Свържи се с нас

Новини

Седем медала за малките габровски джудисти

Published

on

Новината съобщи
електронното спортно издание sport-ga
brovo.com.

„12 деца от габровския клуб по джудо взеха участие в турнира по джудо „Пазарджик оупън“, организиран от местния клуб „Кодокан 2008“, Община Пазарджик и Българската федерация по джудо.

При родените 2010-2012 година Стефания Антова завоюва първото място в категория до 28 килограма.

В категория до 40 килограма Стефан Радев се пребори за среброто. Бронзови отличия завоюваха Тони Антов (до 18 кг), Зоя Самотрясова (до 24 кг), Матвей Ивах (30 кг), Виктор Рачев (38 кг), Феркан Мустафов (46 кг). Калоян Халикин, Ива Халкин, Никола Георгиев и Николай Станчев заеха пети места.

На младите габровски джудисти предстои участие в шестия международен турнир „Топалов оупън“ в Панагюрище в края на седмицата.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Отбелязваме 6 септември – Денят на Съединението на България!

Published

on

Днес е 6 септември, денят, в който отбелязваме 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите „Съединение“.

През февруари 1885 г. начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг.

Ролята на българския княз в този момент е решаваща, защото ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението въпреки силната народна воля, начинанието губи смисъл и било обречено на неуспех.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев.

Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.

След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

6 септември е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Зареди още

Новини

„Янтра“ организира Детски турнир „Габрово Къп 2024“

Published

on

За трета поредна година ОФК „Янтра“, съвместно с Община Габрово, ще бъде домакин на Национален турнир по футбол „Купа Габрово 2024“. В предстоящото издание на надпреварата като партньор и съорганизатор се включва и Олимпия Футбол Клуб.

След успешното провеждане на първите две издания, тази година в турнира ще се включат над 300 деца на възраст между 7 и 13 години. В рамките на трите дни между 6-ти и 8-ми септември ще се изиграят 40 мача в три потока – Футбол 5 (родени 2016), Футбол 7 (родени 2015) и Футбол 11 (родени 2011).

Срещите при най-големите ще се играят на стадион „Априлов“ и официалния стадион „Христо Ботев“. Мачовете на Футбол 7 ще се провеждат едновременно на две игрища на големия терен с изкуствена трева в СК „Христо Ботев“, а двубоите на Футбол 5 ще са на малкия терен с изкуствена трева (клетката).

В отделните възрастови групи ще вземат участие отборите на Янтра, Лудогорец (Разград), Етър (Велико Търново), Олимпия (София), Розова долина (Казанлък), Делфини (Варна), Севлиево, Троян, Болярчета (Велико Търново) и Локомотив (Дряново).

Зареди още

Новини

Д-р Николай Цанков ще приема пациенти в МЦ „Св. Димитър Солунски“

Published

on

От 14 септември – Кръстовден, Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в Габрово официално отваря врати и започва да приема пациенти. В поредица публикации ще ви запознаем с екипа от специалисти, които ще се грижат за Вашето здраве и добруване. Днес ще ви представим д-р Николай Цанков. 

Д-р Николай Цанков е високо квалифициран специалист в областта на коремната хирургия, със задълбочени познания и практически опит в лапароскопската и роботизираната хирургия. Тези съвременни техники позволяват минимално инвазивни интервенции, което значително намалява времето за възстановяване и риска от усложнения за пациентите.

Специализирал е лапароскопска хирургия в Дънди, Шотландия, еднопортова видео-асистирана торакоскопия (VATS) в Шан Хай, Китай, и еднопортова гръдна хирургия в Лисабон, Португалия. Той прилага иновативни методи за лечение на разнообразни заболявания на коремната кухина, които осигуряват на пациентите по-добри резултати и комфорт по време на възстановяването.

Д-р Цанков ще бъде на разположение за консултации и прегледи в Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в следните часове:
Вторник: 14.00 – 17.00 ч.
Сряда: 15.00 – 17.00 ч.
Петък: 14.00 – 18.00 ч.

За повече информация и записване на часове, можете да свържете се с лечебното заведение на телефон: +359 890 333 398 или да посетите МЦ „Свети Димитър Солунски“ в Габрово, на адрес: ул.“Николаевска“ 134.

гр. Габрово, ул.“Николаевска“ 134, тел.: +359 890 333 398
Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица