Свържи се с нас

Култура

Ивайло Диманов гостува в Севлиево с „Амфибрахий в До мажор“

Published

on

На 9 октомври, сряда, от 18.00 часа в галерия „Видима“ в Севлиево ще се състои представянето на най-новата стихосбирка на Ивайло Диманов – „Амфибрахий в До мажор“.

Известният журналист, писател и бард, носител на множество национални и международни награди, ще зарадва публиката със своето творчество, което обединява поезия, музика и вълнуващи разкази.

Диманов е автор на 14 книги, включващи поезия, белетристика и театрална критика, а неговите концерти с авторски песни и стихове са го отвели на сцени из цяла България и по света.

Сред държавите, където е изнасял концерти, са Чехия, Италия, Франция, САЩ и Канада, а през 2018 г. представи България на Международния фестивал на поезията в Рим. Събитието в Севлиево е част от неговото турне в централна северна България, като градът е сред любимите му спирки.

След представянето на „Амфибрахий в До мажор“, посетителите ще имат възможност да се срещнат лично с автора, да закупят книгата с автограф, да задават въпроси и да се снимат с него. Входът за събитието е свободен.

Гостите ще могат да се насладят на поезия, музика и вино, обещавайки една незабравима вечер в компанията на един от най-забележителните съвременни български творци.

Култура

Национална научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

На 3 и 4 октомври 2024 г. в Исторически музей – Дряново ще се проведе трета поред национална научна конференция „Епохи, личности, памет”, посветена на историята на града, на личности, родени и свързани с Дряново, както и на различни проблеми на историческата наука, културното наследство, музейното дело, етноложки и други проучвания.

Тази година броят на участниците е значителен. Заявените доклади и научни съобщения са около 50. Участниците ще бъдат разделени в две секции: „История, дейци и личности, свързани с Дряново и дряновския край” и „Културно-историческо наследство, музеология, етнология, архитектура и изкуство”.

Научен ръководител на конференцията ще бъде проф. д-р Петко Ст. Петков. Организатори на научния симпозиум са: Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Конференцията ще бъде съпътствана от гостуващата изложба „Алкохол и амбалаж” на Исторически музей – Горна Оряховица. Програмата предвижда още и представяне на няколко издания: на новоизлезлия том 3 от Известия на Исторически музей – Дряново, на справочника „Следите на героичното минало” от авторски колектив от ИЕФЕМ – БАН и „Житие и страдание на Фани Попова – Мутафова” от Катя Зографова.

Зареди още

Култура

„Психокриминале“ на габровска сцена

Published

on

На 21 октомври, от 19.00 часа, Домът на културата „Емануил Манолов“ в Габрово ще бъде домакин на едно незабравимо театрално преживяване. На сцената ще оживее криминалната комедия „Психокриминале“ – постановка на Борислав Чакринов по пиесата на Сам Бобрик.

В центъра на историята стои Адам Уебстър – изпаднал писател на криминалета, който, в отчаян опит да изкара малко пари, решава да предлага гадаене на съдбата срещу 25 долара. Но това неочаквано го въвлича в поредица от мистериозни събития и необясними убийства.

Зрителите ще се запитат: кой е убиецът? Гангстерът Джони Шампанското или съблазнителната любовница Рита Малоун? С участието на звезден актьорски състав, включващ Асен Блатечки, Малин Кръстев, Милена Маркова – Маца, Стефан Иванов, Катерина Борисова и Асен Лозанов, постановката обещава вечер, изпълнена с много смях и неочаквани обрати.

Остроумните диалози и напрегнатата интрига ще държат публиката на ръба на местата им до последния момент. Билети за „Психокриминале“ можете да закупите от касата на Дома на културата „Ем. Манолов“. Работното време на касата е от 10.00 до 14.00 ч и от 15.00 до 19.00 ч. Резервации могат да се направят на телефоните: 0896 745 100 и 0898 293 951.

Не пропускайте възможността да се насладите на този театрален шедьовър в Габрово!

Зареди още

Култура

Наградиха в Габрово победителите от юбилейното издание на наградата Жива

Published

on

Международната фондация „Форум на славянските култури“ (FSK) отбеляза десетата годишнина на наградата Жива (ŽIVA) с международна музейна конференция и обявяване на тазгодишните победители между 25 и 27 септември в Габрово. Домакини на Наградата Жива 2024 в България са Министерството на културата, Община Габрово и Регионален етнографски музей на открито „Етър“ – носител на една от двете големи награди наградата Жива за 2020 – „За най-добро място, опазващо културно наследство.

Наградата Жива 2024 приключи на 27 септември в Габрово, с церемония по награждаването. Тази година журито, съставено от тринадесет съдии – музейни експерти от различни славянски страни и Европейската музейна академия – EMA, номинира 20 музея от 10 държави.

Наградата Жива 2024 за най-добър славянски музей получи Регионален исторически музей Русе, България. Наградата Жива за най-добър обект на славянско наследство беше присъдена на замъка Блед, Словения. Почетно отличие за популяризиране на нематериалното културно наследство бе присъдено на Музея на Бечарац, Плетерница, Хърватия.

Бяха присъдени и пет специални признания. Фото Хаус Пеликан, Музей за най-нова история Целе, Словения – за устойчивост. Музей за съвременно изкуство на Черна гора, Подгорица – за лидерство и екипна ефективност. Музей на Херцеговина в Требине, Босна и Херцеговина – за посетители и откритост. Музей на открито в село Радом, Полша – за творчество. Музей на Йоан Амос Коменски в Ухерски Брод, Чехия – за разказване на истории.

На честванията по случай десетата годишнина на наградата Жива д-р Андрея Рихтер, неин основател, изрази задоволството си от резултатите, постигнати чрез мрежата от 210 музея от 12 славянски страни. Това представлява забележително постижение, което показва, че за малко повече от едно десетилетие целите на наградата са били постигнати.

Наградата Жива не е просто стремеж да се признае културното наследство на славянските страни и да се почетат най-добрите практики в областта на музеите в този регион, а инициатива, която се стреми да популяризира културното наследство и музейните практики в славянските страни.

Освен това служи като важна транснационална културна среща, улесняваща диалога, комуникацията и сътрудничеството в редица области, включително защита на културното и природно наследство, представяне на музейни колекции, предоставяне на услуги и напредък в образованието.

Наградата Жива е кръстена на славянска богиня на живота, красотата, жизнеността и плодородието. Учредена е през 2012 г. по инициатива на д-р Андрея Рихтер, директор на Международната фондация „Форум на славянски култури“, основана през 2004 г.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица