Свържи се с нас

Новини

Осигурени са средства за топъл обяд до средата на 2022 г.

Published

on

На топъл обяд за още половин година ще имат право 230 души от Габрово, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация. Потребителите на услугата в общината ще продължат да се хранят безплатно до 30 юни 2022 г.

Това стана възможно след решение на служебното правителство, с което се дава съгласие за наддоговаряне на бюджета по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Община Габрово подписа споразумение с Агенцията за социално подпомагане, чрез което ще получи допълнително близо 91 хиляди лева.

Средствата са осигурени от инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от КОВИД-19 чрез механизма „Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа“ (REACT-EU).

През тази година над 300 потребители са ползвали услугата, като са се хранили и шест лица под карантина. Освен в Габрово са обслужени и хора от селата Жълтеш, Гергини, Гарван, Райновци, Новаковци, Поповци, Янковци, Кози рог, Враниловци и Трънито. Те са получили индивидуални консултации и помощ за достъп до други социални услуги.

Обядът включва супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт. Той се приготвя от севлиевската фирма „Стелит 1“ ЕООД. Храната се доставя до домовете на нуждаещите се всеки работен ден. Обхванати са възрастни над 65 г. без никакви доходи или с такива под линията на бедност, хора с увреждания, които не могат да осигурят сами прехраната си, самотни лица под карантина.

Потребителите се определят съвместно с Дирекция „Социално подпомагане“. Желаещите могат да подадат документи за включване в списъка за „Топъл обяд“ на място в кв. „Христо Ботев“, ул. „Ивайло“ № 13 или да ги изтеглят от файловете по-долу.

Заявление – декларация 

Декларация – данъчна и осигурителна информация

За повече информация: „Заведения за социални услуги“, 066 806 022 и 066 806 551, ел. поща zsu.gabrovo@abv.bg, всеки работен ден от 08:00 до 16:30 часа.

*Снимката е илюстративна

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

„Подемкран“ АД търси работници

Published

on

Фирма Подемкран АД, – утвърден лидер в производството на кранови компоненти, търси за своето производствено предприятие следните длъжности:

  • Оператор на ЦПУ машини
  • Заварчик
  • Монтажник
  • Ръководител участък монтажни дейности
  • Инженер конструктор
  • Работник опаковка и експедиция

Предлагаме обучение.

При интерес, моля изпратете вашата автобиография на имейл: office@podem.bg или на място в Дружеството.

За допълнителна информация тел: 088 886 6032

Зареди още

Новини

Прерязаха лентата на Медицински център „Свети Димитър Солунски“

Published

on

Най-новият и модерно оборудван Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в Габрово отвори врати. Това се случи на християнския празник Кръстовден. Лентата преряза специалистът по общата и гръдната хирургия д-р Димитър Цанков, с което символично бе открит новият пункт за извънболнична медицинска помощ, разположен на ул. „Николаевска“ 134.

Габровският архиерейски наместник отец Руслан Личев отслужи водосвет за здраве и благоденствие, след който се пристъпи към церемонията по откриването. Медицински център „Свети Димитър Солунски“ предлага широка гама от медицински услуги, включително обща и гръдна хирургия, съдова хирургия, ортопедия, урология, гинекология и медицинска онкология, благодарение на екип от изключително квалифицирани специалисти. Центърът е оборудван с модерна операционна зала. За удобството на всичките си пациенти разполага с паркоместа.

Водещ специалист е д-р Димитър Цанков, специалист по общата и гръдната хирургия. ще приема пациенти всеки вторник и петък от 14.00 до 17.00 часа.

Д-р Николай Цанков ще предоставя медицински грижи в областта на коремната хирургия, със специален фокус върху лапароскопската и роботизирана хирургия. Той ще бъде на разположение за прегледи всеки вторник от 14.00 до 17.00 часа, сряда от 15.00 до 17.00 часа и петък от 14.00 до 17.00 часа.

Съдовият хирург д-р Борис Цанков ще работи с последно поколение доплеров апарат, като той ще бъде на разположение всеки понеделник от 09.00 до 14.00 часа и сряда от 14.00 до 18.00 часа.

Д-р Александър Ванов, утвърден уролог с богат опит в лапароскопската и роботизираната хирургия, ще приема пациенти всеки четвъртък от 15.00 до 18.00 часа. Д-р Васил Вътов, ортопед със значителен опит, ще консултира пациенти всяка сряда от 14.00 до 17.00 часа.

Д-р Йорданка Йорданова, акушер-гинеколог, ще предлага услуги, свързани с диагностика и терапия на гинекологични заболявания, както и проследяване на нормална и рискова бременност. 

Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в Габрово ще предоставя висококачествени здравни услуги, разчитайки на опита и експертизата на специалистите си.  За повече информация и записване на часове, позвънете на телефон: +359 890 333398, или посетете на адрес: гр. Габрово, ул.“Николаевска“ 134.

гр. Габрово, ул.“Николаевска“ 134, тел.: +359 890 333398
Зареди още

Любопитно

Имунология и витамини – популярно и на достъпен език

Това е темата на поредната здравна лектория в Габрово.

Published

on

Тази лекция няма да замени адекватната имунологична диагностика, която по принцип липсва за пациентите извън няколко големи градове в страната. Но ще им даде информация за това къде и какво могат да направят за себе си и своето здраве. Когато човек има информация, той намира начин.

Д-р Павлина Хинкова отново инициира полезна и изключително интересна среща, на тема здраве, с проф. Д-р Доброслав Кюркчиев, който ще отговори в своята лекция на въпроса можем ли да предскажем автоимунно заболяване. И с доц. Екатерина Иванова-Тодорова, която ще насочи вниманието на габровци към витамините.

Здравната лектория, организирана от читалище „Будителите – 2017“ – Габрово, която се очаква с интерес от габровци, ще се проведе на 23 септември, понеделник, в зала „Възраждане“ от 18.00 часа.

Изтъкнатите имунолози проф. д-р Доброслав Кюркчиев, д.м., д.м.н., ще гостува с лекцията „Можем ли да предскажем автоимунните заболявания“, а доц. Екатерина Иванова-Тодоров, д.м., с лекцията „Витамините – извор на живот или нещо друго“.

Ще научите как да поддържате имунитета си в добра форма, какво отключва автоимунните заболявания, имунотерапия при злокачествените заболявания, вредни ли са витамините и кога трябва да се приемат. Ще бъдат разисквани и други интересни теми.

Събитието, както обикновено, ще завърши с дискусия и въпроси по темата.

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев, дм, дмн:
• Ръководител катедра Клинична имунология, МФ, МУ-София и началник Лаборатория по клинична имунология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“-София. Изтъкнат български имунолог с много научни трудове, награди и активна преподавателска дейност. Завършил е медицина през 1997 г., докторантура през 2003 г., доцент от 2009г. През 2015 г. придобива степен „доктор на медицинските науки“, а от 2018 г. е професор към катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Преподава на студенти медици, специализанти по имунология, ревматология, гастроентерология и онкология. Води тематични курсове „Актуални проблеми на автоимунните заболявания“.
• Научни интереси: автоимунни заболявания, регулация на имунния отговор, туморна имунология. Има74 научни публикации в български и 47 в международни специализирани списания, 16 участия в книги, учебници и монографии, участия в 135 научни конгреси, 32 проекта и 1176 цитирания. Специализирал в Laboratory for tumor vaccination ,Catolholic University, Leuren, Belgium.
• Отличия: награден е за високи постижения в научно-изследователската дейност през 2007 г. с наградата“Акад. Асен Хаджиолов“ на МУ-София.

Доц.д-р Екатерина Иванова-Тодорова, дм:
• Специалист клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“- София и преподавател в Катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Има 22 год. опит в имунологията.
• Специализации: Туморна имунология в Лаборатория по клетъчни ваксини, Католически Университет Льовен, Белгия.
• Съавтор е в над 100 публикации в международни списания и 5 глави в международни книги и университетски учебници. Има над 500 цитирания от международни авторски екипи. Редактор и съавтор на първия атлас в България за АНА имунофлуоресцентни образи. Участва в 18 научни проекта и над 100 международни научни форуми.
• Сфера на компетентност: консултация, диагностика и проследяване на пациенти със системни автоимунни и имунообусловени състояния.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица