Свържи се с нас

Култура

В очакване на Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“

Published

on

Международният фестивал за деца и възрастни „Рачо и Дешка“ и тази година обещава да ни учи, докато ни забавлява. Четири творчески работилници ще сплотяват деца и родители и ще провокират креативността им през месец юли, когато в Габрово ще се проведе Шестото издание на фестивала.

В първия фестивален ден – 6 юли ще отворим работилница, в която талантливата куклена актриса Радостина Андреева ще ви разкаже историята на габровския куклен театър и любимите герои Рачо и Дешка чрез своята авторска книжка, ще провокира децата да станат нейни сътворци, а после заедно с тях ще се потопи в хореографското изкуство и изкуството на танца.

Следващата събота – 13 юли ще може да се включите в работилница за изработка на кукли. Усмихнатата и винаги готова да се отдаде на работа с деца Оля Христова, ще покаже на всички желаещи как могат сами да си изработят кукли за домашен театър.

На 20 юли отново с Оля деца и родители ще творят с непотребна хартия, която да превърнат в изделие на изкуството и то с мисия – да вдъхновява и забавлява. Последната, но не по важност, а само хронологично, работилница Фондация „ОТ БГ“ поверява на своите партньори и приятели от РБ „Априлов-Палаузов“.

Какво ще ви предложат те за буквите и книжките, героите и приказките, ще научите на 27 юли. Всяка от творческите работилници ще започва непосредствено след първия спектакъл от програмата, в 17.50 часа на съботния ден.

От своето създаване до днес кукления фестивал „Рачо и Дешка“ винаги е предлагал на своята публика някакво творческо предизвикателство. Рабитилничките на фестивала се превърнаха в любимо занимание на малки и големи и винаги се очакват с нетърпение и голям интерес. Вярваме, че това, което сме ви подготвили тази година, истински ще ви хареса и ще създаде любим спомен за цялото семейство.

Култура

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ наближава

Published

on

С гостуването на Куклен театър „Мостар“ ще започне Шестото издание на любимия куклен фестивал „Рачо и Дешка“ в Габрово. Актьорите от Босна и Херцеговина ще представят на публиката „Котаракът в чизми“.

Спектакълът е съвременен вариант на класическата приказка. Историята на умния и находчив котарак е разказана с много динамика и чар. Постановката  очарова малкия зрител и го приобщава активно към действието на разказваната история, за да го доведе до щастливата развръзка – обичания от всяко дете финал на приказката. 

Режисурата на Елжбета Ейсимонт, изящната работа на сценографа – арх. Иван Цонев и музиката на Милен Василев са гаранция за добрия театрален продукт, достойно защитен от актьорите Ена Хусич, Диана Максумич, Неджад Максумич, Серджо Радош.

Началото е на 6 юли, събота, в 17.00 часа, а мястото – Градинката с мечето. Непосредствено след спектакъла Фондация „ОТ БГ” организира творческа и хореографска работилница с любимата куклена актриса Радостина Андреева.

Програмата на първият фестивален ден ще продължи в 18.30 часа с гостуването на Държавен куклен театър Пловдив и техният забавен, образователен спектакъл „Чук и Пук“, създаден по класическия текст на Турбьорн Егнер.

„Имаше едно време едно момченце. Казваше се Антон. То имаше в устата си зъбки – както всички деца. Но в едно от зъбчетата на Антон имаше дупчица. Там живееха две човечета, които се наричаха Чук и Пук. Чудни имена, но чудни бяха и човечетата.“Постановката е дело на Стоян Ангелов, сценографията – на Диана Узунова, а музиката – на Гергана Василева. Участват Михаела Андонова и Наталия Василева.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се организира от Фондация „ОТ БГ“ с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово.

Зареди още

Култура

Първо място и признание за Танцов клуб „Хопни ми, тропни ми” – Севлиево

Published

on

От 21 до 23 юни в древния град Несебър се проведе юбилейното Десето издание на Международния фолклорен фестивал „Несебърски накит 2024“, организиран от Община Несебър и читалище „Яна Лъскова-1905“. Амфитеатърът в града се превърна в сцена на таланта, певческото и танцовото изкуство на български и чуждестранни любители, самодейци и почитатели на фолклора от читалища, центрове по изкуствата, школи, клубове и други.

В тридневната конкурсна програма участваха над 650 участници от страната и чужбина. Фестивалът имаше конкурсен характер и целеше да съхрани и популяризира фолклорното наследство, да стимулира интереса и любовта на поколенията към фолклорното творчество, да подтиква към издирване, съхраняване и разпространение на фолклора.

Журито, оценяващо изпълненията, бе съставено от изтъкнати професионалисти и доказали се авторитети в областта на българския фолклор: Проф. акад. Милчо Василев – главен художествен ръководител на Академичния фолклорен ансамбъл при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, композитор, диригент. Проф. д-р Антон Андонов – преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, балетмайстор във фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив. Д-р Ваня Монева – хоров диригент, преподавател в НМА „Панчо Владигеров“ – София. Д-р Данислав Кехайов – народен певец, фолклорист.

В късната вечер на 22 юни, празникът на българския фолклор, на сцената излязоха момичетата и момчетата от Танцов клуб „Хопни ми, тропни ми“ – Севлиево. Под ръководството на Пламен Христов и Беньо Пенев, за конкурса те представиха два танца – „Северняшка китка“ и Женски тракийски танц.

Дефилето на участниците по крайбрежната алея и дългото седемчасово очакване не попречиха на изпълнителите да се представят блестящо. Артистичните и емоционални изпълнения на танците завладяха както публиката, така и журито.

Дългите ръкопляскания и високите оценки развълнуваха танцьорите, а най-високото признание за труда им дойде от личните поздравления на членовете на журито. Те бяха впечатлени от техничността и заряда на изпълненията, които показаха, че самодейци могат да представят танци с такова качество и стил.

Не случайно първото място в категорията за фолклорни танцови състави, изпълняващи обработен фолклор, беше присъдено на Танцов клуб „Хопни ми, тропни ми“. Клубът получи диплом и дизайнерски плакет, а съставът бе включен в галаконцерта на закриване на фестивала, заедно с изпълненията на Ансамбъл „Тракия“.

Това е пореден успех и признание за момичетата и момчетата от „Хопни ми, тропни ми“, които добавят още един триумф към своята творческа биография.

Зареди още

Култура

Млад артист показва съвременен дигитален разказ за индустриалното минало на Габрово

Published

on

Мириан Методиева и нейният ментор Емил Михов превръщат снимки, документи и истории в анимация, за да създадат късометражен филм за индустриалното минало на Габрово. Разказът е от първо лице – на млад човек, който прави паралели между минало и настояще, действителност и фантазия. Творческият проект Индустрия Габрово: Презареждане е дебют за 21-годишната Мириан, студентка по специалността „Културен туризъм” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Разработката отговаря на необходимостта от това индустриалното наследство на град Габрово като обекти, знания и умения, култура и светоглед да бъде опазено и предадено на следващите поколения, защото има потенциал и е ресурс за развитието на общността и на града. Проектът е интерактивен, базиран върху синтеза на визуални и дигитални изкуства. Финансиран е чрез Програма „Дебюти’ 22“ на Национален фонд „Култура“.

Програмата подкрепя първите стъпки в професионалната реализация на български артисти до 35- годишна възраст. В модула „Визуални и дигитални изкуства“ целта е да бъдат привлечени дебютни проекти за създаване на разнообразни форми на визуално изкуство, да се насърчи въвеждането на съвременни стилове/жанрове в областта на визуалните изкуства и да се обучат кандидатите на основни умения в сферата на проектния мениджмънт.

Мириан, защо избра темата за индустриалното минало на Габрово за твоя дебютен творчески проект?

Професионалното ми развитие има пряка връзка с темата, предвид, че в повечето европейски държави туризмът представлява важен инструмент за опазване на индустриалното наследство, а адаптираното и социализирано наследство привлича туристи, съживява културното предлагане и икономиката на всеки град и държава. Това е едната част от отговора. Другата е свързана с мои емоционални преживявания от разходките ми в Габрово. Разрушените сгради, които оглеждах с любопитство, за мен (младия човек) не означаваха нищо, а в това минало на града някога моите баба и дядо са били съучастници. Те са дошли от едно селце в близост до Свищов, за да работят в Габрово и да подредят живота си тук. За мен е малко тъжно, че от това време, макар габровци да са съхранили предприемчивия си дух, са останали рушащи се сгради и те са белег за това минало в градския пейзаж. 

Във фокуса на твоя интерес е съграденото от индустриалеца Пенчо Семов, а конкретен обект – сградата, завещана от благодетеля за старопиталище. Какъв е крайният резултат от творческата работа и какво, според твоите представи, е бъдещето на това здание, представляващо архитектурен шедьовър от 30-те години на 20 век?

Проекта Индустрия Габрово: Презареждане разработихме по предложение и с подкрепата на екипа на културна фондация „Меланж“. Тогава не знаехме, че сградата има инвеститор. Към онзи момент бяхме провокирани най-напред от лошото състояние на този някогашен дом на индустриалеца, който в годините е превърнат в болнично отделение, а след това изоставен на времето. Желанието ми беше да представя своя поглед и решение за спасяването на сградата, паметник на културата, да създам нов разказ за нея, да я „впиша“ в живота на съвременния град. С моя ментор по проекта Емил Михов използвахме елементи от фотографията, графичния дизайн, от анимацията, за да направим един късометражен филм и гледайки го зрителите да „пътуват“ от история в история, от миналото в днешното. С надеждата, че през това минало ще видим реалността, ще се обърнем към себе си и ще се замислим какво искаме да запазим, за да е по-добро настоящето ни. Мисля, че успяхме и се надявам подходът ни, ползвали сме възможностите на визуалните и дигитални изкуства, да се хареса на младите хора и да привлечем интереса им към индустриалното наследство на Габрово.

Този проект е насочен най-вече към младото поколение, за което това минало остава твърде далечно, непознато и точно затова е добре да се отключат нови възможности, за да може това минало да стане видимо. Филмът е с продължителност 15 минути, като може да следите кога се прожектира 3 D мапинга на фасадата на Интерактивния музей на индустрията.

А относно представите ми за сградата, ще кажа най-напред, че мечтая някогашният дом на индустриалеца отново да се оживи, да посреща гости, да се завърне в живота на местните хора. Да бъде място за срещи, за изкуство, за памет!

В Габрово се правят опити, и то активни, към връщането на живота в старите сгради. Ето например бившия техникум по текстил, който става център за съвременно изкуство, посветен на Христо Явашев – Кристо.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица