Свържи се с нас

Любопитно

Какво да правим при среща с кафява мечка в природата?

Кафявата мечка и срещите ни с нея

Published

on

Снимката е илюстративна.

Сред основните цели на Национален парк „Централен Балкан“ е и да опазва видовете и техните местообитания. В него дивите животните се движат свободно, като понякога дори използват създадените от човека пътища и пътеки.

Винаги, когато излизаме на разходка сред природата, трябва да се има предвид, че срещите с дивите животни са възможни и нашето поведение трябва да бъде съобразено с тях.

Кафявата мечка е най-едрият хищник в България. Срещите с нея могат да бъдат както приятни, така и опасни. Ето и някои неща, които може да направите за да ограничите възможността за неприятни последствия.

Предотвратяване на нежелани срещи – Повечето животни се страхуват от хората и избягват срещите си с тях. Обикновено такива се случват, когато животното не е усетило човешкото присъствие. За да избегнете нежеланата среща създавайте шум (говорене на висок глас, подвикване, свирене и други), който да издава вашето присъствие.

Реакция при среща с хищник – В никакъв случай не бягайте! Това би предизвикало хищника да ви преследва и нападне. Най-добрият вариант е да се отдалечите бавно по обратния път, без да обръщате гръб на животното. Привлечете неговото внимание, но вече без да викате или ръкомахате. Най-добре е да говорите тихо и успокоително, така че то да знае, че сте там, без да го уплашите.

Защита при нападение – В повечето случаи животните нападат хора, когато са уплашени, от любопитство или защитавайки малките си. В такива случаи трябва да легнете на земята по очи или свити на кълбо и да покриете с ръце главата и врата си. Ако ви подгони хвърлете настрани раница, връхна дреха или др., които могат да привлекат вниманието ѝ.

Какво да правим ако забележим мече?

Мечето рядко се отдалечава от майка си, а подобна среща е от малкото причини мечка да нападне човек. В такива случаи, се отдалечете от мястото в посоката, от която сте дошли.

Когато мечето е останало без майка, то е объркано и любопитно. Възможно е да търси контакт с хората, за да си набави храна. В тези случаи най-грешното, което може да се направи е да му бъде дадена храна или да бъде уловено. Губейки страха си от човека, то не само няма да оцелее в природата, но е възможно да ни причини вреди.

Имайте предвид, че:

Кафявата мечка е защитен вид – включена е в Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие, съгласно който се забраняват всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи.

Съгласно Наказателния кодекс на Република България (чл. 278 д) всяко едно посегателство върху кафявата мечка се наказва със лишаване от свобода до 5 години и с глоба от 2 000 до 20 000 лева.

В случай на среща с кафява мечка на територията на национален парк „Централен Балкан“ е необходимо да информирате:

Дирекция „НП Централен Балкан“:

· тел. 066 80 12 77 – всеки делничен ден от 8:00 до 16:30 часа
· GSM 0889862219
· е-mail: office@centralbalkan.bg

Сдружение за дива природа „Балкани“
· 0876482611 – Владимир Тодоров

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Вашият специален подарък за празниците – в LPG Лори Ан!

Published

on

Скъпи дами, най-вълшебното време от годината е почти тук! Подготовката за празниците вече кипи, но не забравяйте да отделите време и за себе си. В LPG Лори Ан сме подготвили нещо специално, което ще Ви накара да засияете – защото заслужавате най-доброто!

Само на 1 и 2 декември Ви очакват ексклузивни празнични оферти от Milesman! Това е Вашият шанс да се възползвате от първокласни процедури и да си подарите мигове на грижа и красота.

Не отлагайте – местата са ограничени! Запишете своя час още днес на телефон: 0876 76 16 77 и направете първата крачка към Вашето празнично преобразяване.

Нека празниците започнат с усмивка и блестящо самочувствие в LPG Лори Ан!

Зареди още

Любопитно

„Любовната чешма“ става на 60 години

Published

on

Днес, Държавен архив – Габрово представи снимки, запечатали едно популярно за поколения габровци място, известно като „Любовната чешма“.

Наречена е така, заради разкрития любовен мотив в композицията от фигура на момък в носия, който свири обърнал глава към „мома с цвете“, изобразена върху чешмата.

Проектът за изграждане на чешмата, със скулптурна фигура на момче с кавал, е изготвен от арх. Карл Кандулков през 1963 година, а автор на скулптурата е Младен Миладинов.

Година по-късно, през 1964 г, обектът е окончателно изграден на ул. „Чардафон“ №8 и включва стълби с площадка и декоративно озеленяване.

Снимките се съхраняват в Държавен архив – Габрово и са от 70-те и 80-те години на миналия век.

Зареди още

Любопитно

Шеф Андре Токев, редица звезди и знаменитости идват за кулинарното състезание

Published

on

Шеф Андре Токев и Ради Стамболов, заедно с колегата им от Сърбия – Филип Павлович, идват в Габрово като жури на кулинарното състезание „На върха на пламъка“. То е организирано от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и ще се проведе в събота, 16 ноември, от 10.00 часа в ресторант „Рич Тейбъл“.

Сред гостите, които ще пристигнат, за да подкрепят кулинарната надпревара са редица звезди и знаменитости. Васил Колев – българинът, трикратен световен шампион по барманство. Васко подкрепя ПГТ „Пенчо Семов“ и е познат на габровци от самото начало на формата.

„Длъжни сме да отбележим обаче едно – изпитваме респект към неговата самовзискателност и умението му сам да вдига летвата пред себе си, да се надскача всеки следващ път. Самото му участие в състезанието не зад бара, а в кухнята е нашата хвърлена ръкавица, но не за дуел, а за нов вид забава и удоволствие“, коментират организаторите на състезанието.

Друг участник е Цветомир Иванов. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Крикор Азарян, с асистенти Тодор Колев и Николай Поляков. Играе в Държавния театър в Перник, Театър „Българска армия“ и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Телевизионната му кариера започва в Нова телевизия, като водещ на първия сутрешен блок – „Почна се“. Участва в различни детски, кулинарни и хумористични предавания, едно от главните действащи лица е в телевизионния филм на БНТ „Корави старчета“ (2011), играе ролята на компютърен специалист във филма „Корпус за бързо реагиране“). Всички ние го познаваме от малкия екран, особено тези, които не пропускат епизод на „Семейни войни”. Често е канен за коментатор в различни предавания.

Гергана Стоянова – жената с удивителен глас и великолепно излъчване, винаги красива и вдъхновяваща, е следващото звездно попълнение. Наскоро ученици от гимназията имаха шанса да общуват с Гери и се убедиха отблизо колко интересен събеседник е тя, каква силна харизма притежава и колко много може да научат от нея.

Всички ние я свързваме с кино, театър и телевизия, а като кулинар най-малко знаем за нея, но пък сме чували за нейната майка Недка и днес чакаме с нетърпение да узнаем притежава ли Гери таланта на майка си в кухнята, и склонна ли е да ни сподели бабината рецепта за гюзлеме.

В кулинарното състезание ще се включи и кметът на Трявна Денчо Минев. През 1997 г. завършва ОУ „Проф. Пенчо Николов Райков“ в Трявна. От 1997 до 2001 г. учи в Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ в град Дряново. През 2002 г. записва да учи висше образование във Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Право“, завършва през 2008 г. Работи като съдружник в счетоводна кантора, която се занимава с търговско и данъчно право. В едно свое интервю споделя, че родният град не е само съдба но и мисия. Съдбовен ли ще се окаже неговият избор да се занимава с политика, ще изпълни ли кметската си мисия – времето ще покаже. В „На върха на пламъка“ на 16 ноември господин Минев ще ни покаже твореца в себе си, а вероятно и любителят на кулинарното изкуство, скрит в костюма на юрист и администратор.

Почетният консул на Италия в Пловдив – Джузепе де Франческо, също ще участва в надпреварата. Трудно се разказва накратко за човек, обиколил света и изпълнил всяка спирка по пътя си със съдържание, което идва от ума, духа и вярата. Роден в Сицилия в семейство на аптекари, които не само продават, но и приготвят лекарства. Макар да отраства в тяхната среда и сред епруветки, шишенца и специфични аромати на лекарствени продукти, Джузепе не се влюбва в занаята и уверено твърди, че неговото хапче е общуването с хората. България печели много от неговия избор да дойде тук, а и после да остане, за което до голяма степен може да благодарим и на съпругата му, която е българка. Обича класическа литература, фен е на Ювентус, има богат бизнес опит, познания в икономическата сфера, а кулинарията никак не му е чужда. Виждали сме в действие като домакин в Черешката на тортата, а в състезанието ще го наблюдаваме от близо, но и по нашенски – ще го следим из късо. За това ще се грижи най-вече партньора му в кухнята.

Д-р Христо Христозов – човек с респектираща биография. Има над 20 години опит като изследовател, консултант и обучител в областта на дигитализацията на управлението на проекти, финансовото управление и контрол и управлението на риска, управление и анализ на данни в туризма и строителството. През последните години ръководи екипи за анализ на големи данни и за бенчмаркинг в областта на туризма и строителството. От 2015 г. е ръководител на проекта SMARTOURISM.BG – партньорска инициатива на ProActivePersonnel , ПроАктивни Решения, Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство, Катедра „География на туризма“ на СУ „Св. Климент Охридски“, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Граждански институт и с подкрепата на Министерството на туризма, Националния борд по туризъм и БХРА. SMARTOURISM.bg е насочен към изследване на практиките и предизвикателства пред управлението нa знанието в туризма в България в следните направления: Интелигентно управление на човешките ресурси в туризма; Иновативни и креативни модели и високи технологии в доброто управление на туризма; Интелигентно управление на туристическите дестинации – регионално развитие, архитектура, екология; Интелигетно управление на сигурността в туризма.

И след всичко, казано до момента сме истински нетърпеливи да разберем, кой е той зад строгата и хладна маска на науката, лекциите, дигиталните платформи и познанията в сферата на туризма, въвлечен във вълшебния свят на кулинарията.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица