Свържи се с нас

Новини

Стартира записването за участие в 30-я турнир по минифутбол на Габрово

Published

on

Липсата на отопление в спортна зала „Орловец“ постави под съмнение провеждането на традиционния турнир по минифутбол за Купата на Община Габрово, но няма да го провали.

Въпреки не особено благоприятните температурни условия, в съобразяване с желанието на кандидат участниците, 30-ото издание на тази традиционна и будеща интерес надпревара ще се проведе в обичайния си период – в началото на новата година.

Проявата отново ще даде възможност на всички аматьори и любители на футболната игра да демонстрират уменията си в спортна зала „Орловец“. Турнирът не е само за отбори от Габрово и в него при желание могат да се включат сформирани тимове от цялата страна.

Нямат право на участие само картотекирани състезатели в Първа професионална лига и Втора професионална лига за сезон 2023/2024 година, както и съдии, обслужващи проявата.

За юношите възрастовата граница е навършени 16 години. Промени в правилата на турнира няма. Записването вече е отворено и ще продължи до 17.00 часа на 12-ти януари 2024 (петък).

Същият ден от 18 часа ще се проведе техническата конференция, на която ще бъде теглен и жребият за първата фаза. Плановете са турнирът да стартира на 15 ануари 2024.

Записването е възможно онлайн. Формата за попълване може да бъде намерена на сайта на „Общински спортни имоти“. В нея трябва да бъде записано името на отбора, лице за контакт и телефонен номер, електронен адрес, емблема на тима (лого) и имената на състезателите, които могат да бъдат от 6 до 15. От формата може да бъде изтеглена и бланката за медицински преглед на играчите. Предоставените възможности за заплащане на таксата за участие в размер на 200 лева са две – по банков път или на място в спортна зала „Орловец“.

Новини

Таня Христова и д-р Нели Ноева откриха ремонтираната База 2 на ДКЦ

Published

on

Кметът на Габрово Таня Христова и управителят на ДКЦ – Габрово д-р Нели Ноева откриха ремонтираната База 2 на Диагностично–консултативния център. Събитието се състоя в навечерието на Деня на българския лекар и ден на Свети Иван Рилски Чудотворец. На него присъстваха председателят на Общински съвет – Габрово инж. Климент Кунев, заместник – кметът арх. Николай Меразчиев, главният архитект на Габрово арх. Люция Декова, представители на общинската администрация, проектанти и изпълнители на проекта, лекари и граждани.

Отец Стефан извърши водосвет за здраве и благослови работещите там медици. Управителят на ДКЦ – Габрово представи накратко извършеното по проекта за ремонт, модернизация и внедряване на енергоспестяващи мерки в сграда на ДКЦ 1 -Габрово, втора база, който е на обща стойност 1 276 058.75 лв. и се съфинансира със средства, предоставени от Национален доверителен Екофонд (НДЕФ).

Д-р Нели Ноева благодари на всички, участвали в реализирането на проекта и оказали подкрепа за неговото случване и поясни, че обновяването на сградата отвътре ще продължи във времето, така че не само да е топло и комфортно на хората, но и да се чувстват удобно и в приветлива среда.

В своето приветствие към присъстващите на събитието Кметът Таня Христова подчерта, че новата придобивка за поликлиниката е дълго очаквана от хората, много важна и нужна.

Тя поздрави д-р Ноева за усилията, упоритостта и последователността в търсенето на възможности този ремонт да се случи и благодари на всеки един в процеса, който е допринесъл за това габровци да имат здравна инфраструктура, която отговаря на техните изисквания и нужди.

Кметът на Габрово пожела още здраве и екип от млади, усмихнати и удовлетворени медицински специалисти.

През декември 2022 г Общинският съвет даде съгласие за поемане на дългосрочен дълг от ДКЦ-1 ЕООД Габрово за финансиране на проекта. Ремонтът е осъществен в рамките на 9 месеца – от септември 2023 г. до юни 2024 г. и включва СМР за изолация на външни стени и покрив, подмяна на съществуваща дървена и метална плътна дограма със съвременна PVC и алуминиева, ремонт на тоалетни, изграждане на нова отоплителна инсталация и газова инсталация на метан. База 2 е построена през началото на седемдесетте години на миналия век и през годините са правени частични ремонти с цел съхраняване на сградата. С реализирането на мерките по проекта се очаква да се повиши енергийният клас на сградата от клас Е на клас В.

Изпълнението цели да осигури общинската здравна инфраструктура с високо ниво на енергийна ефективност, допринасяща за устойчиво развитие на Община Габрово в контекста на европейските изисквания за енергийна ефективност и ЗЕЕ. Реализацията на предвидените дейности пряко допринася за постигане на целите на Инвестиционната програма за климата и е в изпълнение на поетите от страната международни ангажименти в областта на опазване на околната среда.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Новини

ПП-ДБ с акцент върху здравето за Международния ден на анестезиолога

Published

on

16 октомври е обявен за Международен ден на анестезиолога. На тази дата през 1846 година е въведена първата спешна анестезия от хирурга Уилям Мортън. Ние от листата на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ имаме честта и щастието в нашия отбор да е д-р Красимир Попов – анестезиолог в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Д-р Попов е изкачил всяко едно стъпало от стълбицата в здравеопазването – от редови лекар до високи позиции като управител на ДКЦ Велико Търново, през изпълнителен директор на Областната болница в града, до съветник в Министерство на здравеопазването с ресор Търговски дружества и собственост. Участвал в разработването на Националната здравна стратегия 2030.

Д-р Попов е част от екипа на Отделението по анестезиология и интензивно лечение при МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. По повод празника и фокуса върху здравеопазването, Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ организира безплатно измерване на кръвна захар и кръвно налягане в град Трявна.

Шатрата на ПП-ДБ днес беше на центъра на града и кандидатите за народни представители – Николай Томитов, Христо Генков и Венцислав Йорданов представиха виждането на Коалицията за мерки, които трябва да бъдат приложени в сферата на здравеопазването.

Това не е първото събитие за профилактика на здравето, което ПП-ДБ организира. Инициативата се радваше на голям интерес от страна на гражданите и в рамките на предишните кампании за избор на народни представители. Тя е по идея на граждани, които живеят в отдалечени райони, малки населени места и крайни квартали и имат затруднен достъп до здравни грижи.

Припомняме, че в Програмата на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ е заложено да се осигури за всички достъп без доплащания за лекарства за диабет, неврологични и белодробни заболявания; безплатни лекарства по рецепта за деца до седем години; грижа за младите майки и новородените – разширен скрининг, профилактика, безплатни изследвания за инвитро и акушерска грижа; без доплащане за основни консумативи по клинични пътеки.

Заплатите на медицинските сестри и акушерките да са минимум 80% от средната работна заплата, а на лекарите – минимум 125% от средната работна заплата, да има информационни кампании и мобилни прегледи на хора в отдалечени и труднодостъпни райони.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ПП – ДБ“, във връзка с изборите за 51 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ПП – ДБ“ е под номер 26 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Яна Петкова с впечатляващо представяне на международен турнир

Published

on

Яна Петкова, талантливата плувкиня от Габрово, представяща СК „Викинг 2008“ – Севлиево, постигна отлични резултати на престижния международен турнир „Бриз – Иван Стойчев“, който се проведе в Бургас от 11-ти до 13-ти октомври 2024 г.

В надпреварата взеха участие 972 състезатели от 59 клуба, включително представители на България, Румъния, Молдова, Турция и Косово. Яна се състезава в група С (13-14 год.) и записа впечатляващи лични постижения.

Тя завърши на престижното 4-то място в дисциплините 50 и 100 м бътерфлай, зае 10-то място на 100 м свободен стил и 13-то на 50 м свободен стил. Тези успехи вдъхват увереност за предстоящото ѝ участие в Държавното първенство на 25-метров басейн през ноември.

От януари 2025 г. габровската плувкиня ще продължи развитието си в НСК „Олимп“ – София, където ще преследва нови успехи и сбъдва мечтите си.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица