Свържи се с нас

Култура

Златна бримка заплитат във Враниловци

Published

on

На 28 септември, събота, от 10.00 часа, габровското село Враниловци ще се превърне в сцена за първото издание на фестивала „Златната бримка“, посветен на ръчното плетиво. Организаторите от читалищата „Наука 1902” във Враниловци и „Постоянство 2012” от Армените имат амбицията този уникален фестивал да се провежда всяка есен и пролет, за да поддържа жива една отдавна затихваща, но изключително значима за българската култура традиция.

„Бримка по бримка, ред по ред“ – така поколения жени от българските села са създавали изделия с любов, топлина и красота, които носят лична история и грижа. Плетивото, изплетено на ръка под меката светлина на огнището или свещта, е било не просто дреха, а символ на семейната отдаденост и труда. Тази нишка на семейната любов и радост, изгубена днес сред машинните изделия, е това, което „Златната бримка“ иска да възроди.

Фестивалът ще събере на площада във Враниловци майстори на ръчното плетиво от целия район, които ще покажат своите изделия – от топли зимни пуловери до красиви шарени шалове и ръчно плетени чорапи. Посетителите ще имат възможност не само да видят, но и да закупят тези уникални изделия, като някои от тях ще бъдат дори поръчкови. А за тези, които искат да научат повече за изкуството на плетенето, ще има демонстрации на различни техники.

Сред акцентите на събитието ще бъде представянето на „Първа бримка“ – демонстрация от местните майсторки Венета Недялкова и Кина Йорданова, които ще покажат как се заплита основната бримка, един от най-важните етапи в плетенето, особено при изработката на чорапи. Преждата ще се премята бързо и ловко през ръцете на майсторките с една, две, пет куки или обръч, а красотата на ръчно изработените изделия ще зарадва всички посетители.

Дида Бочева, автор на идеята за фестивала, подчертава уникалността на събитието: „Има много фестивали, но предимно фолклорни и кулинарни. Нашият е различен. Събираме ръкоделци, за които плетенето е хоби или професия, но задължително – ръчно.“

Бочева допълва, че целта на фестивала е да привлече вниманието към ръчните изделия, като подчертава важността на традицията: „Трябва да съхраним това изкуство, което носи уникална красота и личен почерк.“ Програмата на фестивала ще бъде допълнена от музикални и танцови изпълнения на фолклорни състави от района, като специален гост ще бъде изпълнителят Свилен Тодорински.

„Златната бримка“ е първата стъпка към възраждането на традициите на ръчното плетиво, съхранявани с векове, и обещава да стане събитие, което да привлича все повече ценители и любители на този старинен занаят.

Култура

Национална научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

На 3 и 4 октомври 2024 г. в Исторически музей – Дряново ще се проведе трета поред национална научна конференция „Епохи, личности, памет”, посветена на историята на града, на личности, родени и свързани с Дряново, както и на различни проблеми на историческата наука, културното наследство, музейното дело, етноложки и други проучвания.

Тази година броят на участниците е значителен. Заявените доклади и научни съобщения са около 50. Участниците ще бъдат разделени в две секции: „История, дейци и личности, свързани с Дряново и дряновския край” и „Културно-историческо наследство, музеология, етнология, архитектура и изкуство”.

Научен ръководител на конференцията ще бъде проф. д-р Петко Ст. Петков. Организатори на научния симпозиум са: Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Конференцията ще бъде съпътствана от гостуващата изложба „Алкохол и амбалаж” на Исторически музей – Горна Оряховица. Програмата предвижда още и представяне на няколко издания: на новоизлезлия том 3 от Известия на Исторически музей – Дряново, на справочника „Следите на героичното минало” от авторски колектив от ИЕФЕМ – БАН и „Житие и страдание на Фани Попова – Мутафова” от Катя Зографова.

Зареди още

Култура

„Психокриминале“ на габровска сцена

Published

on

На 21 октомври, от 19.00 часа, Домът на културата „Емануил Манолов“ в Габрово ще бъде домакин на едно незабравимо театрално преживяване. На сцената ще оживее криминалната комедия „Психокриминале“ – постановка на Борислав Чакринов по пиесата на Сам Бобрик.

В центъра на историята стои Адам Уебстър – изпаднал писател на криминалета, който, в отчаян опит да изкара малко пари, решава да предлага гадаене на съдбата срещу 25 долара. Но това неочаквано го въвлича в поредица от мистериозни събития и необясними убийства.

Зрителите ще се запитат: кой е убиецът? Гангстерът Джони Шампанското или съблазнителната любовница Рита Малоун? С участието на звезден актьорски състав, включващ Асен Блатечки, Малин Кръстев, Милена Маркова – Маца, Стефан Иванов, Катерина Борисова и Асен Лозанов, постановката обещава вечер, изпълнена с много смях и неочаквани обрати.

Остроумните диалози и напрегнатата интрига ще държат публиката на ръба на местата им до последния момент. Билети за „Психокриминале“ можете да закупите от касата на Дома на културата „Ем. Манолов“. Работното време на касата е от 10.00 до 14.00 ч и от 15.00 до 19.00 ч. Резервации могат да се направят на телефоните: 0896 745 100 и 0898 293 951.

Не пропускайте възможността да се насладите на този театрален шедьовър в Габрово!

Зареди още

Култура

Ивайло Диманов гостува в Севлиево с „Амфибрахий в До мажор“

Published

on

На 9 октомври, сряда, от 18.00 часа в галерия „Видима“ в Севлиево ще се състои представянето на най-новата стихосбирка на Ивайло Диманов – „Амфибрахий в До мажор“.

Известният журналист, писател и бард, носител на множество национални и международни награди, ще зарадва публиката със своето творчество, което обединява поезия, музика и вълнуващи разкази.

Диманов е автор на 14 книги, включващи поезия, белетристика и театрална критика, а неговите концерти с авторски песни и стихове са го отвели на сцени из цяла България и по света.

Сред държавите, където е изнасял концерти, са Чехия, Италия, Франция, САЩ и Канада, а през 2018 г. представи България на Международния фестивал на поезията в Рим. Събитието в Севлиево е част от неговото турне в централна северна България, като градът е сред любимите му спирки.

След представянето на „Амфибрахий в До мажор“, посетителите ще имат възможност да се срещнат лично с автора, да закупят книгата с автограф, да задават въпроси и да се снимат с него. Входът за събитието е свободен.

Гостите ще могат да се насладят на поезия, музика и вино, обещавайки една незабравима вечер в компанията на един от най-забележителните съвременни български творци.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица