Свържи се с нас

Любопитно

„Авто – мото – вело“ ще се проведе за втори път в Габрово

Published

on

Второто издание на събитието Авто-мото-вело ще се проведе на 29 септември, неделя, на площад „Възраждане“. То се организира от Младежки център – Габрово, посветено е на безопасността на пътя и цели да насочи вниманието на всички участници в движението към поведението ни зад волана, на улицата, на велосипеда или тротинетката, както и към най-важното – съхранението на живота.

Три симулатора ще могат да изпробват посетителите на събитието. Тези, които са над 17 години, могат да се качат на машина, която симулира челен удар и такава, която пресъздава преобръщането на автомобил. Те ще ни покажат в контролирана среда как се чувства и натоварва човешкото тяло, когато претърпи катастрофа.

Макар че са безопасни, за да изпробвате двата симулатора, ако сте над 18 години, трябва да подпишете декларация. А ако сте на 17, е нужно и разрешение от родител. На симулаторите няма да бъдат допускани лица под 17 години и без подписани декларации.

Третият симулатор е предоставен от автошкола „Десита“ и ще ви даде възможност да управлявате автомобил – също в контролирана среда. Той е подходящ и за по-младите участници в събитието. „Авто-мото-вело“ ще обърне внимание и на нашумелите напоследък електрически тротинетки.

Любителите на електрическите тротинетки ще могат да се включат в трасе, подготвено от ОД на МВР – сектор „Пътна полиция“ – Габрово. Трасето е предназначено за младежи от 14 до 18 години. Внимание – законът забранява на лица под 14 години да управляват електрически тротинетки! Задължително за участие е и носенето на каска.

Освен това всички родители и младежи ще могат да се информират за законовите разпоредби, свързани с електрическите тротинетки – кой може да ги кара, с каква бързина и къде. За класиците на велосипеди пък ще има състезание за умело каране на колело – но този път за най-дълго разстояние, изминато на задна гума, а също и за балансиране на две гуми.

Те, и колегите им с тротинетки, ще могат да се информират и за бъдещото изграждане на писти и pump track в Габрово. От 10.30 в голямата шатра на площада ще има представяне на идейните проекти за крайречната зона на р. Янтра и за парк „Баждар“, с акцент върху пистите за спускане, детски полигон, зона за скокове и pump track.

Младежите ще могат да зададат и всички свои въпроси, свързани с тези зони. В шатрата също ще бъде прожектиран филмът „Не можем да върнем времето назад“, ще има и лекция за безопасно шофиране от Safety Driving Academy, които знаят наистина много за поведението на автомобила при сняг и лед, за правилната техника на шофиране, адекватните реакции в критични ситуации, както и менталната подготовка за разпознаване и предвиждане на опасности.

В събитието с шатри и активности ще участват още Превантивно-информационен център – Габрово, които ще говорят за употребата на алкохол и наркотици, Български червен кръст – Габрово – младежите ще показват как се оказва първа помощ при произшествие, и Регионална дирекция „Пожарна безопасност“ – Габрово със специален автомобил, Технически университет – Габрово, които ще ни представят тяхната специалност „Промишлена и автомобилна електроника“ и разработения от студенти електромобил.

Най-малките участници също ще могат да вземат участие – в зоната на Областна администрация – Габрово, с интересни игри на тема безопасност на движението. Рали пилотът Николай Ганев ще предостави своя личен състезателен автомобил, който е оборудван за състезания на писта при затворен маршрут.

Всеки посетител ще може да разгледа как трябва да изглежда автомобилът, който развива висока скорост, но е със специална конструкция за безопасност – съвсем различен от автомобилите, които имаме ние.

Събитието е с начален час 10.00, а освен интересната информация за безопасността на пътя, всички посетители ще могат да участват и в томбола с награди. За целта те трябва да си вземат талон от шатрата на Младежки център – Габрово и да посетят всички информационни шатри, където ще получат печат. Събралите всички печати, ще имат възможност да получат различни награди.

Любопитно

Дни на отворените врати в студио „Лори Ан“

Published

on

Искате да се отървете от нежеланото окосмяване и да се насладите на гладка кожа през цялата година? Студио „Лори Ан“ има идеалното решение за вас!

На 13 и 14 октомври ви каним на Дни на отворените врати, с изключителни промоции за лазерна епилация.

Само в тези два дни ще можете да се възползвате от следните предложения:

  • Безплатна процедура за подмишници – Заповядайте и се уверете сами в ефективността на лазерната епилация.
  • Пакет от 6 процедури за подмишници на цената на 3 – Спестете и постигнете трайни резултати!

Не пропускайте тази възможност! Запишете своя час предварително на телефон 0876 76 16 77 и си подарете гладка и красива кожа с нашата висококачествена лазерна технология.

Очакваме ви в студио „Лори Ан“, където вашето удобство и красота са наш приоритет!

Зареди още

Любопитно

Мощните дискови брани – Незаменим помощник на съвременния фермер

Published

on

В непрекъснато развиващия се свят на селското стопанство ефективността и ефикасността са от първостепенно значение за успешните земеделски операции. Тъй като фермерите се стремят да увеличават максимално добивите, като същевременно минимизират количеството труд и времето за работа, земеделската техника и инструментите, които използват, добиват все по-голяма важност. Мощните дискови брани от Mass.bg са основен прикачен инвентар, който се е утвърдил като незаменим помощник на съвременния фермер. В днешната статия ще проучим предимствата на дисковите брани, тяхната оперативна ефективност и ролята им в устойчивите земеделски практики.

Какво представляват дисковите брани?
Дисковите брани са селскостопански инвентар, който е важна част от всяко земеделско стопанство. Предназначени са за предсеитбена почвообработка, дискуване на стърнища, угари и ливади и подравняване и предпазване на почвата от плевели и ерозия. Браната се състои от поредица от метални дискове, прикрепени към рамка, която се тегли от трактор. Докато дисковете се въртят, те прорязват почвата, раздробяват я и смесват растителните остатъци, за да създадат добре аерирана почва. Дисковите брани могат да се регулират за различна работна дълбочина и ъгъл, което позволява на фермерите да нагодят своята работа въз основа на специфичните условия на земеделската площ и изискванията на посевните култури.

Предимства на дисковите брани.

  • Ефективна подготовка на почвата Една от основните причини мощните дискови брани да станат незаменими в съвременното земеделие е способността им ефективно да подготвят почвата за засаждане. Вдлъбнатата форма на дисковете им позволява лесно проникване в нея, раздробяване на буците пръст и смесване на органичната материя. Това създава равномерно семенно легло, позволяващо добър контакт между семената и почвата, което води до подобрени нива на покълване и по-стабилно захващане на културите.
  • Универсалност Мощните дискови брани са универсална селскостопанска техника, която може да се използва в различни видове почви. Техните регулируеми настройки позволяват на фермерите да адаптират операциите си към различни полеви условия, осигурявайки оптимална производителност независимо от терена. Тази гъвкавост прави браните предпочитан избор за много земеделци, отглеждащи различни култури.
  • Контрол на плевелите Плевелите представляват голямо предизвикателство за селското стопанство, тъй като се конкурират с агрокултурите за хранителни вещества и вода. Дисковите брани помагат при борбата с тях, като прекъсват растежа им по време на подготовката на почвата. Този подход способства поддържането на по-здрави насаждения и минимизира необходимостта от използването на химически хербициди.
  • Пестене на време и труд В днешния забързан живот пестенето на време е от съществено значение. Дисковите брани са проектирани да покриват бързо големи площи, като значително намаляват времето, необходимо за подготовка на почвата. Със способността си да работят при по-високи скорости в сравнение с друг тип почвообработваща техника, те позволяват на фермерите да приключат ефективно и качествено предварителната почвообработка и да се съсредоточат върху други основни операции.
  • Здраве на почвата Здравата почва е жизненоважна за стабилния растеж на посевите, а мощните дискови брани допринасят като насърчават нейната аерация. Процесът на обработка увеличава порьозността ѝ, което позволява на въздуха и водата да проникват по-дълбоко. Това подобрява развитието на кореновите системи на земеделските растения и насърчава дейността на полезните микроорганизми, които играят решаваща роля в кръговрата на хранителните вещества и плодородието на почвата.

Роля на дисковите брани в устойчивото земеделие.
През последните години селското стопанство все повече възприема устойчиви практики, които насърчават грижата за околната среда. Ето няколко начина, по които

  • Намалена ерозия на почвата Като раздробяват уплътнената почва и създават рохкаво легло за семената, дисковите брани спомагат за намаляване на ерозията на почвата, причинена от вятъра и водния отток. Добре подготвеното семенно легло запазва влагата и хранителните вещества, свеждайки до минимум необходимостта от често напояване и торене. Това допринася за по-устойчиви земеделски практики, като запазва здравето на почвата и намалява въздействието на селското стопанство върху околната среда.
  • Консервационна обработка на почвата Все повече земеделски производители възприемат практики за консервационна обработка на почвата, за да сведат до минимум нарушаването на структурата ѝ. Параметрите на работа на дисковата брана могат да бъдат настроени така, че тя да не разрушава почвата прекомерно, задържайки максимално органичната материя и насърчавайки постигането на устойчиви екосистеми.
  • Борба с изменението на климата Устойчивото земеделие, включващо различни щадящи практики като плитко дискуване, може да изиграе значителна роля в борбата с изменението на климата. В дългосрочен план здравите и добре структурирани почви могат да поглъщат и съхраняват големи количества въглероден диоксид, смекчавайки по този начин климатичните изменения.

В заключение, съвременните мощни дискови брани са се превърнали в незаменим прикачен инвентар за всяко стопанство, предлагайки множество предимства, които повишават производителността, ефективността и устойчивостта. Фермерите не спират да се адаптират към предизвикателствата на модерното земеделие, а инвестирането във висококачествени дискови брани несъмнено допринася за успешни и устойчиви земеделски практики за години напред. Независимо дали сте опитен земеделец или тепърва прохождате в тази сфера, включването във вашите селскостопански дейности на подходяща дискова брана от Mass.bg гарантирано ще ви осигури безпроблемна обработка дори и при най-тежките почвени условия.

Зареди още

Любопитно

„С благодарност към най-добрия приятел на човека”

Published

on

Домашният любимец на практика е част от семейството. Винаги може да разчитаме на любовта, която разпръсква безусловно и оставя следи от лапички по сърцата ни в замяна. Ако пък сме разтроени, гушкаме се в пухкавата му козина и светът моментално става по-добър. В очите на кучето неговият стопанин е целият свят.

Това е и причината да му върнем услугата и на 29 септември от 11 часа поляната на Горски срещи на Градище да стане домакин на празника „С благодарност към най-добрия приятел на човека”, на който да покажем колко се гордеем с нашите четириноги приятели. Всички кучета, които присъстват на празника, независимо дали имат определена порода или притежават своя собствена, ще бъдат почерпени от зоомагазин „Рокси” и почесани зад ушите от някой от нас.

Доведете кучето си на Горски срещи на Градище тази неделя и след като разходи влажно носленце и пухкава опашка из поляната, снимайте го при банера, който ще откриете на сцената. Защо ли? За да публикувате кадъра като коментар под публикацията във Фейсбук страницата на Горски срещи и да спечелите една от трите награди, осигурени от зоомагазин „Рокси”, разбира се!

Събитието се организира от Фондация „ОТ БГ” и е последно от серията на Горски срещи за 2024 година. А следващата пролет традицията продължава!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица