Любопитно
ЕМО „Етър“ оглави надпреварата за годишна награда в туризма
ЕМО „Етър“ оглави онлайн надпреварата в категория „Духът на България“ за годишната награда в туризма. Музеят на открито край Габрово се бори в съревнованието на Министерството на туризма с организирането на Празник на пестила или, както е популярен в страната, Празник на „габровския шоколад”.
До момента Етнографският музей на открито „Етър“ е първи в класирането с резултат от 33,93% от вота на онлайн потребителите, следван от Крепостта Туида край Сливен с 29,55%, а трети е Замъкът „Влюбени във вятъра“, край село Равадиново.
„Духът на България” се съхранява в Етъра с уникалното представяне на цялостния процес на приготвяне на този продукт от сини сливи, при спазване на традиционната технология и използване на автентичен инструментариум.
През 2014 г. пестилът бе вписан в Световната книга на уникалните храни „Арката на вкусовете”.
През 2018 г. близо 5000 туристи посетиха Празника на пестила в ЕМО „Етър“.
Гласуването в надпреварата вече започна, като до момента Етнографски музей на открито „Етър“ заема трета позиция в своята категория, отстъпвайки на Замъка „Влюбени във вятъра“, край село Равадиново и крепостта Туида край Сливен.
Всеки, който желае да подкрепи ЕМО „Етър“ в онлайн конкурса за Годишните награди в туризма може да го направи оттук.
Крайният срок за гласуване е 5 декември.
Музей „Етър” е първият и все още единствен в България музей на открито от тип „сканзен”. Той включва над 50 обекта, от които: 10 уникални за Европа действащи технически съоръжения, задвижвани с вода; занаятчийска чаршия с работилници и дюкяни, в които майстори-занаятчии работят и демонстрират целогодишно традиционни техники от региона; сгради и обекти с обществено предназначение – църква, часовникова кула, чешми и мостове от селища в централна Стара планина; съоръжения, представящи традиционни поминъчни дейности на планинското население.
Наред с архитектурата на територията на Музея се съхраняват и представят над 17 различни занаята.
ЕМО „Етър” е специализиран етнографски музей, който работи активно с младите хора от български училища и университети по опазване и социализиране на културното наследство. Музеят организира разнообразни форуми, свързани със съхраняването на традициите. През годините той се утвърждава като научноизследователски център за проучване на традиционната култура на балканджийското население.
Музеят се посещава ежегодно от над 200 000 българи и чужденци и се нарежда сред десетте най-предпочитани български музеи. Има модерна визуална идентичност и креативен екип от специалисти. Предлага разнообразни възможности за обучение и забавления за деца и възрастни.
Празник на пестила/габровският шоколад
От векове в Габрово се прави вкусотия от сини сливи, наречена пестил или по-позната от първата половина на ХХ век не само в града, но и в страната като „габровски шоколад”. От 2013 година в Етнографски музей на открито „Етър” се провежда събитие, посветено именно на този традиционен продукт – Празник на пестила/габровският шоколад. Празникът се провежда през месец септември и цели популяризиране на това местно сладко изкушение.
Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730
Любопитно
Вашият специален подарък за празниците – в LPG Лори Ан!
Скъпи дами, най-вълшебното време от годината е почти тук! Подготовката за празниците вече кипи, но не забравяйте да отделите време и за себе си. В LPG Лори Ан сме подготвили нещо специално, което ще Ви накара да засияете – защото заслужавате най-доброто!
Само на 1 и 2 декември Ви очакват ексклузивни празнични оферти от Milesman! Това е Вашият шанс да се възползвате от първокласни процедури и да си подарите мигове на грижа и красота.
Не отлагайте – местата са ограничени! Запишете своя час още днес на телефон: 0876 76 16 77 и направете първата крачка към Вашето празнично преобразяване.
Нека празниците започнат с усмивка и блестящо самочувствие в LPG Лори Ан!
Любопитно
„Любовната чешма“ става на 60 години
Днес, Държавен архив – Габрово представи снимки, запечатали едно популярно за поколения габровци място, известно като „Любовната чешма“.
Наречена е така, заради разкрития любовен мотив в композицията от фигура на момък в носия, който свири обърнал глава към „мома с цвете“, изобразена върху чешмата.
Проектът за изграждане на чешмата, със скулптурна фигура на момче с кавал, е изготвен от арх. Карл Кандулков през 1963 година, а автор на скулптурата е Младен Миладинов.
Година по-късно, през 1964 г, обектът е окончателно изграден на ул. „Чардафон“ №8 и включва стълби с площадка и декоративно озеленяване.
Снимките се съхраняват в Държавен архив – Габрово и са от 70-те и 80-те години на миналия век.
Любопитно
Шеф Андре Токев, редица звезди и знаменитости идват за кулинарното състезание
Шеф Андре Токев и Ради Стамболов, заедно с колегата им от Сърбия – Филип Павлович, идват в Габрово като жури на кулинарното състезание „На върха на пламъка“. То е организирано от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и ще се проведе в събота, 16 ноември, от 10.00 часа в ресторант „Рич Тейбъл“.
Сред гостите, които ще пристигнат, за да подкрепят кулинарната надпревара са редица звезди и знаменитости. Васил Колев – българинът, трикратен световен шампион по барманство. Васко подкрепя ПГТ „Пенчо Семов“ и е познат на габровци от самото начало на формата.
„Длъжни сме да отбележим обаче едно – изпитваме респект към неговата самовзискателност и умението му сам да вдига летвата пред себе си, да се надскача всеки следващ път. Самото му участие в състезанието не зад бара, а в кухнята е нашата хвърлена ръкавица, но не за дуел, а за нов вид забава и удоволствие“, коментират организаторите на състезанието.
Друг участник е Цветомир Иванов. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Крикор Азарян, с асистенти Тодор Колев и Николай Поляков. Играе в Държавния театър в Перник, Театър „Българска армия“ и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Телевизионната му кариера започва в Нова телевизия, като водещ на първия сутрешен блок – „Почна се“. Участва в различни детски, кулинарни и хумористични предавания, едно от главните действащи лица е в телевизионния филм на БНТ „Корави старчета“ (2011), играе ролята на компютърен специалист във филма „Корпус за бързо реагиране“). Всички ние го познаваме от малкия екран, особено тези, които не пропускат епизод на „Семейни войни”. Често е канен за коментатор в различни предавания.
Гергана Стоянова – жената с удивителен глас и великолепно излъчване, винаги красива и вдъхновяваща, е следващото звездно попълнение. Наскоро ученици от гимназията имаха шанса да общуват с Гери и се убедиха отблизо колко интересен събеседник е тя, каква силна харизма притежава и колко много може да научат от нея.
Всички ние я свързваме с кино, театър и телевизия, а като кулинар най-малко знаем за нея, но пък сме чували за нейната майка Недка и днес чакаме с нетърпение да узнаем притежава ли Гери таланта на майка си в кухнята, и склонна ли е да ни сподели бабината рецепта за гюзлеме.
В кулинарното състезание ще се включи и кметът на Трявна Денчо Минев. През 1997 г. завършва ОУ „Проф. Пенчо Николов Райков“ в Трявна. От 1997 до 2001 г. учи в Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ в град Дряново. През 2002 г. записва да учи висше образование във Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Право“, завършва през 2008 г. Работи като съдружник в счетоводна кантора, която се занимава с търговско и данъчно право. В едно свое интервю споделя, че родният град не е само съдба но и мисия. Съдбовен ли ще се окаже неговият избор да се занимава с политика, ще изпълни ли кметската си мисия – времето ще покаже. В „На върха на пламъка“ на 16 ноември господин Минев ще ни покаже твореца в себе си, а вероятно и любителят на кулинарното изкуство, скрит в костюма на юрист и администратор.
Почетният консул на Италия в Пловдив – Джузепе де Франческо, също ще участва в надпреварата. Трудно се разказва накратко за човек, обиколил света и изпълнил всяка спирка по пътя си със съдържание, което идва от ума, духа и вярата. Роден в Сицилия в семейство на аптекари, които не само продават, но и приготвят лекарства. Макар да отраства в тяхната среда и сред епруветки, шишенца и специфични аромати на лекарствени продукти, Джузепе не се влюбва в занаята и уверено твърди, че неговото хапче е общуването с хората. България печели много от неговия избор да дойде тук, а и после да остане, за което до голяма степен може да благодарим и на съпругата му, която е българка. Обича класическа литература, фен е на Ювентус, има богат бизнес опит, познания в икономическата сфера, а кулинарията никак не му е чужда. Виждали сме в действие като домакин в Черешката на тортата, а в състезанието ще го наблюдаваме от близо, но и по нашенски – ще го следим из късо. За това ще се грижи най-вече партньора му в кухнята.
Д-р Христо Христозов – човек с респектираща биография. Има над 20 години опит като изследовател, консултант и обучител в областта на дигитализацията на управлението на проекти, финансовото управление и контрол и управлението на риска, управление и анализ на данни в туризма и строителството. През последните години ръководи екипи за анализ на големи данни и за бенчмаркинг в областта на туризма и строителството. От 2015 г. е ръководител на проекта SMARTOURISM.BG – партньорска инициатива на ProActivePersonnel , ПроАктивни Решения, Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство, Катедра „География на туризма“ на СУ „Св. Климент Охридски“, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Граждански институт и с подкрепата на Министерството на туризма, Националния борд по туризъм и БХРА. SMARTOURISM.bg е насочен към изследване на практиките и предизвикателства пред управлението нa знанието в туризма в България в следните направления: Интелигентно управление на човешките ресурси в туризма; Иновативни и креативни модели и високи технологии в доброто управление на туризма; Интелигентно управление на туристическите дестинации – регионално развитие, архитектура, екология; Интелигетно управление на сигурността в туризма.
И след всичко, казано до момента сме истински нетърпеливи да разберем, кой е той зад строгата и хладна маска на науката, лекциите, дигиталните платформи и познанията в сферата на туризма, въвлечен във вълшебния свят на кулинарията.
-
Икономикапреди 6 дни
Приходната администрация отбелязва професионалния си празник – Денят на Св. Матей
-
Новинипреди 7 дни
Тъжна вест: Почина Цветан Станев
-
Любопитнопреди 6 дни
„Любовната чешма“ става на 60 години
-
Любопитнопреди 6 дни
Шеф Андре Токев, редица звезди и знаменитости идват за кулинарното състезание
-
Културапреди 7 дни
„Да обичаш Гершуин“ – Хилда Казасян с концерт в Габрово на 5 декември
-
Икономикапреди 6 дни
Спокойствие за празниците – вземи повече с Черен петък от GetCash!
-
Икономикапреди 3 дни
Спокойствие за празниците – вземи повече с Черен петък от GetCash!
-
Културапреди 6 дни
Габровският драматичен театър празнува 95 години с номинация за престижна награда