

Любопитно
Три кулинарни рецепти се състезават за вота на феновете

снимка: Pixabay.com
Продължава кулинарният конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“, обявен по повод 55-та годишнина от откриването на музей „Етър“. За месец май предлагаме на вниманието на приятелите на музей „Етър“ няколко одобрени от сциалистите в музея рецепти, получени до 15 май на адрес: d.hristov@etar.bg.
Първата рецепта е записана от Илия Стефанов Станев, позната е през 30-40-те години на ХХ век в с. Горнова могила, община Габрово. Открита е в с. Горнова могила при теренно проучване по проект „Строителните занаяти в Стара планина“ през 2018 г.
Рецепта за Горновски таратор
По горновска рецепта таратор се прави от консервирани краставици на търкалета нарязани ситно на танур (стругована дървена поставка). Върху краставиците се нарязват на едро 3-4 обелени печени пиперки, 1-2 домата или доматено пюре, на ситно нарязани няколко скилидки чесън, няколко стръка сух или пресен копър.
Всичко това се поставя в съд и се залива със студена вода, като се оставя да габардяса. Разбира се оцетът и солта са на вкус.
Особено по жътва, през знойните дни, нашите селяни не сядаха на обяд без този таратор. Той се използваше и като мезе за ракийката, която се засмукваше за по-вкусно със сламка. През зимата пак се правеше такъв таратор, но с варено захарно цвекло и сухи пиперки, които се запарват.
Втората рецепта е за традиционна зелена баница – щирник. Изпратена ни е от Иванка Лилова от Габрово.
Две, три глави зрял лук и няколко стръка зелен се кавърдисват – запържват, задушават, в олио. Добавя се зеленината, нарязана на дребно.
Това може да бъдат листа на лапад, цвекло, лобода, киселец и др., които се задушават заедно с лука. Прибавя се една шепа ориз, която също се запържва със зеленията, като се добавя малко топла вода да поври сместа.
Когато плънката е готова, тавата, в която ще се прави щирника, се намазва с олио и в нея започват да се редят тестените листи, като всеки лист се намазва преди поставянето му с олио и се наръсва с плънката. И така докато се запълни тавата. Последният лист, който се поставя най-отгоре, се намазва само с олио.
Тавата се поставя във фурната и се пече до зачервяване и готовност. Щирник се прави обикновено през време на пости и в него няма мляко, яйца или сирене.
Искам да уточня, че в народните рецепти няма точни пропорции на необходимите продукти. По принцип количеството на зеленината е „на око“ и „на шепа“, зависи и за колко души се приготвя ястието, колко голяма е тавата – по-голяма тава, повече зеленина.
Оризът – шепа, не много, лукът – поне 2, 3 глави зрял и още толкова зелен.
Пролетно време моята баба правеше следната манджа: запържваше нарязана на малки кубчета сланина, към нея прибавяше повече нарязан зелен лук, запържваше и него, накрая объркваше всичко с две-три яйца. Когато в къщи влезеха неочаквано гости, яденето ставаше за минути.

снимка: Pixabay.com
Третата рецепта е изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса и вече има две спечелени награди.
Рецепта, изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“ и вече има две спечелени награди. Ето какво написаха новочерненци:
Здравейте, отново и през месец май. Представяме ви рецепа, преборила с времето, запазена от поколенията, която присъства на трапезата на новочерненци за Гергьовден и в наши дни.
Агнешко с булгур на пещ за Гергьовден
Необходими продукти:
Пресен лук – 1 връзка
Стар лук – 1-2 глави средно големи
Моркови -2 бр.
Червен пипер – 1бр.
Зелен пипер – 1бр.
Пшеничен булгур – 0,500 гр.
Вода -1,5л.
Агнешко месо – 2,5 кг.
Домати от консерва – 400 гр.
Юзум /джожан/
Лющян /девисил/
Черен пипер
Червен пипер млян
Сол на вкус
Олио – 200 мм.
Начин на приготвяне:
В загрятото олио запържваме нарязаните зеленчуци. Прибавяме булгура и го запържваме докато стане „стъклен“, за да може при печенето да остане пръхкав, а не клисав. Прибавят се доматите, подправките и сол на вкус. Агнешкото месо се нарязва на порции и се осолява, след което се нарежда в тавата.
Прибавя се булгура и заливаме с водата. Покриваме тавата с агнешкото було и я мятаме в предварително опалената и нагрята пещ. Замазваме отвора на пещта и печем 2 часа. И ето го готово агнешкото с булгур на пещ по новочерненски. Приятен апетит!
Автор на рубриката, посветена на кулинарния конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“ е Дамян Христов, екскурзовод в музей „Етър“.
Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/
Култура
Владо Николов ще бъде в Габрово на 9 април


На 9 април Габрово ще бъде домакин на едно вълнуващо събитие, което ще събере почитателите на спорта и културата. Владимир Николов, една от най-големите звезди на българския волейбол, ще гостува в града, за да представи своята биографична книга “Високо”.
Това е част от инициативата на платформата за литература, изкуство и култура TetaraDkaTa.com „Следите на…“. Събитието се организира съвместно с Община Габрово, Култура On Air и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и е посветено на 165-годишнината от обявяването на Габрово за град.
Това е чудесна възможност за жителите на Габрово и гостите на града да се срещнат с един от най-успешните български волейболисти и да научат повече за неговия път в спорта.
По време на събитието Владо Николов ще сподели своите преживявания и ще отговори на въпроси от публиката. Също така, ще има възможност за автографи и снимки с неговите почитатели.
Представянето на книгата “Високо” и срещата с именития български спортист ще се проведе в зала “Възраждане” от 17.30 часа, а входът е свободен! Не пропускайте шанса да се срещнете с една от иконите на българския спорт!


Любопитно
Конкурс за детска рисунка на тема „Вълшебен свят“
Култура
Именуват зала в ХГ „Христо Цокев“ на Дора Бонева


На 4 април в 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде открита изложба, която съпътства церемонията по именуване на зала на Дора Бонева (1936 – 2021). Основният акцент в експозицията е върху ранни творби, които са част от постъпилото в галерията дарение от г-жа Марта Левчева – дъщеря на Дора Бонева.
Специален гост на събитието ще бъде Маестро Минчо Минчев, който провежда Майсторски клас в
Габрово. Художничката Дора Бонева е от поколението възпитаници на Априловската гимназия, които оставят трайни следи в българската и световна култура. Тя е родена в Габрово през 1936 г. в семейството на Иван Бонев, човек раздвоен между таланта на музикант и диригент, и кариерата на търговец, и директор на текстилната фабрика „Принц Кирил“. Бонев е голям приятел на композитора Петко Стайнов.
Първите срещи на Дора Бонева с живописта са в кабинета по рисуване на Априловската гимназия, където през 1948 г. Иван Захариев и Борис Попов организират своя прословут кръжок. „Габровската колония“ – така учителите наричат група талантливи деца, които между игрите и организирането на театрални постановки намират време да рисуват. Това са Георги Дойнов, Дора Бонева, Драган Немцов, Ива Хаджиева и Христо Явашев – Кристо, все познати имена с голям принос за развитието на съвременното изкуство.
Именно тук се заражда силната любов на Дора Бонева към живописта – така откровена и чиста, на моменти звучаща като изповед. Любов, на която художничката остава вярна до сетния си дъх. Дора Бонева завършва Художествената академия в София, където учи живопис в класа на академик Дечко Узунов. Участва във всички общи национални изложби и в редица български представяния в чужбина.
Получава награди за своето творчество от Съюза на българските художници, от Софийската община, от културния институт „Солензара“ в Париж, сребърен медал от Френската академия за изящни изкуства и др. От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и култура със седалище в Париж.
През 1989, 1990 и 1993 г. участва в Есенния салон в Париж. Избрана е като гостуващ художник за сезона 1994 –1995 г. от „Грифис арт център“ в Ню Лондон, Кънектикът, САЩ. От 1996 г. е член на борда „Грифис арт център“. От 2008 г. е член на академия „Орфей“. Нейни картини има в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в много галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ.


-
Културапреди 7 дни
Именуват зала в ХГ „Христо Цокев“ на Дора Бонева
-
Новинипреди 6 дни
Пети мандат доверие за председателя на НЧ „Развитие-1870” Данаил Лалев
-
Новинипреди 6 дни
„Ковачите“ посрещат дубъла на ЦСКА
-
Кримипреди 5 дни
Изгоря покривът на Тревненската школа
-
Кримипреди 6 дни
Голямо количество контрабанден тютюн бе иззет при акция
-
Любопитнопреди 7 дни
Конкурс за детска рисунка на тема „Вълшебен свят“
-
Новинипреди 5 дни
НГПИ „Тревненска школа“ ще поиска помощ от Междуведомствената комисия
-
Новинипреди 5 дни
Правителството ще рестартира проекта по изграждане на тунел под Шипка