Свържи се с нас

Култура

Интересен двудневен фотомаратон в Севлиево

Стефан Каменов представя „Фотография и фотограма” и работилница за цианотипия „Синята градина“.

Published

on

Предстои интересен двудневен фотомаратон в Севлиево. Фотографът Стефан Каменов ще представи дебютна фотоизложба „Фотография и фотограма” на 14 юни, от 18.00 часа, в Бялата галерия на НЧ „Развитие-1870”. На следващия ден, съботно, в 11.00 ч, във Фотоклуб „Севлиево” ще отвори врати работилница за цианотипия „Синята градина”.

Събитията поставят началото на поредица от срещи, част от мащабния проект Фотографски срещи Севлиево 2024 – „ИСТОРИИ В КАДЪР…”. В тазгодишното трето издание на форума, който ще се проведе по време на Празника на тиквата и ежегодния Севлиевски есенен панаир през октомври 2024 г., на фокус отново ще бъде изкуството в снимка.

В изложбата си гост-фотографът Стефан Каменов ще представи черно-бели и цветни фотографии от различни негови цикли, цианотипия, както и 3 хлорофила (отпечатъци върху листо). Ако искате да научите повече за първите фотографски процеси – цианотипия, запишете се за участие в работилница „Синята градина“.

Стефан Каменов е многопластов фотограф, който притежава богата визуална култура и силно развито чувство за естетика и красиво. За него фотографията е средство за себеизразяване, с което борави с лекота и професионализъм. Той изследва света около себе си и се интересува от човека и неговото психологическо представяне.

В кадрите му всеки детайл има своята смислова стойност и допринася за общата атмосфера на снимката. Независимо, че се справя успешно с различни фотографски задачи и предизвикателства, портретната и уличната фотография са неговата страст. Той има точен и безпогрешен поглед върху обектите, които снима и успява да извлече есенцията с малко изразни средства и същевременно да покаже възможно най-много от заснетото.

Фотографиите му са изпълнени със смисъл и дълбочина. Всяка една фотография разказва своя история. През годините Каменов работи и развива различни цикли, които постоянно допълва и обогатява. Някои от неговите фотографски проекти са „Ръце”, „Жена”, „С/Цената на успеха”.

Всички те изучават човека и правят творчески разрез на душевността на хората, на тяхното отношение към живота и на отражението на живота върху тях. Роден е във Враца на 2 януари 1982 г. Завършва художествена фотография „Арт-колеж” – София през 2007 г., с дипломен ръководител Алеш Хръдличка. Обича да експериментира и да опитва нови за него неща. Повече от пет години се занимава с цианотипия – един от първите фотографски процеси.

За това време успя да изгради множество работилници за деца и възрастни и да допринесе за разпространението ѝ сред широк кръг от хора. Стефан Каменов е носител на редица награди: поощрителна награда/Honorable Mention TOKYO_2019 People /Portait/ – категория „Портрет” – TIFA – Tokyo International Foto Awards (2019); сребърен медал раздел „Репортажна фотография” в 22 Фото Академика (2021); първо място на тема „Художествен портрет” в конкурс на Фото-форум (2021); сребърна значка в Международния конкурс на WPE – International Photographers Awards за Фотожурналистика /Репортаж/ Култура (2021); сребърен медал в четвъртото норвежко състезание – 4 th Fjord Bergen – Portrait, Human and/or pets PID-C (2021); трето място за поредица върху фото филм към БГ ПРЕС ФОТО 2022 и др. Той участва в българската селекция с тема „Българската зима” на престижния фотографски форум 27-0 биенале на FIAP през 2013, както и в българската селекция за Световна купа на FIAP „Приятелство и солидарност” (2014), където България се класира на 4-то място.

По-късно същата тази селекция е показана на „Фотоваканция” и включена в „Месец на фотографията” същата година.

Култура

Хор от Трявна ще участва във второто издание на „Земя на славни предци“

Published

on

Второто издание на Международен хоров фестивал “Земя на славни предци“ ще събере над 280 хористи на 5 и 6 октомври. Участие ще вземат 12 хора от градовете Нови пазар, Шумен, Варна, Ловеч, Трявна и Гюргево, Румъния.

В богатата фестивална програма те ще изпълнят четири концерта, като два от тях ще бъдат на някои от най-знаковите обекти за културно-исторически туризъм в област Шумен и ще зарадват публиката със своите изпълнения в две категории – православна и светска музика, в две възрастови групи до и над 17 години.

На 5 октомври, в рамките на фестивала, се организира базар „Произведено в Нови пазар“, където гостите на събитието ще могат да си закупят стоки от местни производители, които ще предлагат своята продукция във фоайето на НЧ „Христо Ботев-1872“ гр. Нови пазар.

Фестивалът се организира и финансира от община Нови пазар и НЧ “Христо Ботев -1872“ по идея на Милка Данаилова, диригент с дългогодишен опит в ръководенето на училищни и читалищни хорове от Нови пазар, по настояще ръководител на дамска хорова формация “Лира“ към читалището.

Събитието се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на община Нови пазар, с финансовата подкрепа на община Шумен и подкрепата Български хоров съюз.

Съдействие оказват община Каспичан, кметство Плиска, кметство Мадара, Регионален исторически музей – Шумен (РИМ-Шумен), Националните историко-археологически резервати „Плиска“ и “Мадара” към РИМ-Шумен както и храм „Св. Параскева“ – Нови пазар.

Зареди още

Култура

„Празник на пестила“ на 7 и 8 септември в музей „Етър“

Published

on

На 7 и 8 септември в музей „Етър“, Габрово се провежда осмото издание на „Празник на пестила“. По време на това събитие посетителите ще се запознаят с приготвянето на пестил по традиционна рецепта, ще могат да се разходят по алеята на вкусовете, където ще се предлагат храни и напитки, свързани с пестила и сливите.

През двата дни ще има демонстрации на направа на кошници, калайдисване на съдове, изработване на дървени лъжици и бакърджийски изделия – занаяти и домашни занятия, свързани с направата на пестил. Предвидени са фолклорни изпълнения и тематични изложби, както и възможност за участие в образователната игра с награди „Сливи с късмет“.

Пестилът, изработен от сини сливи по традиционна технология е включен в Световната книга на уникалните храни „Арка на вкусовете“. С „Празник на пестила“ музей „Етър“ спечели класацията Годишни награди в туризма 2018 в категорията „Духът на България“.

Технологичният процес на приготвяне на пестил е продължителен. Подбират се здрави, чисти, добре узрели, едри месести сливи и се насипват в големи бакърени пестилджийски тави, чиято вместимост е между 200 и 300 кг. Сварената и прецедена през дърмон или сито смес се разлива равномерно върху букови дъски. Поливката от гъстата сливова каша, с дебелина около 7–8 мм, се оставя на силно слънце на двора.

За два-три дни тя изсъхва и се вари нова каша, която се разстила върху първата смес. Тази операция се повтаря 7–8 пъти до получаване на желаната дебелина на пестила. Добре изсъхнал, пестилът се одира с огрибка. За по-лесно отлепване и за сладост в първата каша се сипват няколко шепи джанки. Готовият пестил се навива на руло и се съхранява в сухи проветриви места. Около Коледа вече е готов за консумация.

В миналото в Габровско се варят по 20 тона сливи, от които се изкарва 7 тона пестил. Добре изсушен и съхраняван при подходящи условия, пестилът имал трайност до 10 години. Само на 7 септември ще се проведе второто издание на Националния фолклорен конкурс „Обредна трапеза“. Организатори са музей „Етър“, Министерство на културата и Община Габрово. Проявата се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, в рамките на „Празник на пестила“.

Част е от програмата на „Европейски дни на наследството“ – инициатива на Европейския съюз и Съвета на Европа. На 7 септември 2024 музей „Етър“ отбелязва 60 години от своето откриване.

По този повод от 19.00 часа на голямата сцена в музея започва безплатен концерт на Нина Николина и виртуозните музиканти Калин Вельов – барабани и перкусии, Таня Първанова – вокал, Дамян Йорданов – кавал, Петър Миланов – китара. В репертоара са включени песните „Излел е Дельо“, „Лале ли си, зюмбюл ли си“, „Назад, назад, моме Калино“, „Майстор Манол“,“Свети Георги“, „Пуста младост“, „Еленко“, „Катерино Моме“, „Гюл девойкя“ и др., представени в модерен микс от етно и джаз.

От 18.00 часа влизането в музея ще бъде безплатно, за да могат посетителите на концерта спокойно да се настанят.

Зареди още

Култура

Габрово се подготвя за магичен Фестивал на светлината

Published

on

В последната седмица на август Габрово ще бъде озарен от светлина, музика и огнени танци по време на поредното издание на Фестивала на светлината, организиран от Народно читалище „Будителите 2017”. Събитието ще се проведе в двора на читалище „Будителите 2017“, сградата на бившето помощно училище до централния пазар. Входът е свободен.

Под мотото „Изпращаме август, посрещаме септемвРи”, фестивалът ще събере на една сцена артисти, които владеят изкуството на светлината и огъня, като ще предложи на посетителите незабравими визуални и звукови преживявания.

Фестивалът, който за първи път се проведе през 2022 г., тази година поставя фокус върху съвременните визуални изкуства като 3D мапинг, добавена реалност и светлинни инсталации.

Въпреки новите акценти, организаторите не забравят и първоначалните елементи на фестивала – огнените изкуства и музикалните изпълнения, които също ще заемат важно място в програмата. Програмата на фестивала включва множество събития, които ще се проведат на 30 и 31 август.

На 30 август, петък, в 20.00 часа, култовият музикант Kottarashky ще открие фестивала със своя концерт. След него, публиката ще може да се наслади на светлинните инсталации „Направи светлина” на Николай Табаков, а вечерта ще завърши с огнено шоу, представено от групата F.I.M.S.

На 31 август, събота, от 19.00 часа, програмата продължава с открити уроци по Регетон Денс и Латино танци, водени от Клуб за латино танци Инкансабле. След това на сцената ще излезе вокалистката Зора Колева, която ще зарадва публиката със своя концерт.

Вечерта ще завърши с впечатляващ 3D мапинг, разказващ дигиталната история на индустриалното минало на Габрово, създаден от Мириан Методиева и Емил Михов. От 28 до 30 август ще се проведе и работилница за създаване на светлинни инсталации, ръководена от Николай Табаков.

Обучението е безплатно и достъпно за всички възрасти, като желаещите трябва предварително да се запишат. Всички фестивални вечери ще се състоят в двора на читалище „Будителите 2017” (бившето помощно училище, до централния пазар), като входът е свободен за всички събития.

Габрово се готви за незабравимо преживяване, изпълнено с магията на светлината и изкуството.

Фестивалът на огъня и светлината II се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програмата за подкрепа на любителско изкуство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица