Свържи се с нас

Любопитно

Дни на планинското колоездене в Габрово (Програма)

Published

on

На 15 и 16 октомври ще се проведат първите Дни на планинското колоездене в Габрово. Събитието се организира от Клуб по планинарство и екстремни спортове „Хемус Адвенчър“ с подкрепата на Община Габрово.

Идеята на инициативата е да насочи вниманието към невероятния потенциал на района за развитие на спорта планинско колоездене и превръщането му в популярна байк дестинация.

Събитието ще събере хора от местната колоездачна общност с представители на някои от най-активните колоездачни клубове в България. Програмата ще даде шанс на широк кръг от участници с различни умения да се запознаят с възможностите за планинско колоездене около Габрово, да придобият ценен опит, карайки с по-опитни водачи и инструктори, и дори да се докоснат за пръв път до карането на колело по естествени терени.

Първият ден се фокусира върху споделянето на практически опит в рамките на среща дискусия, на тема „Габрово като байк дестинация. Добри практики в развитието на планинското колоездене в България“. За тази цел са поканени някои от най-активните планински колоездачи и веловодачи в България.

В деня преди форума, организаторите, заедно с гостуващите експерти, ще проведат велопоход в затворен кръг с цел оглед, събиране на практическа информация и експертна оценка на потенциала на района.

По време на срещата ще бъдат представени резултатите от обиколката, заедно с възможностите, предизвикателствата и визията за развитие на Габрово като байк дестинация. Акцент е представянето на инициативата за създаване на цялостна мрежа от трасета в региона и превръщането на Габрово в перспективен байк център.

Гостите ще споделят какво се случва в техните райони, с какви предизвикателства се сблъскват, до какви решения са стигнали и добрите практики от локациите, в които активно развиват този спорт.

Срещата е отворена за всички заинтересовани страни и граждани по темата, в това число представители на колоездачни клубове, местната власт и администрация, държавни институции и бизнеса.

Идеята е да се осъществи свободна дискусия с всички, имащи отношение към практикуването на планинското колоездене навън в планината. Организаторите канят всички с мнение по темата да се включат в срещата, за да споделят опит, идеи и конкретни предложения.

Вторият ден е посветен на споделеното каране в местния Балкан. В неделните велопоходи може да се включи всеки желаещ, независимо от уменията и опита си в планинското колоездене. Организаторите предлагат 5 различни маршрути, подбрани така, че да покажат характерните особености и специфика на региона, всеки носещ своята красота и емоции. Водачи ще бъдат както местни колоездачи, така и всички поканени гости.

Всеки желаещ може да се включи безплатно за един велопоход в рамките на деня, като за това е необходимо да се запознае с условията за участие и да се регистрира предварително.

Подробности за всеки маршрут и как да се включите, можете да намерите в дискусията на фейсбук събитието.

ПРОГРАМА

15 октомври (събота)
Ден 1 / Форум
16:00 – 20:00 – Отворена среща дискусия на тема: „Габрово като байк дестинация. Добри практики в развитието на планинското колоездене в България“.
Място: Зала „Възраждане“

Главни действащи лица – едни от най-дейните в България планински колоездачи и веловодачи.

16 октомври (неделя)
Ден 2 / Велопоходи

Споделени велопреходи по 5 различни маршрути. Водачи ще бъдат както местни колоездачи, така и всички поканени гости. Подробности за всеки маршрут и условията за участие, можете да намерите в дискусията на фейсбук събитието.
08:00 – Събиране на площад „Възраждане“. Проверка на екипировка, застраховки, декларации и разпределение по групи.
08:30 – Старт на прехода.
17:00 – Закриване на събитието.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Кулинарната история на България показват в РЕМО „Етър“

Published

on

На 11 октомври, в РЕМО „Етър” официално ще бъде открита изложбата „Кулинарната история на България“.

Над 200 кулинарни книги, вестници, списания, ръкописи и предмети от архива на най-големия частен колекционер на кулинарна литература у нас – Марин Лесев ще бъдат показани.

Колекцията обхваща литература от 1870 г до днес. Г-н Лесев ще представи редки издания и ще разкаже историите на хората, които са ги писали.

В специална витрина ще бъдат показани автентични снимки и предмети от курсове на Никола Караджов, обучил над 5 000 души в кулинарно изкуство преди 1944 г. Ще има малка бонус изложба на бонбонени кутии и още други изненади.

Изложбата ще може да се посети на 11 и 12 октомври.

Зареди още

Любопитно

Спешна нужда от пътна помощ? ВАИКАР е винаги на линия!

Published

on

Независимо дали сте закъсали на пътя или имате авария с тежкотоварно превозно средство до 10 тона, ВАИКАР е тук, за да ви помогне! Нашата денонощна пътна помощ е на разположение 24/7, за да ви осигури бързо и надеждно репатриране, без значение от часа, мястото или атмосферните условия.

С нас няма нужда да се тревожите – екипът ни от професионалисти ще се погрижи за всяка ситуация, гарантирайки ви спокойствие и сигурност на пътя. Разполагаме с модерно оборудване и можем да транспортираме както леки автомобили, така и по-тежки превозни средства.

Освен пътната помощ, ВАИКАР предлага изкупуване на стари и бракувани автомобили, както и на авточасти, а също така предоставя коли под наем на изгодни цени.

Не чакайте проблемът да стане по-голям – обадете се веднага на +359 999 009 008 и оставете ВАИКАР да се погрижи за вас. Бързо, лесно и с професионално обслужване – Вашият надежден партньор на пътя!

Зареди още

Култура

Габровски таланти блестят на „Северно сияние“

Published

on

От 4 до 6 октомври в емблематичната сграда на Доходното здание в Русе се проведе 28-ото издание на международния конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние“. В престижното събитие се включиха млади певци и певици от цялата страна, демонстрирайки своя музикален талант пред авторитетно жури.

Конкурсът, който вече се утвърждава като едно от значимите събития в музикалния календар на България, бе оценяван от именити музиканти като Тони Димитрова, композиторът Хайгашод Агасян, Ева Найденова от легендарната група „Тоника“ и музикалния продуцент Димчо Рубчев. Техният професионализъм и богат опит гарантираха високо ниво на оценяване и обективност.

Сред множеството впечатляващи млади изпълнители изпъкна 10-годишната Анастасия Плачкова, която завоюва първа награда във втора възрастова група. Малката певица от школата на Зора Колева „Wild Sound“ към читалище „Будителите 2017“, Габрово, показа изключителен вокален талант, изпълнявайки песните „Остани тази нощ“ и „Never Enough“.

Силната конкуренция в категорията не попречи на Анастасия да впечатли журито и публиката със своята техника и емоционално изпълнение. Конкурсът „Северно сияние“ продължава да бъде сцена за изява на новото поколение музикални таланти в България, вдъхновявайки младите изпълнители да преследват мечтите си и да развиват своите способности.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица