Свържи се с нас

Новини

Младо семейство от Габрово дари 2 000 лева, събрани от цветя на сватбата им

Published

on

Благотворителността има място и в най-съкровените мигове. Това доказват с примера си Памела и Дамян Къневи. Преди няколко месеца двойката сключва брак, като приканва гостите на сватбата вместо да им поднасят цветя да дарят заделената сума за Центъра за грижа за лица с различни форми на деменция в Габрово.

Поставят дарителска кутия, а по време на тържеството представят видео обръщение на директора на центъра- Рени Николова, която запознава присъстващите с дейностите на социалната услуга. Така събират над 2000 лв, с които закупуват консумативи за центъра.

За благородната постъпка те получиха Благодарствена грамота от областния управител на област Габрово.

Младото семейство гостува в Областна администрация- Габрово и се срещна с Мария Башева, заместник областния управител Даниела Маринова и главния експерт Михаела Стоянова.

„Поздравявам Ви за големите сърца, които имате, за мъдростта и щедростта. Има една мисъл на Карло Колоди, че ръка, която дава не обеднява, а сърце, което обича, не остарява. Убедена съм, че животът Ви ще е богат на добрини и позитивна енергия, която Вие ще отдавате и ще се връща към Вас.“, изрази признателност областният управител.

„Всеки трябва да допринася за промяната на средата. Също така искахме да подпомогнем една група от обществото, която сякаш остава в периферията на благотворителните кампании.“, сподели Памела. „Надяваме се повече хора да открият своята кауза и да работят за нея. “, добави Дамян.

Новини

На 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе

Published

on

През следващата седмица – на 10 юли, започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, информираха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Строителните работи ще се извършват ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието според спецификата на изпълняваните дейности, като няма да се въвежда пълно спиране на движението.

Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи. Предвижда се строителните работи да се извършват в 6 етапа.

В първите два е основният ремонт на естакадата на съоръжението на българска територия. За изпълнение на дейностите ще бъде затворен участък с дължина около 400 метра. Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това за изход в посока Румъния.

Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около 4 месеца и половина за всяка от лентите. За по-добра организация на движението регулирането на трафика ще се извършва с адаптивна светофарна уредба. Тя ще може да се премества и да се разполага в съответната част на моста, която се ремонтира.

Габаритът и височината на съоръжението не позволява безопасна работа през нощта, а опазването на живота и здравето на пътуващите и на строителите на обекта е най-важна. Ако изпълнението на някои дейности може да се извърши безопасно през тъмната част на денонощието, това ще бъде направено.

Трасето на българска територия на Дунав мост, който е част от път I-2, е с обща дължина 1,057 км. От въвеждането му в експлоатация преди 70 години – през 1954 г., досега основен ремонт не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка.

Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовите пластове, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др. Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД „Дунав мост“. Стойността на договора е 44 877 228,68 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи по договор е 730 дни.

Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Дунав мост-ПИИ-Строл“. Стойността на техния договор е 848 400 лв. с ДДС. Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите и на гражданите на град Русе, през чиято територия преминава транзитният трафик за Дунав мост, за причиненото неудобство.

Извършването на строителни работи и промяната в организацията на движение ще създаде неудобства и на гражданите, и на шофьорите, но предприемането на строителните работи е необходимо, за да се осигури безопасното пътуване по моста между Русе и Гюргево в следващите години. За повишаване на безопасността АПИ работи в постоянна координация и тясно сътрудничество с Гранична полиция, Агенция „Митници“, ИА „Автомобилна администрация“, община Русе и Областната администрация на Русе.

Апелът към шофьорите и жителите на Русе е да проявят разбиране и търпение, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи.

Гражданите ще бъдат уведомявани своевременно за всяка промяна в организацията на движение, свързана с ремонта на Дунав мост. На интернет страницата на АПИ – www.api.bg, е създадена специална секция, в която ще се публикуват всички съобщения за основния ремонт на съоръжението между Русе и Гюргево.

Зареди още

Култура

Габровският театър отчете успешен сезон

С три премиери, над 200 реализирани събития и награда Аскеер приключи сезон 2023 / 2024 в Габровския театър.

Published

on

На 27 юни, със зрелищния си спектакъл Портретът на Дориан Грей, Габровският драматичен театър закри сезон 2023/2024 на сцената на обновения Дом на културата “Емануил Манолов” в Габрово.

Отпразнува три премиерни заглавия и реализира общо над 200 събития, в периода от септември 2023 до юни 2024 г. В Габрово са реализирани над 100 представления, както собствена продукция, така и на гостуващи колеги, което е своеобразен рекорд от 2019 г. насам.

За края на сезона екипът на театъра е подготвил и анкета за своите зрители, която да определи нагласите сред публиката по повод работата на театъра. Анкетата е отворена, анонимна и е достъпна на този линк: https://forms.gle/Kg4YffFPc5VV8Jeg6.

Турнета, участия във фестивали, организиране на фестивал, номинации и награди са само част от дейностите, които попълват отчета за годината.

Измина една интересна плеяда от месеци, в които положеният труд започна да бере плодове, а ние не спирахме да сеем новите семена, с които екипът на театъра се надява да осигури нова щедра театрална година.

„През октомври 2023 г. участвахме в два международни фестивала. Спектакълът „Трудни за обичане“ по Л. Герш с режисьор Светослав Славчев взе участие в Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница, където си завоюва две награди – за най-добър актьор за Ангел Калев и награда на публиката.

Спектакълът „Дано играят добре“ по Луц Хюбнер, с режисьор Ана Батева, бе част от програмата на Международен театрален фестивал „Отело“ в Гостивар, Северна Македония.

През ноември отбелязахме вълнуващата премиера на „Приятнострашно“ от Яна Борисова, с режисьор Валерия Минева. Зимните месеци преминаха в репетиции на „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд, реж. Веселка Кунчева, след чиято премиера през февруари обиколихме част от големите сцени в страната. Спектакълът получи 3 номинации за награда „Аскеер“ в категориите Сценография, Костюмография и Театрална Музика. Наградата за Сценография бе връчена на Мариета Голомехова.

Началото на април беше вълнуващо с деветото издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло Акт“, а веднага след него представихме премиерния семеен спектакъл „Слънчев ден“ от Ана Батева и Любомир Колаксъзов, режисиран от Ана Батева.

В самия край на сезона ще проведем третото издание на Летен театрален форум, в което габровските актьори ще работят заедно със студенти и актьори по темата „Музиката в думите“. Тази година форумът ще бъде ръководен от режисьора Ана Батева, музиканта и композитор Стефан Здравески и сценографа и хореограф Деница Николова. Събитието за театралните професионалисти ще започне на 8 юли и ще завърши с показ с вход свободен на 18 юли.

Септември месец ще стартира с премиера. Атанас Атанасов режисира пиесата на Жорди Галсеран “Канкун”, която ще ни пренесе на плажовете на испанския курорт. Премиерните дати са 4 и 26 септември. В началото на юли започнахме работа по още един нов проект, който ще се реализира в началото на септември.

По повод 60-годишнината от основаването на МАИР “Боженци”, сме партньор в създаването на театрален спектакъл, който ще се изпълни на мегдана на село Боженци на 6, 14 и 21 септември. Пиесата “Боженкалиите” е написана специално за повода от драматурга на габровския театър Емилия Илиева и е под режисурата на Светослав Славчев“, споделят от ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

„Благодарим на зрителите и ги очакваме да посетят с интерес и всички предстоящи в новия сезон събития на Драматичен театър “Рачо Стоянов”.

Зареди още

Крими

Проблеми за двама дрогирани на пътя в Габрово, сред тях 29-годишна с опиати

Published

on

Двама водачи, употребили наркотични вещества и седнали зад волана да управляват, бяха установени да шофират по улиците на Габрово. Срещу нарушителите са образувани досъдебни производства.

На 3 юли, около 11.20 часа, в Габрово за проверка бил спрян лек автомобил “Сузуки Лиана“, управляван от 26-годишен местен жител. Водачът бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин. Мъжът е дал кръв за химически анализ.

Същият ден, но около 22.45 часа, автопатрулен екип при РУ Габрово спрял за полицейска проверка “Фолксваген Пасат“, управляван от 29-годишина габровка. На място била извършена проверка за употреба на наркотици, като дрегерът отчел положителен резултата за опиати. Жената дала кръв за химически анализ.

Още едно престъпление, свързано с наркотици, е било разкрито през последните дни в региона. Над 12 грама метамфетамин и над 7 грама марихуана бяха иззети при полицейска акция, проведена в Севлиево.

Вечерта на 2 юли екип на полицията извършил проверка на 30-годишен мъж, у когото били намерени бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на метамфетамин и марихуана.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от мъжа, били намерени и иззети наркотици от същия вид. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица