Любопитно
Цветът на бебешките изпражнения и значението му: Какво е нормално? Кога да се притесняваме?
Като нов родител очаквате да смените стотици, ако не и хиляди, каканижещи пелени. И все пак широката гама от цветове и текстури, с които ще се сблъскате, понякога е притеснителна или направо шокираща. Педиатърът Джейсън Шърман, доктор по медицина, разяснява кои оттенъци са здравословни и кои налагат да се обадите на педиатъра си.
Дешифриране на ужасяващия мръсен памперс
Цветът и текстурата на изпражненията се развиват драматично – понякога тревожно – през първите дни и месеци на бебето. Не прекарвайте повече време от необходимото в размисли за миризливото изхождане.
Ето какво можете да очаквате:
Зеленикаво- черен, подобен на катран
Първите изпражнения на бебето през първите няколко дни от живота му, наречени мекониум, освобождават новороденото бебе от всички материали, погълнати в утробата: амниотична течност, чревни епителни клетки, лануго, слуз, жлъчка и вода. (Ако не го видите в рамките на 48 часа, споменете за това на педиатъра си.) Той е много лепкав и за него може да ви трябва цяла вана с кърпички.
„След първите няколко дни изпражненията с мекониум никога повече не трябва да бъдат черни“, казва д-р Шърман. „Ако изпражненията са черни, бели, с цвят на глина или виждате кръв или слуз в изпражненията, трябва да се обадите на педиатъра си и да го уведомите.“
Жълт, седефен и „ сладко ухаещ“
През първата седмица от живота си кърмените бебета имат три до четири горчичножълти, седефени, рехави изпражнения на всеки 24 часа. Много бебета каканижат след всяко хранене, така че не се притеснявайте, че няма да изразходват размера на новородените, преди да ги надраснат. По-късно те може да продължат да каканижат след кърмене или да каканижат само веднъж седмично. Всяко от двете е нормално!
По- тъмен и силно миришещо
Кърмените с формула бебета имат по-гъсти и по-тъмни изпражнения веднъж дневно (или по-често) от първия ден. Обикновено те са с тен, но могат да бъдат и жълти или зеленикави. Консистенцията им е подобна на фъстъчено масло или хумус.
Зеленикаво- кафяв
Не се плашете: След като въведете твърдите храни, знайте, че по време на смяната на пелените ви очаква нов „гуакамоле“ оттенък. С добавянето на повече храни може да забележите и други цветове – като оранжево и жълто – а понякога и цели зърна или стафиди.
Обикновено кафеникав, по-твърдо
Изпражненията на малчуганите постепенно се увеличават до консистенция, наподобяваща Play-Doh. Не е важно колко често каканижат. Важна е консистенцията. Недостатъкът на бебешките какавиди е? Тя започва да мирише повече на обикновените какавиди на възрастните.
Тъмно зелено
Гъстите, тъмни като борово дърво нощни изпражнения може да изглеждат неприятно, но обикновено не са причина за безпокойство. Най-честият виновник: добавка с желязо или обогатена с желязо бебешка формула. Оцветяването не оказва влияние върху здравето на бебето ви – само може би върху апетита ви!
Яркозелен и пенлив
Този оттенък може да се наблюдава при кърмени бебета, които често сменят гърдите си, като консумират повече нискомаслено, отколкото пълномаслено мляко. Опитайте да кърмите, докато бебето се изцеди от гърдата, преди да смените гърдата. Вирусите също могат да причинят яркозелени изпражнения, затова се свържете с педиатъра си, ако бебето ви не се държи нормално.
„Кафявите, жълтите и зелените са нормални“, казва д-р Шърман. „Често може да се движи напред-назад между тях, но ако е жълто-кафяво или зелено, вероятно няма за какво да се притеснявате.“
Някои бебета каканижат при всяко хранене, а други – на всеки пет до седем дни. Ако бебето ви е от тези, които каканижат по-рядко, стига да ходи веднъж седмично, коремчето му да не се издува и да не е прекалено нервно или раздразнително, тогава можете да сте спокойни.
„Моделите на изпражненията обикновено се променят около два до три месеца“, казва той. „Често бебетата каканижат по няколко пъти на ден, а след това, на възраст около два-три месеца, това се променя на ежедневно или на всеки втори ден. Докато изпражненията са меки, това не е повод за притеснение.“
Незабавно се обадете на педиатъра си, ако забележите някое от следните неща:
– Зачервяване: Бебешките изпражнения не трябва да са червени. Безвредните причини за това? Ядене на цвекло, някои лекарства или оцветители в храната. Червените ивици в пелената обаче могат да означават кръв в изпражненията. Малките количества може да са причинени от запек, докато по-големите количества са причина за по-голяма загриженост.
– Белият тебешир: Призрачно изглеждащите изпражнения не са шега. Ако бебето ви не произвежда жлъчка (която придава характерния цвят на изпражненията), те ще изглеждат безцветни, бели или тебеширени. Това може да е признак за сериозен проблем с черния дроб или жлъчния мехур.
– Черно: Макар че катранените изпражнения са нормални при новородените, те са причина за безпокойство, ако детето ви е на повече от три дни. Наречен мелена, този вид гъсти, черни изпражнения може да е знак, че в стомашно-чревния тракт на бебето ви е попаднала кръв.
Няколко думи за диарията и запека:
Твърде течни. Въпреки че бебешките изпражнения не са толкова твърди, колкото тези на възрастните, ако са изключително рехави и воднисти – това е диария. Не пренебрегвайте тези изпражнения, тъй като те могат да бъдат признак на инфекция и да изложат малкото ви дете на риск от обезводняване. Други причини: хранителна чувствителност/алергии, даване на твърде много сок на малкото дете, страничен ефект от антибиотици или симптом на възпалителни заболявания на червата или целиакия. Обадете се на педиатъра си, ако това продължава повече от 24 часа. Запасете се с голям брой памперси, ще се наложи да ги сменяте често. Добре е да проверите за памперси на едро, за да не се налага да отделяте голяма сума от бюджета си. Повечето случаи отшумяват за два до три дни.
Твърде трудно. Ако бебето ви се напъва преди изхождане и произвежда тъмни, твърди изпражнения, вашият малчуган има запек. Понякога просто храносмилателният тракт на бебето абсорбира твърде много вода – попитайте педиатъра си, защото може да има някои прости решения. Други възможни причини: хранителна чувствителност/алергии, дехидратация или в редки случаи по-сериозни състояния като анатомични проблеми, дисфункция на щитовидната жлеза, метаболитни нарушения или болест на Хиршпрунг.
При бебетата изпражненията трябва да са с консистенция, подобна на ябълков сос, в по-голямата си част. Когато децата пораснат малко, до около 1- или 2-годишна възраст, консистенцията им ще се промени и ще стане по-скоро като на паста за зъби или фъстъчено масло. Ако изпражненията някога са твърди, малки топчета или наистина се образуват от ранна възраст, това често е признак на запек и трябва да го обсъдите с педиатъра си.
Има вероятност по време на смяната на стотици пелени със сигурност да се натъкнете на няколко, които да ви изненадат. Тъй като не винаги е лесно да се определи кое е нормално и кое не, обадете се на педиатъра си, ако имате някакви съмнения.
Любопитно
Вашият специален подарък за празниците – в LPG Лори Ан!
Скъпи дами, най-вълшебното време от годината е почти тук! Подготовката за празниците вече кипи, но не забравяйте да отделите време и за себе си. В LPG Лори Ан сме подготвили нещо специално, което ще Ви накара да засияете – защото заслужавате най-доброто!
Само на 1 и 2 декември Ви очакват ексклузивни празнични оферти от Milesman! Това е Вашият шанс да се възползвате от първокласни процедури и да си подарите мигове на грижа и красота.
Не отлагайте – местата са ограничени! Запишете своя час още днес на телефон: 0876 76 16 77 и направете първата крачка към Вашето празнично преобразяване.
Нека празниците започнат с усмивка и блестящо самочувствие в LPG Лори Ан!
Любопитно
„Любовната чешма“ става на 60 години
Днес, Държавен архив – Габрово представи снимки, запечатали едно популярно за поколения габровци място, известно като „Любовната чешма“.
Наречена е така, заради разкрития любовен мотив в композицията от фигура на момък в носия, който свири обърнал глава към „мома с цвете“, изобразена върху чешмата.
Проектът за изграждане на чешмата, със скулптурна фигура на момче с кавал, е изготвен от арх. Карл Кандулков през 1963 година, а автор на скулптурата е Младен Миладинов.
Година по-късно, през 1964 г, обектът е окончателно изграден на ул. „Чардафон“ №8 и включва стълби с площадка и декоративно озеленяване.
Снимките се съхраняват в Държавен архив – Габрово и са от 70-те и 80-те години на миналия век.
Любопитно
Шеф Андре Токев, редица звезди и знаменитости идват за кулинарното състезание
Шеф Андре Токев и Ради Стамболов, заедно с колегата им от Сърбия – Филип Павлович, идват в Габрово като жури на кулинарното състезание „На върха на пламъка“. То е организирано от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и ще се проведе в събота, 16 ноември, от 10.00 часа в ресторант „Рич Тейбъл“.
Сред гостите, които ще пристигнат, за да подкрепят кулинарната надпревара са редица звезди и знаменитости. Васил Колев – българинът, трикратен световен шампион по барманство. Васко подкрепя ПГТ „Пенчо Семов“ и е познат на габровци от самото начало на формата.
„Длъжни сме да отбележим обаче едно – изпитваме респект към неговата самовзискателност и умението му сам да вдига летвата пред себе си, да се надскача всеки следващ път. Самото му участие в състезанието не зад бара, а в кухнята е нашата хвърлена ръкавица, но не за дуел, а за нов вид забава и удоволствие“, коментират организаторите на състезанието.
Друг участник е Цветомир Иванов. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Крикор Азарян, с асистенти Тодор Колев и Николай Поляков. Играе в Държавния театър в Перник, Театър „Българска армия“ и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Телевизионната му кариера започва в Нова телевизия, като водещ на първия сутрешен блок – „Почна се“. Участва в различни детски, кулинарни и хумористични предавания, едно от главните действащи лица е в телевизионния филм на БНТ „Корави старчета“ (2011), играе ролята на компютърен специалист във филма „Корпус за бързо реагиране“). Всички ние го познаваме от малкия екран, особено тези, които не пропускат епизод на „Семейни войни”. Често е канен за коментатор в различни предавания.
Гергана Стоянова – жената с удивителен глас и великолепно излъчване, винаги красива и вдъхновяваща, е следващото звездно попълнение. Наскоро ученици от гимназията имаха шанса да общуват с Гери и се убедиха отблизо колко интересен събеседник е тя, каква силна харизма притежава и колко много може да научат от нея.
Всички ние я свързваме с кино, театър и телевизия, а като кулинар най-малко знаем за нея, но пък сме чували за нейната майка Недка и днес чакаме с нетърпение да узнаем притежава ли Гери таланта на майка си в кухнята, и склонна ли е да ни сподели бабината рецепта за гюзлеме.
В кулинарното състезание ще се включи и кметът на Трявна Денчо Минев. През 1997 г. завършва ОУ „Проф. Пенчо Николов Райков“ в Трявна. От 1997 до 2001 г. учи в Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ в град Дряново. През 2002 г. записва да учи висше образование във Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Право“, завършва през 2008 г. Работи като съдружник в счетоводна кантора, която се занимава с търговско и данъчно право. В едно свое интервю споделя, че родният град не е само съдба но и мисия. Съдбовен ли ще се окаже неговият избор да се занимава с политика, ще изпълни ли кметската си мисия – времето ще покаже. В „На върха на пламъка“ на 16 ноември господин Минев ще ни покаже твореца в себе си, а вероятно и любителят на кулинарното изкуство, скрит в костюма на юрист и администратор.
Почетният консул на Италия в Пловдив – Джузепе де Франческо, също ще участва в надпреварата. Трудно се разказва накратко за човек, обиколил света и изпълнил всяка спирка по пътя си със съдържание, което идва от ума, духа и вярата. Роден в Сицилия в семейство на аптекари, които не само продават, но и приготвят лекарства. Макар да отраства в тяхната среда и сред епруветки, шишенца и специфични аромати на лекарствени продукти, Джузепе не се влюбва в занаята и уверено твърди, че неговото хапче е общуването с хората. България печели много от неговия избор да дойде тук, а и после да остане, за което до голяма степен може да благодарим и на съпругата му, която е българка. Обича класическа литература, фен е на Ювентус, има богат бизнес опит, познания в икономическата сфера, а кулинарията никак не му е чужда. Виждали сме в действие като домакин в Черешката на тортата, а в състезанието ще го наблюдаваме от близо, но и по нашенски – ще го следим из късо. За това ще се грижи най-вече партньора му в кухнята.
Д-р Христо Христозов – човек с респектираща биография. Има над 20 години опит като изследовател, консултант и обучител в областта на дигитализацията на управлението на проекти, финансовото управление и контрол и управлението на риска, управление и анализ на данни в туризма и строителството. През последните години ръководи екипи за анализ на големи данни и за бенчмаркинг в областта на туризма и строителството. От 2015 г. е ръководител на проекта SMARTOURISM.BG – партньорска инициатива на ProActivePersonnel , ПроАктивни Решения, Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство, Катедра „География на туризма“ на СУ „Св. Климент Охридски“, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Граждански институт и с подкрепата на Министерството на туризма, Националния борд по туризъм и БХРА. SMARTOURISM.bg е насочен към изследване на практиките и предизвикателства пред управлението нa знанието в туризма в България в следните направления: Интелигентно управление на човешките ресурси в туризма; Иновативни и креативни модели и високи технологии в доброто управление на туризма; Интелигентно управление на туристическите дестинации – регионално развитие, архитектура, екология; Интелигетно управление на сигурността в туризма.
И след всичко, казано до момента сме истински нетърпеливи да разберем, кой е той зад строгата и хладна маска на науката, лекциите, дигиталните платформи и познанията в сферата на туризма, въвлечен във вълшебния свят на кулинарията.
-
Икономикапреди 6 дни
Приходната администрация отбелязва професионалния си празник – Денят на Св. Матей
-
Новинипреди 7 дни
Тъжна вест: Почина Цветан Станев
-
Любопитнопреди 7 дни
„Любовната чешма“ става на 60 години
-
Любопитнопреди 7 дни
Шеф Андре Токев, редица звезди и знаменитости идват за кулинарното състезание
-
Културапреди 7 дни
„Да обичаш Гершуин“ – Хилда Казасян с концерт в Габрово на 5 декември
-
Икономикапреди 3 дни
Спокойствие за празниците – вземи повече с Черен петък от GetCash!
-
Културапреди 6 дни
Габровският драматичен театър празнува 95 години с номинация за престижна награда
-
Икономикапреди 6 дни
Спокойствие за празниците – вземи повече с Черен петък от GetCash!