Свържи се с нас

Любопитно

Защо трябва да поддържаме добре оралното си здраве?

Published

on

  1. Какво означава орално здраве и какво включва?

Орално здраве е здравето на устната кухина. Това включва устата, зъбите, венците, езика, небцето и други структури и меки тъкани, разположени в тази област. Здравето на устната кухина е важно не само за съхраняване на здравите зъби, но и за здравето на организма като цяло.

Ето някои от основните аспекти на оралното здраве:

  • Зъби – Здравето на зъбите е ключово. Това обхваща предотвратяване на кариеси, лечение на вече настъпили кариозни проблеми, както и поддържане на здрави и функционални зъби.
  • Венци – Здравето на венците е също толкова важно. Те са поддържащата структура на зъбите и гаранция за задържането им в челюстта. Трябва да бъдат светлорозови на цвят, твърди и прилепнали към зъбите. Проблеми с венците, като пародонтит (заразно възпаление на венците), може да доведе до загуба на зъби.
  • Език и небце – Здравето на езика и небцето също е важно за комфорта и функционирането на устната кухина. Афтите например могат да създадат значителен дискомфорт.
  • Хигиенните навици са също аспект от оралното здраве, защото те са отговорни за поддържането му. Много медицински проучвания свързват недобрата орална хигиена с инфекциозни заболявания на устната кухина и с появата на кариеси.
  • Посещения при зъболекар – друг важен аспект, който често се пренебрегва. Редовните прегледи при стоматолог са нужни за ранно диагностициране и за предотвратяване на сериозни зъбни проблеми в последствие.
  • Защо е важно да поддържаме добро орално здраве?
  • Защото влияе на общото ни здравословно състояние. Някои заболявания като сърдечни-съдовите, диабет и други хронични заболявания често са повлияни от състоянието на нашите зъби. Поддържането на добро орално здраве може да помогне за намаляване на риска появата на тези заболявания.
  • Защото води до поддържане на добро качеството на живота, тъй като доброто състояние на зъбите и устната кухина влияе на способността да се наслаждаваме на храната и самочувствието ни. Когато  разговаряме и се усмихваме без да се чувствате неудобно ние общуваме по-свободно. В крайна сметка болните зъби рефлектират върху социалния ни живот.
  • Превенция на кариеси. Кариесите причиняват не само болка и увреждане на зъбите, но и са основни виновници за инфекции, които могат се разпространят в устната кухина и дори в други части на тялото.
  • Предотвратяване на пародонтити, които могат да доведат до загуба на зъби и имат пряка връзка с други здравословни проблеми.
  • Финансов аспект.  Полагането на редовни грижи за оралното здраве, може да предотврати сериозни проблеми и да спести много болка, които в крайна сметка могат да струват и много средства, ако трябва да бъдат лекувани.

Спазването на правилни хигиенни навици, здравословно хранене и редовни посещения при зъболекар София са важни стъпки за поддържане на добро орално здраве и са полезни навици, част от здравословния начин на живот и грижата за себе си.

  • 3. Как да поддържаме добра орална хигиена?
  • Миене на зъбите поне два пъти дневно.
  • Използвайте мека четка или електрическа четка за зъби, която доказано почиства отлично зъбната плака.
  • Четкайте внимателно всички зъбни повърхности – отпред, отзад, и междузъбните пространства.
  • Сменяйте четката на всеки 3 месеца или когато влакната й се износят.
  • Ежедневно използване на зъбен конец или интердентални четки за междузъбните пространства, които са труднодостъпни за почистване с обикновена четка за зъби.
  • Изплакване с вода за уста:
  • Използвайте вода за уста за допълнително хигиенно измиване на устната кухина и убиване на остатъчни бактерии.
  • Изберете вода за уста с антисептични свойства и без алкохол.
  • Водата за уста освежава дъха, но не може да замени миенето на зъбите с четка.
  • Ограничете консумацията на захар и захарни и тестени изделия и напитки, с високо съдържание на захари и въглехидрати.
  • Поддържайте оптимална хидратация, чрез приема на достатъчно вода, за да предотвратите развитието на бактерии в устната кухина. Добре е след хранене да придобиете навика да изплаквате с вода устата си, поради същата причина.
  • Редовно посещавайте своя зъболекар, дори когато смятате, че нямате дентални проблеми за ранна диагностика на кариес и професионално почистване на зъбната плака. 

Следването на тези съвети за орална хигиена е ключово за поддържане на здрави зъби и венци.

  • Вредни навици, влияещи на оралното ни здраве.

За тях се говори много, но и тук ще ги повторим:

  • Избягвайте тютюнопушенето. То вреди на всички органи и системи в организма, освен това се свързва с повишен риск от пародонтални и други заболявания – кариеси, лош дъх и рак на гърлото и устната кухина.
  • Прекомерната консумация на захар може да насърчи образуването на киселинна среда в устата, които водят до кариеси и други зъбни проблеми.
  • Гризане на твърди предмети като отхапване на лед, гризане на нокти или други твърди предмети може да доведе до счупване или износване на зъбите.
  • Стискане или скърцане със зъби. Някои хора имат този навик, който е не само неприятен за околните, но и може да доведе до проблеми с венците и да причини износване на зъбния емайл.
  • Липса на предпазни средства при практикуване на спортове, като шлемове или шини за зъби при участие в контактни спортове, може да увеличи риска от наранявания в областта на устата и травми на зъби и челюстта.
  • Честата консумация на кисели храни и напитки допринася за разлагането на зъбния емайл и също предизвикват кариес.
  • Неправилното поставяне на зъбни протези, брекети или ортодонтски апарати и лошата им поддръжка е друга причина, която може да доведе до проблеми с венците и зъбите.
  • И не на последно място, нещо за което вече говорихме – лоши хигиенни навици. Неправилна грижа за устната кухина, лоши или недостатъчни хигиенни навици могат да допринесат за различни орални проблеми за част от които вече знаете.

Отказването или поне намаляването на тези вредни навици ще ви помогне да поддържате добро орално здраве и да предотвратите скъпо струващи и болезнени за вас последствия.

Затова – бъдете информирани и останете здрави!

Любопитно

Вашият специален подарък за празниците – в LPG Лори Ан!

Published

on

Скъпи дами, най-вълшебното време от годината е почти тук! Подготовката за празниците вече кипи, но не забравяйте да отделите време и за себе си. В LPG Лори Ан сме подготвили нещо специално, което ще Ви накара да засияете – защото заслужавате най-доброто!

Само на 1 и 2 декември Ви очакват ексклузивни празнични оферти от Milesman! Това е Вашият шанс да се възползвате от първокласни процедури и да си подарите мигове на грижа и красота.

Не отлагайте – местата са ограничени! Запишете своя час още днес на телефон: 0876 76 16 77 и направете първата крачка към Вашето празнично преобразяване.

Нека празниците започнат с усмивка и блестящо самочувствие в LPG Лори Ан!

Зареди още

Любопитно

„Любовната чешма“ става на 60 години

Published

on

Днес, Държавен архив – Габрово представи снимки, запечатали едно популярно за поколения габровци място, известно като „Любовната чешма“.

Наречена е така, заради разкрития любовен мотив в композицията от фигура на момък в носия, който свири обърнал глава към „мома с цвете“, изобразена върху чешмата.

Проектът за изграждане на чешмата, със скулптурна фигура на момче с кавал, е изготвен от арх. Карл Кандулков през 1963 година, а автор на скулптурата е Младен Миладинов.

Година по-късно, през 1964 г, обектът е окончателно изграден на ул. „Чардафон“ №8 и включва стълби с площадка и декоративно озеленяване.

Снимките се съхраняват в Държавен архив – Габрово и са от 70-те и 80-те години на миналия век.

Зареди още

Любопитно

Шеф Андре Токев, редица звезди и знаменитости идват за кулинарното състезание

Published

on

Шеф Андре Токев и Ради Стамболов, заедно с колегата им от Сърбия – Филип Павлович, идват в Габрово като жури на кулинарното състезание „На върха на пламъка“. То е организирано от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и ще се проведе в събота, 16 ноември, от 10.00 часа в ресторант „Рич Тейбъл“.

Сред гостите, които ще пристигнат, за да подкрепят кулинарната надпревара са редица звезди и знаменитости. Васил Колев – българинът, трикратен световен шампион по барманство. Васко подкрепя ПГТ „Пенчо Семов“ и е познат на габровци от самото начало на формата.

„Длъжни сме да отбележим обаче едно – изпитваме респект към неговата самовзискателност и умението му сам да вдига летвата пред себе си, да се надскача всеки следващ път. Самото му участие в състезанието не зад бара, а в кухнята е нашата хвърлена ръкавица, но не за дуел, а за нов вид забава и удоволствие“, коментират организаторите на състезанието.

Друг участник е Цветомир Иванов. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Крикор Азарян, с асистенти Тодор Колев и Николай Поляков. Играе в Държавния театър в Перник, Театър „Българска армия“ и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Телевизионната му кариера започва в Нова телевизия, като водещ на първия сутрешен блок – „Почна се“. Участва в различни детски, кулинарни и хумористични предавания, едно от главните действащи лица е в телевизионния филм на БНТ „Корави старчета“ (2011), играе ролята на компютърен специалист във филма „Корпус за бързо реагиране“). Всички ние го познаваме от малкия екран, особено тези, които не пропускат епизод на „Семейни войни”. Често е канен за коментатор в различни предавания.

Гергана Стоянова – жената с удивителен глас и великолепно излъчване, винаги красива и вдъхновяваща, е следващото звездно попълнение. Наскоро ученици от гимназията имаха шанса да общуват с Гери и се убедиха отблизо колко интересен събеседник е тя, каква силна харизма притежава и колко много може да научат от нея.

Всички ние я свързваме с кино, театър и телевизия, а като кулинар най-малко знаем за нея, но пък сме чували за нейната майка Недка и днес чакаме с нетърпение да узнаем притежава ли Гери таланта на майка си в кухнята, и склонна ли е да ни сподели бабината рецепта за гюзлеме.

В кулинарното състезание ще се включи и кметът на Трявна Денчо Минев. През 1997 г. завършва ОУ „Проф. Пенчо Николов Райков“ в Трявна. От 1997 до 2001 г. учи в Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ в град Дряново. През 2002 г. записва да учи висше образование във Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Право“, завършва през 2008 г. Работи като съдружник в счетоводна кантора, която се занимава с търговско и данъчно право. В едно свое интервю споделя, че родният град не е само съдба но и мисия. Съдбовен ли ще се окаже неговият избор да се занимава с политика, ще изпълни ли кметската си мисия – времето ще покаже. В „На върха на пламъка“ на 16 ноември господин Минев ще ни покаже твореца в себе си, а вероятно и любителят на кулинарното изкуство, скрит в костюма на юрист и администратор.

Почетният консул на Италия в Пловдив – Джузепе де Франческо, също ще участва в надпреварата. Трудно се разказва накратко за човек, обиколил света и изпълнил всяка спирка по пътя си със съдържание, което идва от ума, духа и вярата. Роден в Сицилия в семейство на аптекари, които не само продават, но и приготвят лекарства. Макар да отраства в тяхната среда и сред епруветки, шишенца и специфични аромати на лекарствени продукти, Джузепе не се влюбва в занаята и уверено твърди, че неговото хапче е общуването с хората. България печели много от неговия избор да дойде тук, а и после да остане, за което до голяма степен може да благодарим и на съпругата му, която е българка. Обича класическа литература, фен е на Ювентус, има богат бизнес опит, познания в икономическата сфера, а кулинарията никак не му е чужда. Виждали сме в действие като домакин в Черешката на тортата, а в състезанието ще го наблюдаваме от близо, но и по нашенски – ще го следим из късо. За това ще се грижи най-вече партньора му в кухнята.

Д-р Христо Христозов – човек с респектираща биография. Има над 20 години опит като изследовател, консултант и обучител в областта на дигитализацията на управлението на проекти, финансовото управление и контрол и управлението на риска, управление и анализ на данни в туризма и строителството. През последните години ръководи екипи за анализ на големи данни и за бенчмаркинг в областта на туризма и строителството. От 2015 г. е ръководител на проекта SMARTOURISM.BG – партньорска инициатива на ProActivePersonnel , ПроАктивни Решения, Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство, Катедра „География на туризма“ на СУ „Св. Климент Охридски“, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Граждански институт и с подкрепата на Министерството на туризма, Националния борд по туризъм и БХРА. SMARTOURISM.bg е насочен към изследване на практиките и предизвикателства пред управлението нa знанието в туризма в България в следните направления: Интелигентно управление на човешките ресурси в туризма; Иновативни и креативни модели и високи технологии в доброто управление на туризма; Интелигентно управление на туристическите дестинации – регионално развитие, архитектура, екология; Интелигетно управление на сигурността в туризма.

И след всичко, казано до момента сме истински нетърпеливи да разберем, кой е той зад строгата и хладна маска на науката, лекциите, дигиталните платформи и познанията в сферата на туризма, въвлечен във вълшебния свят на кулинарията.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица