Свържи се с нас

Любопитно

Билките в домашната козметика

Как да приготвим сами качествен крем и да се погрижим за здравето на своята кожа?

Published

on

снимка: Музей „Етър“

Лятото е сезон, през който се изисква особена грижа за човешката кожа. В съвременността все повече хора, независимо от пол и възраст, го правят. Някои използват много скъпи кремове, други – по-евтини. Оказва се, че човек може сам да направи крем, чиито качества са на изключително високо ниво, а в същото време цената му е, както се казва – „по джоба на всеки”.

снимка: Музей „Етър“

На Еньовден в музей „Етър” Красимира Пенева представи употребата на билките в домашната козметика. Освен с кремовете, тя е популярна със сапуните си, изработени на билкова основа. Красимира Пенева споделя една базова рецепта за крем с билката невен. Такава козметика може да се разнообразява, като се използват други билки, а точно този крем е „спасителен”, заради качествата на невена.

снимка: Музей „Етър“

Спасителното в този крем е билката невен, която е с антисептично действие, регенерира кожата, помага за бързо заздравяване на рани. Използва се и при по-тежки случаи на проблеми по кожата. Разбира се, подходящ е и при здрава кожа, за да подпомогне нейното освежаване.

Всеки може да направи такъв крем. Невенът се поставя в зехтин или друго базово масло.

снимка: Музей „Етър“

Красимира Пенева не препоръчва да се ползва палмово, тъй като все повече става ясно, че изсичането на палмовите гори има негативно отражение върху природата и от там върху живота на хора и животни.

Две трети от съда, в който се поставя зехтин, се напълва със суха билка – в случая с невен. Има два начина да се направи извлек. При по-бавния съдът две седмици престоява на слънце. Водната баня се прилага, ако е необходимо да се действа бързо, а този процес трае два-три часа.

снимка: Музей „Етър“

След това течността се прецежда, добавя се конопено масло, което също има успокояващо действие. Добавя се пчелен восък, но не повече от 3%, за да не запушва порите на кожата. Към тази смес се слагат какаово масло и масло от баобаб.

По местата, където баобабът расте, жените се мажат с това масло под очите, за да стане кожата им еластична. У нас може да се намери в биомагазини или билкови аптеки.

снимка: Музей „Етър“

Евентуално можем да прибавим и няколко капки етерично масло от лавандула. Понеже при някои хора се проявяват алергии, то не е задължително. Цялата тази смес се поставя на водна баня. Температурата не бива да е много висока, за да не заврат маслата. Разбърква се и се чака търпеливо да се стопят какаовото масло и пчелния восък. Внимава се да не пръсне вода, тъй като тя образува мухъл и кремът се разваля.

Когато восъкът и какаовото масло се стопят, съдът се сваля и кремът се налива в по-малки съдове. Без да се затварят се оставя да изстинат и да се втвърди съдържанието им. След това се слагат капачките и кремът е готов за употреба.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Вашият специален подарък за празниците – в LPG Лори Ан!

Published

on

Скъпи дами, най-вълшебното време от годината е почти тук! Подготовката за празниците вече кипи, но не забравяйте да отделите време и за себе си. В LPG Лори Ан сме подготвили нещо специално, което ще Ви накара да засияете – защото заслужавате най-доброто!

Само на 1 и 2 декември Ви очакват ексклузивни празнични оферти от Milesman! Това е Вашият шанс да се възползвате от първокласни процедури и да си подарите мигове на грижа и красота.

Не отлагайте – местата са ограничени! Запишете своя час още днес на телефон: 0876 76 16 77 и направете първата крачка към Вашето празнично преобразяване.

Нека празниците започнат с усмивка и блестящо самочувствие в LPG Лори Ан!

Зареди още

Любопитно

„Любовната чешма“ става на 60 години

Published

on

Днес, Държавен архив – Габрово представи снимки, запечатали едно популярно за поколения габровци място, известно като „Любовната чешма“.

Наречена е така, заради разкрития любовен мотив в композицията от фигура на момък в носия, който свири обърнал глава към „мома с цвете“, изобразена върху чешмата.

Проектът за изграждане на чешмата, със скулптурна фигура на момче с кавал, е изготвен от арх. Карл Кандулков през 1963 година, а автор на скулптурата е Младен Миладинов.

Година по-късно, през 1964 г, обектът е окончателно изграден на ул. „Чардафон“ №8 и включва стълби с площадка и декоративно озеленяване.

Снимките се съхраняват в Държавен архив – Габрово и са от 70-те и 80-те години на миналия век.

Зареди още

Любопитно

Шеф Андре Токев, редица звезди и знаменитости идват за кулинарното състезание

Published

on

Шеф Андре Токев и Ради Стамболов, заедно с колегата им от Сърбия – Филип Павлович, идват в Габрово като жури на кулинарното състезание „На върха на пламъка“. То е организирано от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и ще се проведе в събота, 16 ноември, от 10.00 часа в ресторант „Рич Тейбъл“.

Сред гостите, които ще пристигнат, за да подкрепят кулинарната надпревара са редица звезди и знаменитости. Васил Колев – българинът, трикратен световен шампион по барманство. Васко подкрепя ПГТ „Пенчо Семов“ и е познат на габровци от самото начало на формата.

„Длъжни сме да отбележим обаче едно – изпитваме респект към неговата самовзискателност и умението му сам да вдига летвата пред себе си, да се надскача всеки следващ път. Самото му участие в състезанието не зад бара, а в кухнята е нашата хвърлена ръкавица, но не за дуел, а за нов вид забава и удоволствие“, коментират организаторите на състезанието.

Друг участник е Цветомир Иванов. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Крикор Азарян, с асистенти Тодор Колев и Николай Поляков. Играе в Държавния театър в Перник, Театър „Българска армия“ и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Телевизионната му кариера започва в Нова телевизия, като водещ на първия сутрешен блок – „Почна се“. Участва в различни детски, кулинарни и хумористични предавания, едно от главните действащи лица е в телевизионния филм на БНТ „Корави старчета“ (2011), играе ролята на компютърен специалист във филма „Корпус за бързо реагиране“). Всички ние го познаваме от малкия екран, особено тези, които не пропускат епизод на „Семейни войни”. Често е канен за коментатор в различни предавания.

Гергана Стоянова – жената с удивителен глас и великолепно излъчване, винаги красива и вдъхновяваща, е следващото звездно попълнение. Наскоро ученици от гимназията имаха шанса да общуват с Гери и се убедиха отблизо колко интересен събеседник е тя, каква силна харизма притежава и колко много може да научат от нея.

Всички ние я свързваме с кино, театър и телевизия, а като кулинар най-малко знаем за нея, но пък сме чували за нейната майка Недка и днес чакаме с нетърпение да узнаем притежава ли Гери таланта на майка си в кухнята, и склонна ли е да ни сподели бабината рецепта за гюзлеме.

В кулинарното състезание ще се включи и кметът на Трявна Денчо Минев. През 1997 г. завършва ОУ „Проф. Пенчо Николов Райков“ в Трявна. От 1997 до 2001 г. учи в Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ в град Дряново. През 2002 г. записва да учи висше образование във Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Право“, завършва през 2008 г. Работи като съдружник в счетоводна кантора, която се занимава с търговско и данъчно право. В едно свое интервю споделя, че родният град не е само съдба но и мисия. Съдбовен ли ще се окаже неговият избор да се занимава с политика, ще изпълни ли кметската си мисия – времето ще покаже. В „На върха на пламъка“ на 16 ноември господин Минев ще ни покаже твореца в себе си, а вероятно и любителят на кулинарното изкуство, скрит в костюма на юрист и администратор.

Почетният консул на Италия в Пловдив – Джузепе де Франческо, също ще участва в надпреварата. Трудно се разказва накратко за човек, обиколил света и изпълнил всяка спирка по пътя си със съдържание, което идва от ума, духа и вярата. Роден в Сицилия в семейство на аптекари, които не само продават, но и приготвят лекарства. Макар да отраства в тяхната среда и сред епруветки, шишенца и специфични аромати на лекарствени продукти, Джузепе не се влюбва в занаята и уверено твърди, че неговото хапче е общуването с хората. България печели много от неговия избор да дойде тук, а и после да остане, за което до голяма степен може да благодарим и на съпругата му, която е българка. Обича класическа литература, фен е на Ювентус, има богат бизнес опит, познания в икономическата сфера, а кулинарията никак не му е чужда. Виждали сме в действие като домакин в Черешката на тортата, а в състезанието ще го наблюдаваме от близо, но и по нашенски – ще го следим из късо. За това ще се грижи най-вече партньора му в кухнята.

Д-р Христо Христозов – човек с респектираща биография. Има над 20 години опит като изследовател, консултант и обучител в областта на дигитализацията на управлението на проекти, финансовото управление и контрол и управлението на риска, управление и анализ на данни в туризма и строителството. През последните години ръководи екипи за анализ на големи данни и за бенчмаркинг в областта на туризма и строителството. От 2015 г. е ръководител на проекта SMARTOURISM.BG – партньорска инициатива на ProActivePersonnel , ПроАктивни Решения, Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство, Катедра „География на туризма“ на СУ „Св. Климент Охридски“, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Граждански институт и с подкрепата на Министерството на туризма, Националния борд по туризъм и БХРА. SMARTOURISM.bg е насочен към изследване на практиките и предизвикателства пред управлението нa знанието в туризма в България в следните направления: Интелигентно управление на човешките ресурси в туризма; Иновативни и креативни модели и високи технологии в доброто управление на туризма; Интелигентно управление на туристическите дестинации – регионално развитие, архитектура, екология; Интелигетно управление на сигурността в туризма.

И след всичко, казано до момента сме истински нетърпеливи да разберем, кой е той зад строгата и хладна маска на науката, лекциите, дигиталните платформи и познанията в сферата на туризма, въвлечен във вълшебния свят на кулинарията.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица