Свържи се с нас

Култура

Шекерджийство срещу ножарство: Кой ще продължи в „Живи човешки съкровища“?

Published

on

Две уникални кандидатури ще премерят сили в областния кръг за включване в Националната система „Живи човешки съкровища“. Кандидатурите са подадени в рамките на крайния срок – 15 октомври.

Регионалният етнографски музей на открито „Етър“ участва с предложението „Сладкият аромат на наследството. Боян Минчев – майсторът шекерджия“, докато Народно читалище „Зора-1872“ от кв. Нова Махала номинира „Изработване на нож „Сойка” от потомствения майстор-ножар Георги Мантов“.

И двете кандидатури показват умения и традиции от региона, свързани с два от старите занаяти – шекерджийството и ножарството. Петчленна експертна комисия, ръководена от гл. ас. д-р Ива Станоева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, ще избере една от тях, която да продължи в националния етап на конкурса.

Решението ще бъде взето до края на следващата седмица. Националната система „Живи човешки съкровища“ има за цел съхранението и предаването на нематериалното културно наследство на бъдещите поколения.

Култура

МК „Весела“ с впечатляващи успехи и нов старт на учебната година

Published

on

Младите таланти от Музикален клуб „Весела“ – Габрово отбелязаха началото на новата учебна година с участието си в Дните на камерната музика – Габрово 2024. Концертът, проведен в Художествената галерия „Христо Цокев“, събра габровската публика, която имаше удоволствието да се наслади на изпълненията на четирима млади пианисти.

Лорен Николова (11 г.), Делия Георгиева (12 г.), Мира Русинова (13 г.) и Ай Хасегава (14 г.) показаха своето музикално майсторство на сцената по време на Детския концерт, който се провежда за втора поредна година. Инициатор и водещ на събитието бе диригентът Иван Стоянов, който сподели желанието си този концерт да се превърне в традиция.

Успехите на клуба обаче не се ограничават само до местната сцена. Лятото на 2024 г се оказа ключово за младите музиканти, които участваха в престижни международни конкурси във Виена. Пет от децата – Адриана Кънева (17 г.), Полина Флориду (16 г.), Ай Хасегава (14 г.), Лорен Николова (11 г.) и Невин Халил (8 г.) – представиха България на финалите на престижни музикални конкурси, като всички се завърнаха с втори награди от предварителния селекционен кръг.

Сред най-големите успехи бе представянето на Ай Хасегава, която спечели трета награда на международния конкурс „Виенска класика 2024“, където свири в легендарната зала на Palais Ehrbar. Успехът на Ай се допълни от възможността да свири на Гала-концерт в Стъклената зала на престижното виенско музикално дружество Musikverein.

Двойно олимпийско постижение Адриана Кънева и Полина Флориду също донесоха нови поводи за гордост на клуба, като спечелиха втори награди на Международния конкурс за млади музиканти във Виена. Постижението им бе отпразнувано с развяване на българското знаме по време на тържествената церемония, превръщайки тяхното участие в своеобразно олимпийско триумфиране на младите пианистки.

Не само виенските успехи са повод за гордост. През изминалото лято всички участници от клуба спечелиха златни медали от Международния конкурс „Клависимо“ в София, като най-младата от тях – 7-годишната Елина Табакова – направи своя дебют на конкурсната сцена.

Освен това, пианистките Мира Русинова, Делия Георгиева, Невин Халил и Полина Флориду също бяха отличени с първи награди на конкурса „Милчо Петров“ в Пловдив.

Полина Флориду продължи своя успешен път с участие в онлайн конкурса „Игрите на Аполон“ в Гърция, където спечели Гран-при, а Невин Халил и Адриана Кънева бяха наградени с първи места. Нови хоризонти и бъдещи успехи Музикален клуб „Весела“ започва новата учебна година с ентусиазъм и енергия, вдъхновен от постигнатите успехи.

Клавирният педагог Весела Пенева сподели: „Изминалото лято беше наистина олимпийско за нас. Пет деца от клуба свириха на финали във Виена – това е един истински връх в моята работа“.

Клубът вече работи усилено по нови проекти, които ще дадат възможност на децата да продължат своето музикално израстване и да представят България на международната сцена. С новия сезон пред тях и с още повече вдъхновение от изминалите успехи, младите музиканти са готови да продължат своето музикално пътешествие.

Зареди още

Култура

Приключи поредният успешен проект на РБ „Априлов – Палаузов” по програма „Култура”

Published

on

Екипът на РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово, в партньорство с РИМ – Габрово и ХГ „Христо Цокев“, осъществи успешно реализацията на поредния проект на библиотеката по Програма „Култура” на Община Габрово – „В началото бе Словото… – от глаголицата до съвременното изкуство“.

Преди него са осъществени още два проекта, свързани със словото, четенето, литературата и книгите – „От хартията до книгата…и след това“ и „Книжно лято – букви, думи и знаци“. Смисълът и съвременните проекции на уникалната първа българска азбука – глаголицата, са обект на този проект.

Целта на проекта „В началото бе Словото…” – от глаголицата до съвременното изкуство” е запознаване на деца и младежи с глаголицата и нейните въздействия в днешно време – първата старобългарска азбука, наричана от специалисти „най-съвършената графична система от древни времена до днес“.

Отделните етапи на проекта проследяват развитието й от създаването й и по- нататъшното й преобразяване – знаков момент в исторически процес, който продължава до днес с усъвършенстването на езика и писменото слово. Създадена е от Константин- Кирил Философ, а по-късно е преобразувана и усъвършенствана в кирилицата, с която и днес си служим.

Идеята на проекта „В началото бе Словото…“ е чрез творчески инициативи, игри, четения, споделена информация да бъде „написана” една съвременна приказка за глаголицата – първата азбука, на която са създадени и първите книги на старобългарски език, съдържащи в себе си идеята за величието на Бога – началото и краят на всичко.

Реализацията на проекта бе осъществена между юни и септември 2024 г. Конкретните занимания в творческите ателиета на открито в градинката с мечето край сградата на РБ „Априлов-Палаузов“ бяха: оцветяване на глаголически букви, рисуване на буквите върху коприна, забавни образователни игри, ателие за папиемаше и арт- колажи „Втори живот за вестници, списания и книги“, събитие за създаване на приказки и съчинения с литературно четене „Да напишем приказка“.

Освен това в Детския отдел бе представена театрална миниатюра за буквите на Държавен куклен театър – Габрово и в заключителната част на проекта беше организирана изложба изкуство в книга „Ars in Libro” с демонстрация на техниките. На 12 юни 2024 година бе проведено първото арт-ателие от проекта – ученици от II и III клас на ОУ „Иван Вазов“ с преподавател Марина Тюлюмбакова взеха активно участие в ателието, организирано на открито.

Децата се запознаха с глаголическата азбука и с нейните буквени съответствия според българската граматика днес. Първата им задача бе да напишат своите имена на глаголица. Следващото предизвикателство бе т.нар. „буквословица“, съставена от глаголически знаци – в нея малчуганите трябваше да открият три думи и да ги изпишат на кирилица.

На 10 и 11 юли 2024 г. отново в градинката с мечето бяха осъществени проектни ателиета под наслов „Вълшебни букви“. Ръководител на арт проявата бе художничката Ива Пенчева, която показа тънкостите при писане и рисуване върху коприна и стъкло на буквите от първата българска азбука – глаголицата. Децата изписаха с глаголица думите „Книга” и „Благодаря”.

Третото ателие „Глаголицата – говорещата азбука” се проведе на 31 юли 2024 г. – децата и учениците се забавляваха с образователните игри „Бягащата азбука“ и „Глаголическа гъсеница“. Четвъртото ателие с техниката папие-маше на 7 август 2024 г. взеха участие приятелите на библиотеката от Дневен център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово.

Ателието бе ръководено от педагога и дългогодишен партньор в библиотечните проекти г-жа Бистра Чиприянова. Бяха изработени и колажи от стари списания и шапки от вестник. На 14 август в ателието „Да напишем приказка” взеха участие децата от лятната работилница при Народно читалище „Дряновска пробуда – 2008“ от град Дряново, с ръководител Румяна Карамфилова, дългогодишен партньор на Габровската регионална библиотека в множество инициативи и проекти, както и деца от Габрово.

На 11 септември 2024 година заместник – областният управител на Габровска област г-жа Даниела Маринова, деца и потребители на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания се насладиха на театралната миниатюра „Грамотното мишле“, която актьори от Държавен куклен театър – Габрово представиха в Детски отдел на библиотеката.

Интерактивната постановка съдържаше музикални изпълнения на живо и игри, които насочваха публиката към темите за грамотността, знанието, книгите и ролята на библиотеките като място за просвета, социални контакти и учене през целия живот.

В заключителната част на проекта на 27 септември 2024 г. беше организирана изложба в ХГ „Христо Цокев” – представяне на т.нар. изкуство в книга „Ars in Libro” с демонстрация на техниката „Оримото”от библиотекаря Соня Първанова от НЧ „Христо Ботев 1898“ в град Рила. Тя показа художествена техника за превръщане на остарелите и отчислени от библиотечните фондове книги в произведения на изкуството. Техниката „оримото“, преминаваща в „керимото“, с която си служи се родее с японското изкуство „оригами“, но има много по-съвременен произход. Първанова е превърнала своето увлечение в изключително атрактивно занимание за деца и възрастни, което с успех може да бъде реализирано в библиотеки, учебни заведения, социални и културни центрове.

В художествените ателиета и дейности по проекта на Габровската регионална библиотека взеха участие над 180 деца, ученици, преподаватели, библиотекари, партньори и приятели на библиотеката.

Реализацията на проект „В началото бе Словото… – от глаголицата до съвременното изкуство“ може да бъде определена като успешна – темата ангажира вниманието на широката габровска общественост, деца и ученици от Габрово и региона имаха възможност за интересни и полезни занимания и придобиване на нови знания и умения през летните ваканционни месеци. Темите за книжовността, за значението на четенето и писмената култура, за ролята на съвременната библиотека отново намериха своето специално място в забързаното ни ежедневие.

Зареди още

Култура

Музеят на хумора и сатирата гостува в Претория

Published

on

На 4 октомври бе открита представителната изложба „Нашият общ свят – усмихнати послания от България“ в гр. Претория, Южна Африка. Изложбата се организира от Посолството на Р България в Южна Африка в партньорство с Музея на хумора и сатирата в Габрово и Националната библиотека на Южна Африка.

Изложбата представя селекция от съвременни български карикатури, дело на водещите български художници в тази област. По този начин един популярен жанр на изобразителното изкуство се превръща в духовен мост между Южна Африка и България, като скъсява разстоянието между двете страни. Защото изкуството на карикатурата е универсално, забавно и разпознаваемо – гледано от София или от Йоханесбург.

Изложбата бе открита от посланика на Р България в Южна Африка Н.Пр. Мария Павлова Цоцоркова, в присъствието на членове на дипломатическия корпус, академичната общност, представители на медиите и българската диаспора в Южна Африка. Идеята за изложбата и включените в нея творби бяха представени от нейния куратор художника Калин Николов, който запозна присъстващите и с историята на българската карикатура. 

Селекцията от колекцията на Музея включва 40 работи от Анри Кулев, Велин Андреев, Димитър Томов, Борис Димовски, Румен Драгостинов, Трайко Попов, Ивайло Цветков, Ириен Трендафилов, Диляна Николова, Светла Христова, Любомир Михайлов, Йовчо Савов, Христо Комарницки и др., както и 12 творби от бащите на българската карикатура Александър Божинов, Илия Бешков, Стоян Венев.

Изложбата е насочена към всички любители на изобразителното изкуство от академичните и образователни среди, младежките и граждански организации, представители на дипломатическия корпус, книгоиздаването, културните секции на медиите, българската общност в РЮА и широката южноафриканска общественост. 

Представените творби надхвърлят актуалността на обикновената карикатура и вписват имената си в златния фонд на българското изобразително изкуство. Някои от тях – Доньо Донев, Борис Димовски, Георги Чаушов – често понасят ударите на социалистическата цензура, която следи съдържанието на всеки брой на печата.

Творбите са в традициите на цветната графика със сатирична нотка. Приложените техники включват рисунка с туш или черна темпера, както и концептуално оцветяване с пастел, цветен молив и акварел. Сложна образност, както и използването на символи от сюрреалистични картини, литература, кино и плакати, са неразделни атрибути. Нарисувани в стила на съвременния сатиричен език, творбите представят интелектуалната школа в българската карикатура.

Изложбата се реализира по План-програмата от дейности на МВнР и на българските дипломатически и консулски представителства в чужбина в областта на публичната, културната и дигиталната дипломация и стратегическите комуникации за 2024 година и е реализирана с финансовата подкрепа на МВнР. Българската колекция от карикатури може да бъде разгледана в Националната библиотека на Южна Африка до 11 октомври 2024 г.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица