Свържи се с нас

Любопитно

60 години от изграждането и оформлението на Моста на занаятите

Published

on

Габрово е известен и като град на мостове и паметници. Държавен архив – Габрово ви разказва в кратък текст и снимки историята на един от най-красивите мостове. Мостът над р. Синкевица при вливането й в р. Янтра, до който е издигната сградата на Народно читалище „Априлов-Палаузов“ е строен е след Освобождението.

От д-р Петър Цончев научаваме, че се наричал „Грънчарски мост“. Името му идва от разположените край него в миналото грънчарски работилници и дюкяни, на днешната ул. „Евтим Дабев“.

Големият краевед Илия Габровски е записал, че мостът е построен през 1894 г., като инициатори за строежа му са били Влаю Гатев и търговеца Васил Тюлюмбаков. Пари се събират от целия тогавашен грънчарски еснаф и така мостът съединил двете махали: Горни и Долни грънчери, както и двете източни части на града. Този мост е кръстен от Общината „Драгоман“, но името му остава само в Протокола на Общинския съвет, а сред габровци става известен като Грънчарския мост.

Пак според Илия Габровски, той е издигнат от уста Минчо Стоянов. В началото на 60-те години на миналия век, старият гърбав мост е реконструиран и разширен. За да се спази традицията и да има подходящо художествено оформление както останалите мостове в града, на 14 юни 1963 г., Градският народен съвет сключва договор със скулпторите Величко Минеков, Димитър Димитров, Младен Миладинов и Васил Радославов за изработване на четири групи от по две фигури, високи 2,30 м, които да изобразяват основните възрожденски занаяти в Габрово.

Проектът е на инж. Рангел Благоев, архитектурно-художественото оформление е дело на арх. Карл Кандулков, тогавашен кмет на Габрово. През пролетта на 1964 г. комисия в състав доц. Илия Илиев и Георги Коцев приема скулптурните фигури, които са „изпълнени с професионална вещина и необходимите пластични качества“.

Скулптурната група „Грънчари“ е дело на Величко Минеков, „Тъкачи (Гайтанджия и предачка) – на Младен Миладинов, „Кожари“ – на Димитър Димитров, „Дюлгери (строители)“ – на Васил Радославов. Специфичното за различните занаяти облекло, характерните стойки и пластичните фигури са постижение за всеки един от скулпторите. И четирите групи имат неповторимо художествено въздействие.

Фигурите са отлети от бронз и са поставени на моста през 1964 г. като символ на основния поминък и възрожденски просперитет на Габрово през Възраждането, те дават и името на моста – Мостът на занаятите.

*Източник: Държавен архив – Габрово.

Любопитно

Кулинарната история на България показват в РЕМО „Етър“

Published

on

На 11 октомври, в РЕМО „Етър” официално ще бъде открита изложбата „Кулинарната история на България“.

Над 200 кулинарни книги, вестници, списания, ръкописи и предмети от архива на най-големия частен колекционер на кулинарна литература у нас – Марин Лесев ще бъдат показани.

Колекцията обхваща литература от 1870 г до днес. Г-н Лесев ще представи редки издания и ще разкаже историите на хората, които са ги писали.

В специална витрина ще бъдат показани автентични снимки и предмети от курсове на Никола Караджов, обучил над 5 000 души в кулинарно изкуство преди 1944 г. Ще има малка бонус изложба на бонбонени кутии и още други изненади.

Изложбата ще може да се посети на 11 и 12 октомври.

Зареди още

Любопитно

Спешна нужда от пътна помощ? ВАИКАР е винаги на линия!

Published

on

Независимо дали сте закъсали на пътя или имате авария с тежкотоварно превозно средство до 10 тона, ВАИКАР е тук, за да ви помогне! Нашата денонощна пътна помощ е на разположение 24/7, за да ви осигури бързо и надеждно репатриране, без значение от часа, мястото или атмосферните условия.

С нас няма нужда да се тревожите – екипът ни от професионалисти ще се погрижи за всяка ситуация, гарантирайки ви спокойствие и сигурност на пътя. Разполагаме с модерно оборудване и можем да транспортираме както леки автомобили, така и по-тежки превозни средства.

Освен пътната помощ, ВАИКАР предлага изкупуване на стари и бракувани автомобили, както и на авточасти, а също така предоставя коли под наем на изгодни цени.

Не чакайте проблемът да стане по-голям – обадете се веднага на +359 999 009 008 и оставете ВАИКАР да се погрижи за вас. Бързо, лесно и с професионално обслужване – Вашият надежден партньор на пътя!

Зареди още

Култура

Габровски таланти блестят на „Северно сияние“

Published

on

От 4 до 6 октомври в емблематичната сграда на Доходното здание в Русе се проведе 28-ото издание на международния конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние“. В престижното събитие се включиха млади певци и певици от цялата страна, демонстрирайки своя музикален талант пред авторитетно жури.

Конкурсът, който вече се утвърждава като едно от значимите събития в музикалния календар на България, бе оценяван от именити музиканти като Тони Димитрова, композиторът Хайгашод Агасян, Ева Найденова от легендарната група „Тоника“ и музикалния продуцент Димчо Рубчев. Техният професионализъм и богат опит гарантираха високо ниво на оценяване и обективност.

Сред множеството впечатляващи млади изпълнители изпъкна 10-годишната Анастасия Плачкова, която завоюва първа награда във втора възрастова група. Малката певица от школата на Зора Колева „Wild Sound“ към читалище „Будителите 2017“, Габрово, показа изключителен вокален талант, изпълнявайки песните „Остани тази нощ“ и „Never Enough“.

Силната конкуренция в категорията не попречи на Анастасия да впечатли журито и публиката със своята техника и емоционално изпълнение. Конкурсът „Северно сияние“ продължава да бъде сцена за изява на новото поколение музикални таланти в България, вдъхновявайки младите изпълнители да преследват мечтите си и да развиват своите способности.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица