Свържи се с нас

Култура

Габровският театър отчете успешен сезон

С три премиери, над 200 реализирани събития и награда Аскеер приключи сезон 2023 / 2024 в Габровския театър.

Published

on

На 27 юни, със зрелищния си спектакъл Портретът на Дориан Грей, Габровският драматичен театър закри сезон 2023/2024 на сцената на обновения Дом на културата “Емануил Манолов” в Габрово.

Отпразнува три премиерни заглавия и реализира общо над 200 събития, в периода от септември 2023 до юни 2024 г. В Габрово са реализирани над 100 представления, както собствена продукция, така и на гостуващи колеги, което е своеобразен рекорд от 2019 г. насам.

За края на сезона екипът на театъра е подготвил и анкета за своите зрители, която да определи нагласите сред публиката по повод работата на театъра. Анкетата е отворена, анонимна и е достъпна на този линк: https://forms.gle/Kg4YffFPc5VV8Jeg6.

Турнета, участия във фестивали, организиране на фестивал, номинации и награди са само част от дейностите, които попълват отчета за годината.

Измина една интересна плеяда от месеци, в които положеният труд започна да бере плодове, а ние не спирахме да сеем новите семена, с които екипът на театъра се надява да осигури нова щедра театрална година.

„През октомври 2023 г. участвахме в два международни фестивала. Спектакълът „Трудни за обичане“ по Л. Герш с режисьор Светослав Славчев взе участие в Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница, където си завоюва две награди – за най-добър актьор за Ангел Калев и награда на публиката.

Спектакълът „Дано играят добре“ по Луц Хюбнер, с режисьор Ана Батева, бе част от програмата на Международен театрален фестивал „Отело“ в Гостивар, Северна Македония.

През ноември отбелязахме вълнуващата премиера на „Приятнострашно“ от Яна Борисова, с режисьор Валерия Минева. Зимните месеци преминаха в репетиции на „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд, реж. Веселка Кунчева, след чиято премиера през февруари обиколихме част от големите сцени в страната. Спектакълът получи 3 номинации за награда „Аскеер“ в категориите Сценография, Костюмография и Театрална Музика. Наградата за Сценография бе връчена на Мариета Голомехова.

Началото на април беше вълнуващо с деветото издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло Акт“, а веднага след него представихме премиерния семеен спектакъл „Слънчев ден“ от Ана Батева и Любомир Колаксъзов, режисиран от Ана Батева.

В самия край на сезона ще проведем третото издание на Летен театрален форум, в което габровските актьори ще работят заедно със студенти и актьори по темата „Музиката в думите“. Тази година форумът ще бъде ръководен от режисьора Ана Батева, музиканта и композитор Стефан Здравески и сценографа и хореограф Деница Николова. Събитието за театралните професионалисти ще започне на 8 юли и ще завърши с показ с вход свободен на 18 юли.

Септември месец ще стартира с премиера. Атанас Атанасов режисира пиесата на Жорди Галсеран “Канкун”, която ще ни пренесе на плажовете на испанския курорт. Премиерните дати са 4 и 26 септември. В началото на юли започнахме работа по още един нов проект, който ще се реализира в началото на септември.

По повод 60-годишнината от основаването на МАИР “Боженци”, сме партньор в създаването на театрален спектакъл, който ще се изпълни на мегдана на село Боженци на 6, 14 и 21 септември. Пиесата “Боженкалиите” е написана специално за повода от драматурга на габровския театър Емилия Илиева и е под режисурата на Светослав Славчев“, споделят от ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

„Благодарим на зрителите и ги очакваме да посетят с интерес и всички предстоящи в новия сезон събития на Драматичен театър “Рачо Стоянов”.

Култура

Национална научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

На 3 и 4 октомври 2024 г. в Исторически музей – Дряново ще се проведе трета поред национална научна конференция „Епохи, личности, памет”, посветена на историята на града, на личности, родени и свързани с Дряново, както и на различни проблеми на историческата наука, културното наследство, музейното дело, етноложки и други проучвания.

Тази година броят на участниците е значителен. Заявените доклади и научни съобщения са около 50. Участниците ще бъдат разделени в две секции: „История, дейци и личности, свързани с Дряново и дряновския край” и „Културно-историческо наследство, музеология, етнология, архитектура и изкуство”.

Научен ръководител на конференцията ще бъде проф. д-р Петко Ст. Петков. Организатори на научния симпозиум са: Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Конференцията ще бъде съпътствана от гостуващата изложба „Алкохол и амбалаж” на Исторически музей – Горна Оряховица. Програмата предвижда още и представяне на няколко издания: на новоизлезлия том 3 от Известия на Исторически музей – Дряново, на справочника „Следите на героичното минало” от авторски колектив от ИЕФЕМ – БАН и „Житие и страдание на Фани Попова – Мутафова” от Катя Зографова.

Зареди още

Култура

„Психокриминале“ на габровска сцена

Published

on

На 21 октомври, от 19.00 часа, Домът на културата „Емануил Манолов“ в Габрово ще бъде домакин на едно незабравимо театрално преживяване. На сцената ще оживее криминалната комедия „Психокриминале“ – постановка на Борислав Чакринов по пиесата на Сам Бобрик.

В центъра на историята стои Адам Уебстър – изпаднал писател на криминалета, който, в отчаян опит да изкара малко пари, решава да предлага гадаене на съдбата срещу 25 долара. Но това неочаквано го въвлича в поредица от мистериозни събития и необясними убийства.

Зрителите ще се запитат: кой е убиецът? Гангстерът Джони Шампанското или съблазнителната любовница Рита Малоун? С участието на звезден актьорски състав, включващ Асен Блатечки, Малин Кръстев, Милена Маркова – Маца, Стефан Иванов, Катерина Борисова и Асен Лозанов, постановката обещава вечер, изпълнена с много смях и неочаквани обрати.

Остроумните диалози и напрегнатата интрига ще държат публиката на ръба на местата им до последния момент. Билети за „Психокриминале“ можете да закупите от касата на Дома на културата „Ем. Манолов“. Работното време на касата е от 10.00 до 14.00 ч и от 15.00 до 19.00 ч. Резервации могат да се направят на телефоните: 0896 745 100 и 0898 293 951.

Не пропускайте възможността да се насладите на този театрален шедьовър в Габрово!

Зареди още

Култура

Ивайло Диманов гостува в Севлиево с „Амфибрахий в До мажор“

Published

on

На 9 октомври, сряда, от 18.00 часа в галерия „Видима“ в Севлиево ще се състои представянето на най-новата стихосбирка на Ивайло Диманов – „Амфибрахий в До мажор“.

Известният журналист, писател и бард, носител на множество национални и международни награди, ще зарадва публиката със своето творчество, което обединява поезия, музика и вълнуващи разкази.

Диманов е автор на 14 книги, включващи поезия, белетристика и театрална критика, а неговите концерти с авторски песни и стихове са го отвели на сцени из цяла България и по света.

Сред държавите, където е изнасял концерти, са Чехия, Италия, Франция, САЩ и Канада, а през 2018 г. представи България на Международния фестивал на поезията в Рим. Събитието в Севлиево е част от неговото турне в централна северна България, като градът е сред любимите му спирки.

След представянето на „Амфибрахий в До мажор“, посетителите ще имат възможност да се срещнат лично с автора, да закупят книгата с автограф, да задават въпроси и да се снимат с него. Входът за събитието е свободен.

Гостите ще могат да се насладят на поезия, музика и вино, обещавайки една незабравима вечер в компанията на един от най-забележителните съвременни български творци.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица