Свържи се с нас

Новини

Павлин Ганчев се отказа от депутатския мандат

Published

on

Севлиевецът Павлин Ганчев от ПП ГЕРБ – СДС се отказа от депутатското място, след като получи 1 340 преференции и пренареди листата на първата политическа сила в региона на парламентарните избори, предпочитайки работата в местния Общински съвет.

Това става ясно от решението на Централната избирателна комисия. Събралият най-много преференциален вот след водача Томислав Дончев е поискал да бъде заличен от кандидатската листа и да не бъде обявен за избран за народен представител от РИК в Седми избирателен район Габрово.

Павлин Ганчев е предпочел работата в местното самоуправление, където е водач на групата общински съветници от ГЕРБ в Севлиево. Пред електронното местно издание sevlievci.com той е споделил, че мотивите му да остане в Севлиево са лични, като благодари на хората, дали подкрепата си за партия ГЕРБ и персонално за него.

На въпрос дали му е оказван натиск за решението, Павлин Ганчев споделя, че самата позиция, на която е приел да бъда част от листата на ГЕРБ, показва, че е участвал в нея, за подкрепа на партията и на севлиевската структура, като на този етап има лични причини да не напуска Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

НЗОК разширява възможностите за достъп до информация за дейността ѝ

Published

on

Интерактивна карта, предоставяща информация за дейността на НЗОК вече е достъпна на официалния портал на институцията – https://www.nhif.bg/. Реализирана е съвместно от Информационно обслужване и НЗОК. Картата стартира с данни за брой договори с изпълнители на медицинска и дентална помощ и брой болнични легла по области, за които е сключен договор, използваемост на леглата, обработени протоколи за скъпоструващи лекарства и заявления за помощни средства за лицата с увреждания. Данните са налични и леснодостъпни както за цялата страна, така и за всяка отделна област и ще бъдат надграждани.

От НЗОК информират, че към настоящия момент се извършва обобщаване и анализ на най-често задаваните въпроси към НЗОК, включително и по Закона за достъп до обществена информация. Информацията ще бъде подготвена, обработена и публикувана в новата карта.  Публикуваните данни ще бъдат в помощ на всички заинтересовани страни във връзка с най-често разискваните теми и се очаква да облекчат достъпа до информация от обществено значение, която е в компетенцията на НЗОК.

Обновеният официален сайт на Здравноосигурителната каса предоставя все повече електронни услуги за договорните партньори и гражданите. Вече функционира „Справка за статус по протокол за скъпоструващи лекарства (1А, 1В и 1С)“- https://reports.nhif.bg/ , която да подпомага хроничноболните да проследяват датите на електронните си протоколи за лекарства, „Проверка на личен лекар“- https://services.nhif.bg/references/gpSearch/generalPractitioner.xhtml , „Търсене на договорни партньори и дейности“ – https://services.nhif.bg/references/lists/opl.xhtml – за улесняване намирането на лечебни заведения и аптеки, работещи с НЗОК с данни за адреси и телефони, „Търсене на лекарства, заплащани от НЗОК“ – https://services.nhif.bg/references/lists/medicine.xhtml и др.

Зареди още

Новини

„Ще работя през ваканцията“

Published

on

Младежки център – Габрово, Инспекция по труда и Бюро по труда, Габрово организират съвместно събитие „Ще работя през ваканцията“. То е насочено към младежите под и над 18 години, които нямат голям опит на трудовия пазар, и цели да им даде насоки в търсенето на работа, да ги ориентира как се случва постъпването, включително и ако са непълнолетни, какви документи трябва да имат, за какво да внимават.

Събитието ще се проведе в Ритуална зала на Община Габрово на 29 май, сряда, от 16.00 часа. Безплатно е и не изисква предварително записване.

Бюрото по труда ще представи услугите си, от които могат да се възползват младите хора, ще им обясни как могат да се регистрират, как да получат помощ при професионалното си ориентиране, изготвянето на автобиография и мотивационно писмо, как и къде да търсят работа.

Инспекцията по труда ще отговори на много от въпросите, с които се сблъскват младежите – от каква възраст имат право да започнат работа, какви документи и разрешения трябва да имат, колко часа на ден имат право да работят, какви са правата им като работещи, но и задълженията, има ли труд който не могат да изпълняват, ако са непълнолетни, къде могат да се оплачат, ако работодателят не спазва договора им или злоупотребява с труда им.

Много младежи ще започнат работа през лятната ваканция и събитието цели да ги предпази от некоректните практики, но и да им покаже, че освен права, имат и задължения, които работодателите ще очакват от тях да изпълняват съвестно и отговорно.

Поканени са и всички младежи, които вече работят, но имат въпроси относно взаимоотношенията си с работодателя им.

Зареди още

Любопитно

Хиляди се забавляваха на Карнавала в Габрово

Published

on

За пореден път Габрово доказа, че е столица на хумора и сатирата с грандиозно издание на емблематичния си карнавал този уикенд. Над 40 000 души от цялата страна се събраха в града, за да се насладят на пъстроцветно шествие, изпълнено с остроумни скечове, колоритни костюми и заразяваща енергия, впечатляващи концерти и много инициативи и забавления за децата.

Карнавалното шествието, което премина по централните улици на града в събота вечерта, се проведе под мотото „Make Карнавал, Not War“. В близо двучасовото шествие се включиха над 2 000 души, облечени в оригинални костюми и превъплътени в различни роли в 72-те така наречени „карнавални картини“ с послания за мир и единство.

С пъстрите си костюми и изящни движения особено внимание привличаха и участниците от китайската провинция Цюанджоу.

Конкурсната част на карнавала привлече ентусиасти от цялата страна, а авторитетно жури ще определи и победителите.

В тазгодишния карнавал присъстваха и 20 гигантски фигури на движещи се платформи, изработени с много майсторство и чувство за хумор, в които оживяваха емблематични сцени от актуалния политически живот.

Не липсваха и дръзки сатирични препратки към популярни личности и събития от изминалата година.

Музикалната програма включваше концерти на известни изпълнители като Васил Петров, RDMK, 100 Кила, FolkustiX и Dolapdere Big Gang, а култовата група Молец закри празненствата в неделната вечер.

С богатата си история и неповторима атмосфера, Габровският карнавал се е утвърдил като емблема на хумора и сатирата и платформа на свободния дух и творчество. Той е не просто забавление, а и остроумна форма на обществена критика, която ни кара да се замислим и да се посмеем на себе си.

*Всички снимки, уловени от фоторепортера на „Габрово Нюз“ можете да видите на страницата ни във фейсбук.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица