Свържи се с нас

Новини

Подписан е договорът за изграждане на парк „Казармите” в Севлиево

Published

on

Проект на парк „Казармите” в Севлиево

Подписи под документа сложиха заместник-кметът инж. Любомир Тотевски за община Севлиево и Евгени Огнянов и Юлиян Северинов, управители на софийската “ЕИС-Строителна компания” ООД, която спечели обществената поръчка за изпълнител на обекта. Работата ще започне от началото на октомври, а срокът за изпълнение на дейностите е 155 календарни дни.

Парк за отдих, спорт и развлечения “Казармите” ще бъде изграден поетапно. Първият етап включва направа на нова ограда, изграждане на подземни инфраструктурни комуникации – осветление, канализация и ВиК мрежа. Паралелно ще се изградят Площад на битките и победите, фонтан-водна стена, географски кът с водно огледало, площадки за пикник, декоративни чешми и перголи, атракционни площадки, детски площадки, главни и второстепенни  подходи, главни и второстепенни алеи и паркинг.

На следващ етап, за който Общината ще търси възможност за финансиране, ще се дооформят водните кътове с облицовки, ще се дооборудват  спортните зони с площадки за пейнтбол, места за каране на ролери, скейтбордове и други екстремни спортове. С проекта за безвъзмездно финансиране на първия етап  от изграждането на парк за отдих, спорт и развлечения „Казармите” Община Севлиево кандидатства по Оперативна програма „Регионално развитие“.
Общата стойност на одобрения проект е 3 888 675 лв., като размерът на  безвъзмездната финансова помощ е 3 693 075 лв., а общинското съфинансиране е 195 600 лв.

Новини

Отбелязваме 6 септември – Денят на Съединението на България!

Published

on

Днес е 6 септември, денят, в който отбелязваме 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите „Съединение“.

През февруари 1885 г. начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг.

Ролята на българския княз в този момент е решаваща, защото ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението въпреки силната народна воля, начинанието губи смисъл и било обречено на неуспех.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев.

Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.

След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

6 септември е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Зареди още

Новини

„Янтра“ организира Детски турнир „Габрово Къп 2024“

Published

on

За трета поредна година ОФК „Янтра“, съвместно с Община Габрово, ще бъде домакин на Национален турнир по футбол „Купа Габрово 2024“. В предстоящото издание на надпреварата като партньор и съорганизатор се включва и Олимпия Футбол Клуб.

След успешното провеждане на първите две издания, тази година в турнира ще се включат над 300 деца на възраст между 7 и 13 години. В рамките на трите дни между 6-ти и 8-ми септември ще се изиграят 40 мача в три потока – Футбол 5 (родени 2016), Футбол 7 (родени 2015) и Футбол 11 (родени 2011).

Срещите при най-големите ще се играят на стадион „Априлов“ и официалния стадион „Христо Ботев“. Мачовете на Футбол 7 ще се провеждат едновременно на две игрища на големия терен с изкуствена трева в СК „Христо Ботев“, а двубоите на Футбол 5 ще са на малкия терен с изкуствена трева (клетката).

В отделните възрастови групи ще вземат участие отборите на Янтра, Лудогорец (Разград), Етър (Велико Търново), Олимпия (София), Розова долина (Казанлък), Делфини (Варна), Севлиево, Троян, Болярчета (Велико Търново) и Локомотив (Дряново).

Зареди още

Новини

Д-р Николай Цанков ще приема пациенти в МЦ „Св. Димитър Солунски“

Published

on

От 14 септември – Кръстовден, Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в Габрово официално отваря врати и започва да приема пациенти. В поредица публикации ще ви запознаем с екипа от специалисти, които ще се грижат за Вашето здраве и добруване. Днес ще ви представим д-р Николай Цанков. 

Д-р Николай Цанков е високо квалифициран специалист в областта на коремната хирургия, със задълбочени познания и практически опит в лапароскопската и роботизираната хирургия. Тези съвременни техники позволяват минимално инвазивни интервенции, което значително намалява времето за възстановяване и риска от усложнения за пациентите.

Специализирал е лапароскопска хирургия в Дънди, Шотландия, еднопортова видео-асистирана торакоскопия (VATS) в Шан Хай, Китай, и еднопортова гръдна хирургия в Лисабон, Португалия. Той прилага иновативни методи за лечение на разнообразни заболявания на коремната кухина, които осигуряват на пациентите по-добри резултати и комфорт по време на възстановяването.

Д-р Цанков ще бъде на разположение за консултации и прегледи в Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в следните часове:
Вторник: 14.00 – 17.00 ч.
Сряда: 15.00 – 17.00 ч.
Петък: 14.00 – 18.00 ч.

За повече информация и записване на часове, можете да свържете се с лечебното заведение на телефон: +359 890 333 398 или да посетите МЦ „Свети Димитър Солунски“ в Габрово, на адрес: ул.“Николаевска“ 134.

гр. Габрово, ул.“Николаевска“ 134, тел.: +359 890 333 398
Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица