на стадион „Христо Ботев“ за среща от 13-я кръг на първенството, която е утре (петък) от 16.00 часа.

Съставът на Захари Сираков се представя много силно от началото на сезона и заема третото място във временното класиране. Разградчани са с 6 победи, 4 равенства и само 2 загуби в изминалите 12 кръга. Подобно на „Янтра“ и „Лудогорец“-2 се представя доста успешно навън до момента и е без загуба.

„Орлите“ са с актив от две победи и три равенства при гостуванията. В подреждането обаче те са само на четири точки пред отбора на „Янтра“ и именно поради тази причина една евентуална победа за момчетата на Тодор Киселичков в предстоящия двубой би била особено ценна.

Габровският тим ще се опита да сложи край на негативната серия при домакинствата. В последните си три мача отборът не успя да запише победи. Общо от началото на сезона пък съставът ни има само един успех у дома срещу четири загуби и едно равенство, а това му коства ценни точки, които можеха да му осигурят място в тройката на класирането.

В предстоящия двубой Тодор Киселичков няма да може да използва възстановяващите се от операции Дани Гаджев и Емил Колев. Димитър Видев е с травма в коляното и също ще пропусне срещата. Във фокуса попада дуелът между Тони Иванов и неговия по-малък брат Росен Иванов, който през този сезон се наложи като титуляр и заслужи капитанската лента на „Лудогорец-2“.

Росен реализира и едно попадение – за победата над „Спортист“ в Своге. Съдийството на предстоящата среща е поверено на Владимир Кирилов от Плевен. Ще му асистират Павлин Петков и Борислав Борисов. За четвърти рефер е назначен Стилян Колев от Велико Търново. Действията на арбитрите ще оценява Георги Хаджийски от Пловдив.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица