Свържи се с нас

Крими

Опиянен 71-годишен британец наду дрегера почти до двата промила

Published

on

71-годишен британски гражданин бе установен зад волана в нетрезво състояние и веднага бе лишен от правоспособност.

Пияният чужденец бил хванат в понеделник вечерта, около 22.00 часа, в дряновското село Гостилица.

Тогава автопатрулен екип на полицията спрял за проверка „Ланд Роувър Дискавъри“, управляван от 71-годишния британец.

Водачът, който видимо изглеждал неадекватен, бил с неясен говор, завалял думите и от него се носел силен мирис на алкохол, бил тестван за употреба.

При извършената проверка дрегерът отчел 1.98 промила алкохолни пари в количеството издишан въздух.

Отчетеният резултат подпечатал лишаването на 71-годишния от правоспособност за дълъг период от време и солена парична глоба.

Мъжът отказал кръвна проба. По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Полицията с мерки за безопасност за първия учебен ден

Published

on

Преди началото на новата учебна година от Областна дирекция на МВР – Габрово са предприети всички необходими мерки за опазване на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението. На територията на цялата област, включително и в малките населени места, е създадена организация за обезпечаване на сигурността около учебните заведения.

В районите на детските градини и училищата са извършени огледи на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения.

Проведени са срещи с ръководствата на учебните заведения за осъществяването на пропускателния режим, връзката с полицейските органи при конфликтни ситуации или съмнителни лица край училищата, извършени са охранителни проверки на сградите.

Осъществени са срещи с представители на Регионалното управление на образованието и с ръководели на охранителни фирми за набелязване на конкретни мерки при откриването на учебната година и опазването на обществения ред.

През новата учебна година са планирани системни проверки от органите на реда в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазването на изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца.

За недопускане продажбата на алкохол и тютюневи изделия на ненавършили 18 години младежи контрол ще се осъществява и върху търговски обекти в близост учебните заведения.

Преди и по време на тържествата за първия учебен ден на 16 септември в училищните дворове, в районите край тях и на кръстовищата с интензивно движение ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.

През този период служители на полицията ще осъществяват засилен контрол в часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия. Полицаите ще подпомагат безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители.

По улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях ще следят водачите да спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки и ще контролират правилното пресичане и от страна на пешеходците.

В началото на учебната година служители от „Пътна полиция”, съгласувано с РУО и училищните ръководства, ще изготвят графици за изнасяне на беседи по пътна безопасност. В даваните практически препоръки вниманието ще бъде насочено към рисковите пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на масовия градски транспорт, като ще бъдат очертани конкретни безопасни маршрути от дома до училище и обратно.

В рамките на акцията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ ще бъде проведена и „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“ – от 16 до 22 септември, като 18 септември е обявен за „Ден без загинали на пътя“.

През периода от 1 юни до края на август на територията на област Габрово при пътнотранспортни произшествия са пострадали общо седем деца, като две от тях са били пътници, две водачи на велосипеди, две водачи на индивидуални електрически превозни средства, едно е било пешеходец.

Предприетите мерки са част от традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, която се провежда през септември и октомври. За да бъдат ограничени пътните инциденти с деца и юноши, от Отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ отправят препоръки за безопасно поведение на пътя, които можете да видите оттук.

Зареди още

Крими

Акция в Габровско разкри 47 деца без придружител в нощните часове

Проверките продължават и през септември.

Published

on

В периода от 30 юли до 30 август на територията, обслужвана от Областна дирекция на МВР-Габрово, се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел предотвратяване и разкриване на криминални престъпления и противообществени прояви, извършвани от малолетни и непълнолетни лица.

Полицейски служители извършваха проверки в районите на питейни и увеселителни заведения – дискотеки, барове, ресторанти, кафенета и други, зали за хазартни игри и паркове.

Служителите следяха за спазване разпоредбите на Закона за закрила на детето; Закона за здравето; Наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места. Акцията ще продължи и през следващия месец.

През периода са били проверени 55 питейни и увеселителни заведения и 17 зали за хазартни игри. Установени са 47 деца без придружител след 22.00 часа, които са предадени на родителите им.

Съставени са 20 акта за установяване на административни нарушения. По чл.65 от Закона за МВР са съставени 28 предупреждения и 1 полицейско разпореждане по чл.64 от ЗМВР.

Зареди още

Крими

Тежък уикенд за трима, „ощавени“ от дрога зад волана в Габрово

Published

on

Трима водачи се разделиха с шофьорските си книжки, след като бяха установени зад волана да управляват под влиянието на наркотици. Нарушенията им бяха хванати през уикенда по улиците на Габрово.

Първи от всички бил сгащен 41-годишен габровец, установен да шофира „Опел Зафира“ по пладне, около 13.00 часа, дрогиран с амфетамин.

Само час по-късно 30-годишна габровка се „отчела“ с положителен резултат за пико, управлявайки „Тойота Айго“.

При последвалия личен обиск у нея, полицейските служители установили, че дрогираната дама придобила и държи в себе си бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на още метамфетамин.

Срещу двамата са образувани досъдебни производства.

Третият надрусан бил спипан рано в неделя сутринта. Около 08.40 часа, полицейски екип забелязал криволичещо по пътното платно „БМВ“ и веднага го отбил за проверка.

Водачът – 44-годишен, бил тестван за употреба на алкохол, като техническото средство отчело 1,7 промила в количеството издишан въздух.

При проверката за употреба на наркотици, дрегерът отчел положителен резултат за амфетамин и метамфетамин.

Мъжът отказал кръвна проба. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица